ANNONS

Så används satirartiklar och oklara bilder som politisk propaganda

Jack Werner · 3 Apr 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014
Så används satirartiklar och oklara bilder som politisk propaganda

Så används satirartiklar och oklara bilder som politisk propaganda Foto: Twitter/PakistanToday.com


"Muslimer i Pakistan har bestämt att kvinnor är mäns slavar", och "Se, unga flickor som tvingas att gifta bort sig!" Så sprids länkar på sociala medier i dag – som vid undersökning visar sig vara mer än osäkra.

klar

Artikellänk är kopierad

I en tid då alla driver en agenda, och i ett valår då dessa agendor sätts på sin spets, kan det vara vanskligt med satir. Helt enkelt för att källkritiken ofta slutar där den politiska övertygelsen börjar, och satiren snabbt kan förvandlas till någons sanning.

Detta är tweets från Ingrid Carlqvist, chefredaktör på den antimuslimska tidningen Dispatch International, och Christian Westling, före detta sverigedemokratisk styrelsesuppleant som efter att Expressen avslöjade den så kallade järnrörsskandalen lämnade sina uppdrag. 

Ingrid Carlqvists tweet har fått fyra retweets, och Christian Westlings 20. Det är små, men ändå verksamma, delar av en internationell propagandakamp mot islam och muslimer. Som emellanåt lämnar sanningen, och ger sig ut i på betydligt grumligare domäner.

I fallet med Ingrid Carlqvists länk handlar det om en artikel på sidan Pakistantoday.com.pk, där det beskrivs att pakistanska The Council of Islamic Ideology i mitten av mars avslutade sitt 192:a möte med beslutet att kvinnor genom sin blotta existens strider mot sharialagarna.

Artikeln har fått över fem tusen delningar och gillningar på Facebook, och twittrats ett tusental gånger. Utöver det har texten kopierats in till andra Facebook-sidor, som till exempel av en fansida för den högerextrema nederländska partiledaren Geert Wilders och en amerikansk privatperson vars status har fått 9 600 delningar. I kommentarerna uttrycker läsarna sin frustration över nyheten: ”En sådan mörk religion”, skriver en person och får medhåll av en annan: ”Allah är satan, det är jag säker på”.

Men artikeln är satir. Den är publicerad under vinjetten ”Khabaristan Today – Telling it like it almost never is”, vilket om man kollar upp det visar sig vara Pakistan Todays satiravdelning, och i kommentarsfältet konstateras detta flera gånger om. Tidningens egna Twitterkonto underströk till och med artikelns status som satir. Men det noterade inte Ingrid Carlqvist, utan hon delade den som sanning.

Christian Westlings bild på de ”unga flickorna på väg till arrangerade äktenskap i Pakistan” har också fått stor spridning, och publicerades av den amerikanska privatpersonen som fått 9 600 delningar tillsammans med satirartikeln om The Council of Islamic Ideology. På dussintals bloggar, forum och sajter har bilden publicerats tillsammans med påståendet att den föreställer de tvångsbortgifta flickorna.

Detta är dock, visar det sig efter efterforskningar, ett godtyckligt antagande som klistrats fast på bilden. Om det stämmer vet varken Westling eller någon annan, men vid bildens tidigaste publiceringsdatum, i december 2010 på sajten Middle Eastern Transparant, berättas det att den är tagen under firandet av ashura i den libanesiska staden Nabatieh. I samma kontext har den publicerats på en irakisk kvinnorättsorganisations sajt.

Ashura är en högtid som firas till minnet av martyren Husayns död år 680 e. Kr. En sorts islamsk Lucia, som högtidhålls bland annat av att männen späker sig själva och att kvinnorna fastkedjade i varandra gör en sorgemarsch. Jämför med bilder på International Business Times.

Viralgranskaren har förgäves sökt Pierre Akel, chefredaktör för Middle Eastern Transparant, för att få bildens kontext bekräftad. Men klart är ändå att påståendet om att den ska föreställa unga bortgifta flickor inte kan bekräftas, utan som bäst är en tolkning och som värst ren propaganda.

Den satiriska artikeln på Pakistan Today kom som en reaktion på nyheten The Council of Islamic Ideology tidigare i mars beslutade att det enligt deras tolkning av islam inte finns någon lämplig minimiålder för att gifta bort flickor, utan att det som avgör är om de blivit könsmogna. Enligt Ungdomsstyrelsens rapport Gift mot sin vilja (2009) finns cirka 70 000 svenskar i åldern 16-25 år som upplever att de inte kan välja partner fritt, människor som är såväl kristna, muslimer som sekulära.

Problemen med religiöst förtryck är inte påhittade. Men det är som synes ibland propagandan för att överdriva dem, och göra dem till politiska vapen att på ett generaliserande sätt använda mot särskilt utvalda grupper.

Christian Westling säger till Viralgranskaren att bilden "illustrerar avarterna inom islam ganska bra." 

Viralgranskaren har sökt Ingrid Carlqvist för en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro