ANNONS

Rustam, 38, hängdes ut som misstänkta 39-åringen – utan belägg

Hugo Ewald · 8 Apr 2017
Uppdaterad 8 Apr 2017
Personer har hängts ut både på sajter och på sociala medier.

Personer har hängts ut både på sajter och på sociala medier. Foto: Privat/Skärmdump


På flera högerpopulistiska sajter har en person med namn och bild hängts ut som den 39-åring som misstänkts för attacken i Stockholm under fredagen. Men mannen som hängts ut är inte den anhållna 39-åringen. "Självklart har jag inget att göra med dåden", skriver Rustam Akhmedov till Viralgranskaren.

klar

Artikellänk är kopierad

”Här är idioten som antas körde lastbilden igår hoppas han kommer få ett jävla jobbigt straff.” Så lyder texten i ett Facebookinlägg som lagts upp i Facebookgrupper under lördagen, och som med namn och bild pekar ut en man med uzbekisk bakgrund som mannen bakom den misstänkta terrorattacken i Stockholm som ägde rum under fredagen och som ledde till flera personers död. Samma person har även hängts ut på flera högerpopulistiska sajter i Sverige. Avpixlat är en av sajterna som har publicerat bilden. De har nu bytt bild. På vissa sajter, som Sverigedemokraternas webbtidningen Samtiden, pekas fortfarande personen ut som den misstänkta terroristen.

Det stämmer att en 39-årig man från Uzbekistan just nu är anhållen misstänkt för attacken. En av de som hängts ut heter Rustam Akhmedov. Akhmedov är visserligen från Uzbekistan, men är inte 39 utan 38 år gammal. Akhmedov är heller inte anhållen.

Akhmedov är del av den fundamentalistiska islamiska rörelsen Hizb ut-Tahrirs svenska gren. Hizb ut-Tahrir är en världsomspännande radikal sunnimuslimsk rörelse som arbetar för en världsomspännande islamisk stat. Rörelsen är förbjuden i flera länder i Mellanöstern och Centralasien, men säger sig vara mot våld.

Rörelsen ska ha etablerat sig i Sverige runt 2012, och är enligt Expo antisemistisk och motståndare till demokrati. 2014 uppmanades rörelsens anhängare i Sverige att inte rösta, eftersom det ”enligt islam är förbjudet att delta i det sekulära systemet”. Det sa rörelsens skandinaviske talesman Junes Kock till Sydsvenskan 2014.

Viralgranskaren har varit i kontakt med en talesperson för organisationen som bekräftar att Akhmedov är medlem.

”Vi som parti är strikt emot sådant agerande”, skriver personen till Viralgranskaren och syftar på terrorattacker.

Akhmedov är alltså islamist, men är inte frihetsberövad för tillfället, och är heller inte den 39-åring som är anhållen för attacken. På sin sida på det ryska sociala nätverket VK skriver Akhmedov som följande.

”På svenska medier och andra diverse webbsidor sprids nu mina bilder och info om att man har häktat mig med anklagelsen av att jag har varit inblandad i gårdagens terrordåd. Så jag vill därmed informera alla att det inte stämmer med verkligheten. Jag är hemma och mår bra. Självklart har jag inget att göra med dåden. Polismän har varken kommit hem till mig eller ringt mig, samt de aldrig hört talas om min existens”, skriver Akhmedov.

I inlägget har Akhmedov också lagt upp bilder som visar hur han sitter framför en dator med sin Facebooksida öppen och bilder där han syns med sin familj. Viralgranskaren har kollat i bildernas metadata för att se när bilderna är tagna, men metadatan har raderats automatiskt i samband med att de publicerats på sociala medier. Det är inte ovanligt, men innebär att Viralgranskaren inte kan bekräfta att bilderna är tagna när de sägs vara tagna.

”Jag har fått stänga ner alla mina konton på sociala medier. De svär åt mig och planerar hur de ska mörda mig och min familj. Jag vågar inte skicka mina barn till skolan”, skriver Akhmedov till Viralgranskaren. Akhmedov godkänner att Viralgranskaren publicerar hans namn och bild.

Viralgranskaren har sökt polisen som varken vill bekräfta eller dementera påståenden som rör misstänktas identitet. Men Akhmedov är alltså inte 39-åringen som just nu sitter anhållen och som är misstänkt för attacken.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro