ANNONS

Så följer du Källkritikens dag med din skola

Metro · 23 Feb 2019
Uppdaterad 23 Feb 2019
Jack Werner, Åsa Larsson och Johan Wikén föreläser om källkritik på nätet 13 mars.

Jack Werner, Åsa Larsson och Johan Wikén föreläser om källkritik på nätet 13 mars. Foto: Oskar Brusén/Simon Krona


Är du lärare eller skolbibliotekarie och vill vara med och uppmärksamma Källkritikens dag 13 mars? Här är Viralgranskarens förslag.

klar

Artikellänk är kopierad

Ta med din klass och pröva att lösa uppgifter som handlar om att spåra källor på nätet och lära sig lite om hur man webbsöker smart. Om du inte är skolelev eller lärare så passa på att se hur du klarar dig – kan du hitta ursprungskällan? Du hittar övningarna på Viralgranskaren.se.

På eftermiddagen 13 mars kommer Viralgranskaren att ha ett program på scen på ABF-huset i Stockholm, med bland annat Facebook, Jack Werner och Metros viralgranskare Åsa Larsson och Johan Wikén. De föredragen kommer att spelas in och finnas dagen efter på Metro.se, fritt tillgängliga att använda i undervisningen. Inför dagen kan du också skicka in en fråga du vill ställa till Facebook, så kan den komma med på scenen under dagen. Skicka frågan till [email protected]!

Verktygslåda

Vid sidan av de här förslagen så kan du själv gå igenom Viralgranskarens verktygslåda. Där finns instruktionsfilmer om hur du kan söka på en bild eller film som du undrar var den kommer från och hur du granskar inlägg och sajter. Du hittar även allt Viralgranskaren skapat genom åren, till exempel serien Historiegranskaren som skapades ihop med Historiska muséet, UR-serien Källkritik, lärarhandledningen med tips om lektioner i källkritik på nätet, boken Viralgranskarens handbok och alla viralgranskningar från starten 2014 fram till nu.

Håll utkik efter andra som också uppmärksammar Källkritikens dag. Till exempel har Internetstiftelsen också tips på lektioner och för varje elev som deltar skänker de nämligen fem kronor till Unicefs arbete för barn i världen.

Om du jobbar på en skola eller ett bibliotek och vill hitta på ett eget arrangemang på Källkritikens dag så hör av dig till [email protected] så kommer det med som en punkt i ett kalendarium.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro