ANNONS

Så här anmäler du dig till Källkritikens dag 2019

Metro · 23 Jan 2019
Uppdaterad 11 Mar 2019
Dagen är öppen för skolklasser och allmänheten.

Dagen är öppen för skolklasser och allmänheten. Foto: Simon Krona


Vill du veta vad Metros viralgranskare har sett under sitt arbete med den svenska fejkarenan? Har du frågor du skulle vilja ställa till Facebook? Och vilka bluffar sprids om Sverige i andra länder? Nu öppnar anmälningarna till Källkritikens dag 13 mars.

klar

Artikellänk är kopierad

Vem som helst kan gå på nitar på nätet och det kan ge konsekvenser som du kanske helst sluppit.

– Lösningen är inte att känna till allting hela tiden, utan att alltid ha ett kritiskt öga när du är på nätet. Det får man av att ägna sig lite åt de här frågorna då och då, säger Åsa Larsson, redaktör och en av grundarna till Viralgranskaren.

För tredje året i rad arrangerar Viralgranskaren och Metro Källkritikens dag 13 mars. Syftet är visa hur den svenska fejkarenan ser ut och att människor själva ska bli bättre viralgranskare.

Programmet startar på eftermiddagen med viralgranskare som berättar om sitt arbete och gäster som ska prata om bilden av Sverige i andra länder. Facebook kommer att finnas på plats och svara på frågor. Har du en egen fråga så mejla din fråga till [email protected], så kan den komma med på scen under dagen.

Evenemanget riktar sig till allmänheten och skolklasser. Det är gratis – men du måste anmäla dig i förväg, så passa på!

Läs mer om schemat och hur du anmäler dig här.

pil
Källkritikens dag 13 mars

Är du lärare och vill anmäla din klass till skolpasset? Läs mer här!

Kvällsprogrammet (öppet för allmänheten)

Start kl 17.30

• Vilka är det som luras på nätet? Så här ser den svenska fejkarenan ut! Åsa Larsson, medgrundare till Viralgranskaren och författare till Viralgranskarens handbok som kom ut förra året.

• Handfasta tips på hur du själv blir en bättre viralgranskare. Johan Wikén, redaktör och reporter på Viralgranskaren.

• Så här hänger vårt innerliga behov av bra berättelser ihop med spridandet av falska påståenden på nätet. Jack Werner, en av Viralgranskarens grundare som föreläser och skriver böcker om spökhistorier och källkritik på nätet.

• FacebookJohn Severinson från Facebooks Sverige-kontor svarar på frågor på scen om hur Facebook fungerar och jobbar med falska påståenden. Hur funkar det när du får se saker i ditt flöde? Hur jobbar Facebook i just Sverige?

• PrisutdelningVinnarna av Det gyllene förstoringsglaset tar emot sitt pris. Bakom priset står Viralgranskaren och Internetstiftelsen. Det delas ut för enastående insatser för källkritiken på nätet.

• Stila med din källkritiska förmågaInternetstiftelsen bjuder in publiken till ett interaktivt quiz för att testa deras källkritiska förmåga. Självklart vinner vinnaren något alldeles extra – publikens pris, som delas ut för första gången!

• Bilden av SverigeDen brittiska journalisten Maddy Savage, Sarah Chabane, redaktionschef på sajten Le Petit Journal Stockholm och Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet pratar om fördomar, romantiserade bilder och falska påståenden som sprids om Sverige utomlands.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro