ANNONS

Så blev ett försenat aprilskämt en nationell nyhet

Jack Werner · 8 Apr 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014
Så blev ett försenat aprilskämt en nationell nyhet

Så blev ett försenat aprilskämt en nationell nyhet Foto: Erlend Aas/Scanpix


Ja, det vore skönt om man kunde undvika fästingbett enbart med hjälp av en kulspetspenna. Men nyheten från TT var ett försenat aprilskämt. Så här gick det till när den presenterades som nyhet runt om i landet.

klar

Artikellänk är kopierad

För att förstå varför omkring ett dussin svenska medier tidigt på morgonen den åttonde april publicerade ett väldigt försenat aprilskämt är det viktigt att veta något om TT Nyhetsbyrån. 

Det är en nyhetsbyrå, Sveriges största och viktigaste, och för svenska medier spelar den samma roll som T-centralen har för Storstockholms lokaltrafik. De står i mitten av bevakningen, kan sätta agendan, är ofta snabbast och på plats och de har extremt högt förtroende.

Så högt att, som Medierna i P1 uppmärksammade i helgen, stora nyheter kan gå helt obemärkta förbi om de inte uppmärksammas av TT. Så högt att TT:s texter automatiskt publiceras hos många medier, i samma veva som de skickas ut.

I morse klockan sex kom Metros webbredaktör Mathias Gerdfeldter in till jobbet, och satte sig omedelbart med nyheten om att en knivbeväpnad man skjutits av polis i Uppsala. Vid halv sju kom nyhetschef Kristoffer Rengfors in, och tillsammans började de skapa de sig en överblick av det senaste dygnets nyheter. Då såg de i flödet av automatpublicerade TT-notiser rubriken ”Dra ett streck under fästingen”.

”Enligt forskare Linnea Tickander klättrar fästingarna upp på kroppen, på jakt efter tunnare hud där de kan sätta sig. Om de måste passera ett område med linjer kommer de helt enkelt inte fram. Mönstret är lätt att göra med en vanlig bläckpenna”, stod det i artikeln. Källan som angavs var Forskning & Framsteg, en ansedd populärvetenskaplig tidskrift.

Samma artikel var publicerad av Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Barometern och en handfull andra, och omnämnt som snackis i P4 Skaraborgs morgonsändning. 

Men den som googlade ”Linnea Tickander”, kvinnan vars efternamn passade så märkligt bra ihop med hennes arbete som fästingforskare, hittade bara TT-artiklarna om denna story. I övrigt verkade hon inte existera. Och Forskning & Framstegs ursprungliga artikel, där hon för första gången omnämndes, var publicerad den första april…

Gåtan hade fått sin enkla lösning, och artikeln började försvinna från de medier som hade publicerat den. P4 Skaraborg gick ut med en rättelse.

Återstår att reda ut vad som hände. Upprinnelsen var att Forskning & Framstegs artikel på morgonen den åttonde april inte var märkt som ett aprilskämt, trots att den legat kvar på webben i samma form sedan första april. Det säger Patrik Hadenius, chefredaktör för Forskning & Framsteg.

– När vi såg TT:s artikel kontaktade vi dem direkt och de kunde rätta. Så här i efterhand är det ju lätt att inse att vi kunde varit ännu tydligare. Efter TT:s notis märkte vi därför vår text med ”april april” i ingressen, berättar han.

Så, vad har hänt hos TT? Jag ringer och pratar med Magnus Persson, intakechef på TT. Enligt honom kom storyn in som ett tipsmejl.

– Det här var jättedåligt hanterat. Vi följde inte våra rutiner för hur vi jobbar med såna här storys, det är uttalat att vi alltid ska kolla grundkällan innan vi går vidare, men det gjorde vi inte. Vi klippte Forskning & Framsteg-storyn utan att ens kolla med forskaren, det är det som är felet här, säger han.

Persson understryker att de har fasta och tunga rutiner för att kontrollera nyheter som dessa, att de brustit och att det är ”oacceptabelt”. Nyheten skrevs av en reporter och passerade flera andra på vägen till publicering, men Persson säger att ”ingen var riktigt vaken”.

Den oundvikliga frågan är såklart om Metro fortsättningsvis kan ha automatpubliceringen av TT:s artiklar påslagen. Och det menar Magnus Persson att vi kan.

– Vi utsätts för försök till fejknyheter väldigt ofta, och i princip alla de fallen avslöjar vi de bluffarna men det märker ju aldrig våra kunder. Det är möjligt att vi i fall som dessa, då det är en lite mer putslustig historia, brister i rutinerna. Men det är ett oacceptabelt misstag. Ni kan absolut lita på TT:s nyheter även i fortsättningen, försäkrar Magnus Persson.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro