ANNONS

Så blir du lurad när du försöker vinna en Playstation 4 på Facebook

Åsa Larsson · 16 Dec 2014
Uppdaterad 16 Dec 2014
200 gratis Playstation? Som bara ges bort? Nej, så ligger det inte till.

200 gratis Playstation? Som bara ges bort? Nej, så ligger det inte till. Foto: Skärmdump/Facebook/Erkan Mehmet/All Over Press


klar

Artikellänk är kopierad

"Vi har 200 Playstation 4 som vi ger bort gratis. Dela bara den här bilden, så är du med i tävlingen!".  Så låter det på Facebook och tiotusen förhoppningsfulla deltagare har delat inlägget – men det är bara ett lurendrejeri.

Nej, du kommer inte att få någon spelkonsol om du klickar på dela eller gilla till den här Facebooksidan, tyvärr. Det du blir är bara offer för skumrasksajternas klickfiske.

LÄS MER: Fyra skäl att inte delta i blufftävlingarna på Facebook

Facebook-sidan i sig heter PS5 – trots att någon Playstation 5 inte finns än. Bland inläggen som ligger på sajten finns kända klickbeteslänkar och bilder som ska anspela på sex, vilket ger den som bläddrar neråt ledtrådar till att detta inte är Playstations officiella sida.

Men vi frågar ändå: Tillhör den här Facebooksidan spelföretaget Playstation? Nej, svarar Johan Hallstan, presskontakt för Playstation i Sverige:

– Verkligen inte. Vi kommunicerar bara genom våra officiella kanaler. Det vore ju väldigt olyckligt om det här lurade någon som kanske tror att det är ett officiellt sammanhang.

Kommer ni att polisanmäla detta?

– Vi får ju naturligtvis titta närmare på den och se vilka åtgärder som är lämpliga.

Enligt Johan Hallstan har Playstation inte varit drabbat av den här sortens bedrägerier på sistone. Det har däremot bilföretag som Mercedes och Audi på sistone, där ett flertal inlägg spritts som lockar med gratis bilar.

Det är heller inte bara på Facebook som falska tävlingar ska få dig att klicka och gilla – det förekommer även på exempelvis Instagram. Läs mer om det här!

►Nej, Nike delar inte ut 15 000 par skor

►Respektera henne – och dela inte den här typen av bilder

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro