ANNONS

Så avslöjar du fejkprofilerna på nätet med fyra enkla knep

Simon Krona · 2 Mar 2018
Uppdaterad 2 Mar 2018

I valtider gäller det att se upp för fejkprofiler som sprider propaganda och vilseledande information. Här är fyra tips för att skilja på vanliga profiler och fejkprofiler på sociala medier.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 9 september är det val i Sverige. Och risken finns att svenskar kommer utsättas för koordinerade påverkanskampanjer i syfte att påverka valet, det menar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Ett verktyg för att sprida vilseledande information och propaganda är fejkprofiler på till exempel Facebook eller Twitter. Under det franska valet ska ryska säkerhetstjänsten ha använt sig av fejkprofiler för att spionera på Emmanuel Macrons medarbetare, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Här är fyra tips från journalisten My Vingren för att avslöja fejkprofiler.

1. Granska informationen

Kolla om det finns en person som stämmer in på namnet, födelsedatumet och hemstaden som uppges i profilens information. Det kan du göra med någon av alla personsökstjänster på nätet.

LÄS MER
Vad 19-kronorsskorna som sprids i Facebookgrupper egentligen kostar

Titta också på era gemensamma vänner. Om ni har fyra gemensamma vänner som alla kommer från olika grupper (en är en arbetskamrat, medan en annan är en släkting och så vidare) kanske du aldrig har träffat personen bakom profilen.

2. Granska inläggen på profilen

Delar personen många länkar från sidor du aldrig hört talats om som påstår att de har ett stort avslöjande eller information om en konspiration? Då bör du vara misstänksam.

3. Granska profilbilden

Är profilbilden stulen? Det är enkelt att kolla genom en omvänd bildsökning med till exempel Google eller Tineye.

4. Fråga

Du kan alltid fråga profilen vem den är. Det är ändå det enklaste.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro