ANNONS

Rykten och desinformation sprids om FN:s migrationsramverk

Johan Wikén, Åsa Larsson · 16 Nov 2018
Uppdaterad 9 Dec 2018
Viralgranskaren har fått oerhört många frågor om FN:s migrationsramverk.

Viralgranskaren har fått oerhört många frågor om FN:s migrationsramverk. Foto: Sanjit Bakshi


Under ett FN-toppmöte i december väntas ett nytt globalt migrationsramverk antas. I sociala medier har ramverket omgärdats av rykten och varningar. Men bilden som målas upp stämmer inte överens med verkligheten, enligt flera experter som Viralgranskaren har pratat med.

klar

Artikellänk är kopierad

Den senaste tiden har flera påståenden som har med FN:s migrationsramverk att göra fått spridning bland svenska sociala medier-användare. FN:s migrationsramverk, eller ”Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration” som det heter, är ett ickebindande FN-dokument som färdigställdes i juli i år.

Ramverket, som innehåller 23 delmål, förväntas antas vid en konferens i Marrakech i Marocko i december i år.

I sociala medier uttrycker en del oro över vad en underskrift kan leda till. Bloggen Rosa Traktorn, som Viralgranskaren har rapporterat om tidigare, skriver att Sverige ”begår självmord”.

Samhällsnytt skriver så här i rubriken: ”BEKRÄFTAT: Sverige ska skriva under FN:s migrationsramverk – och öppna gränserna”. En artikel som har fått över 33 000 interaktioner på Facebook.

– Artikeln om migrationsramverket i Samhällsnytt innehåller många direkta felaktigheter, säger Henry Mårtensson som jobbar på enheten för migrations- och asylpolitik vid Justitiedepartementet.

– Det globala migrationsramverket är ett ickerättsligt bindande dokument. Det består av politiska åtaganden och exempel på åtgärder som stater kan genomföra om de så önskar.

Upprop mot FN-ramverket sprids på nätet

Samhällsnytt slår redan i rubriken fast att Sverige ska ”öppna gränserna” och påstår att ”ramverket har som huvudmål att luckra upp nationella barriärer mot migration och införa nya vägar in”.

Vi frågar Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty International med ansvar för flyktingfrågor och migration samt folkrättsfrågor, om ramverket innebär att Sverige ska ”öppna gränserna”.

– Nej, det finns ingenting i det här dokumentet som siktar på en gränslös värld.

I dokumentet står det: ”The Global Compact bekräftar staternas suveräna rätt att själva bestämma sin nationella migrationspolitik och befogenhet att styra migration inom den egna jurisdiktionen, i enlighet med internationell rätt”.

Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty. Foto: TT
Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty. Foto: TT

Det sprids även ett upprop på nätet med över 10 000 underskrifter som går ut på att ”stoppa Sveriges påskrift av FN s avtal att illegal invandring ska bli en mänsklig rättighet”.

– Det finns inte någon sådan skrivning i ramverket, utan målet är snarare motsatsen. Det handlar om att det i alla situationer kring migration måste finnas respekt för människors grundläggande mänskliga rättigheter. Alltså, även om jag är en irreguljär migrant så ska jag inte utsättas för trafficking, misshandel eller tvångsarbete till exempel, säger Madelaine Seidlitz.

Dessutom rör det sig om ett ickebindande FN-dokument som man vill få så många stater som möjligt att skriva under, enligt Seidlitz.

– Från A till Ö är det en fråga om att få till en tydlighet när det gäller regler. De verkar tro att det är motsatsen, att man ska ta bort regler. Så är det inte.

Samhällsnytt skriver att migranterna ska särbehandlas på ett positivt sätt, till exempel ”få hjälp med lån, sänkta avgifter för överföring av pengar till hemlandet, särskild tränad vårdpersonal och höjda straff för brott mot migranter”. Hur ser du på det?

– Det är inte fråga om att särbehandla migranter på ett positivt sätt. Det är ett försök att korrigera det stora problem som finns att migranter världen över diskrimineras och inte har tillgång till vård och får betala enormt mycket för att kunna transferera pengar till sina familjer och inte har tillgång till ett rättsväsende eller information om sina rättigheter. Det är inte andra eller fler rättigheter än vad alla vi andra har.

Missvisande uppgifter om att medier ska tystas

I Samhällsnytts artikel står det också att medier beläggs med munkavle och att ”ingen negativ rapportering om invandringen kommer att tillåtas”. Enligt sajten ska medier som inte lyder ”straffas genom att deras ekonomiska försörjning stryps”.

Samhällsnytt hänvisar till delmål 17, punkt 33 C. Där står det att man ska ”stoppa tilldelning av offentlig finansiering eller materiellt stöd till medier som systematiskt främjar intolerans, främlingsfientlighet, rasism eller andra former av diskriminering mot invandrare, med full respekt för mediefriheten”.

Med andra ord handlar det inte om att medier beläggs med munkavle, enligt Henry Mårtensson på Justitiedepartementet.

– Citatet är taget ur sitt sammanhang som handlar om att inom ramen för yttrandefriheten stoppa statligt stöd till medieaktörer som systematiskt sprider ett budskap om intolerans, xenofobi, rasism och andra former av diskriminering riktat mot migranter. I stället bör stater verka för att fakta- och evidensbaserad information om migration sprids, säger han.

LÄS MER
Det omtalade "Barcelonaavtalet" – ministern bakom underskriften talar ut

Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty, håller med:

– De vill uppmuntra till kunskapsbaserad information om migration, det är inte förbudsrelaterat.

Hon poängterar att dokumentet tydliggör att man ska ”skydda yttrandefriheten i enlighet med internationell lag, eftersom att en öppen och fri debatt bidrar till en större förståelse för alla aspekter av migration”.

Ramverket färdigställdes den 13 juli 2018. Foto: FN
Ramverket färdigställdes den 13 juli 2018. Foto: FN

Statsvetare: Politikerna bär ett ansvar

Det är inte bara i Sverige som det, i vissa kretsar, har funnits ett motstånd mot ramverket. I flera länder har det resulterat i att den politiska ledningen har uttalat sig om att man inte avser att skriva under dokumentet.

I Europa handlar det om länder som Ungern, Österrike, Polen, Tjeckien, Kroatien och Bulgarien än så länge.

– Det är länder som generellt sett ställer sig relativt negativt till invandring. Det har man också sett i EU-förhandlingar där de inte är beredda att ta emot flyktingar eller förhandla om kvotsystem för en mer jämlik fördelning. Inte minst Ungern, som är det kanske mest extrema fallet, vill ha stängda gränser för migranter, säger Andrea Spehar, docent i statsvetenskap och föreståndare på Centrum för global migration vid Göteborgs universitet.

Hon anser att de ledande politikerna har bidragit till den ryktesspridning som har skett runt FN-ramverket.

– Diskussionen i flera länder har bara handlat om man ska skriva under det eller inte, nästan ingenting om innehållet. Det blir mest ideologiskt tjafs och det är självklart något som väcker misstro hos medborgarna, att det finns en agenda bakom som de inte är informerade om.

Även i Sverige, enligt Andrea Spehar.

– Våra beslutsfattare har inte informerat om den här pakten, det har varit helt frånvarande i traditionell media vad det är Sverige ska skriva under. Att det har blivit en populistisk fråga tycker jag politikerna får bära ett visst ansvar för.

Kommer Sverige att ”öppna gränserna” om vi skriver under?

– Absolut inte, säger Andrea Spehar.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro