ANNONS

Så har en turkisk spammare tagit över svenska Facebookgrupper

Hugo Ewald · 29 Mar 2017
Uppdaterad 29 Mar 2017
Känner du igen den här typen av inlägg?

Känner du igen den här typen av inlägg? Foto: Skärmdump/Metro


De större grupperna på Facebook är ständigt plågade av spam. Grupperna fylls av irrelevanta artiklar skrivna på dålig svenska. Metros granskning visar att en stor del av dessa bluffsajter ägs av en och samma person i Turkiet.

klar

Artikellänk är kopierad

Den som är medlem i eller har besökt någon av Facebooks större grupper har nog sett dem. Länkarna till webbsidor skrivna på dålig svenska som ständigt läggs upp av personer med svenska namn, men som ofta inte har någonting med gruppens syfte att göra. Kanske publicerar någon en annan artikel med rubriken ”Familjen kastade ut matbordet och byggde något som gör mig grön av avundsjuka” i en grupp som handlar om bostadssökande. Kanske publicerar någon en artikel med rubriken ”INGEN TROR ATT MAN KAN BO I CONTAINERN – MEN TITTA NU HUR DEN SER UT PÅ INSIDAN” i en grupp som handlar om vegetarianism.

Facebookgrupper har i en allt högre grad kommit att bli ”big business”. Som Metro tidigare rapporterat om har till exempel en stor Facebookgrupp med namnet ”Den största gruppen på Facebook” i en allt högre grad kommit att bli en reklampelare för en sexleksaksbutik, och tar betalt av annonsörer för att de ska få lägga upp reklam i gruppen.

Även Sveriges radios Mediernahar kunnat berätta om hur personer som administrerar stora Facebookgrupper erbjudits stora summor pengar för att ge upp sina administratörsrättigheter och ge dem till någon annan. Under 2016 köpte tidningen Elinstallatören till exempel den då 20 000 personer starka Facebookgruppen ”Elfel”, för att kunna driva klick till sin egen tidning. Om tidningar som Expressen tidigare köpte stora Facebooksidor för hundratusentals kronor är det nu i grupper på Facebook pengarna finns, rapporterar Medierna.

Foto: Skärmdump

Och Facebookgrupper, särskilt om de är löst administrerade, kan också innebära pengar för den som inte äger dem. Har du inte pengarna att köpa en stor Facebookgrupp kan du alltid försöka publicera material i den – någonting som utnyttjas av allt från stora medieföretag som ber sina anställda att sprida sina artiklar i Facebookgrupper till enskilda spammare som vill tjäna snabba pengar.

Det är där de där skumma webbplatserna, med sina artiklar på dålig svenska, kommer in. Webbplatserna med artiklar som läggs upp i stora Facebookgrupper, trots att de inte har någon slags relevans för gruppens medlemmar. För det behövs inte längre några stora säljorganisationer för att tjäna pengar på innehåll på nätet. Med hjälp av verktyg som Googles Adsense kan vem som helst tjäna pengar genom att låta Google sköta annonseringen på sin webbsida. Du lägger in en eller flera annonsrutor från Google som sedan visar besökarna reklam utifrån deras sökhistorik. Sedan delar du och Google på pengarna.

Metro har granskat många av de anonyma webbplatser som publiceras i svenska Facebookgrupper. De heter saker som hemochpyssel.com och timenews.life och ser alla nästan likadana ut. Vit bakgrund, en rubrik högst upp och sedan en serie rutor med länkar till artiklar som i vissa fall är på svenska, i vissa fall finska och i vissa fall turkiska.

Det ser lite ut som att sajterna aldrig byggts klart. Men det är inte heller så konstigt, det är inte webbplatsernas startsidor som är relevanta. Syftet är att du ska hitta sajtens artiklar via Facebookgrupper, inte genom att medvetet söka dig till sajten.

Foto: Skärmdump

Sajterna är alla anonyma, men Metro har lyckats ta reda på vem som egentligen står som ägare för dem – en privatperson i Istanbul i Turkiet. Totalt står han som ägare för ett tiotal olika sajter. Nästan alla har samma utseende och inriktning – närmast tomma sajter med diverse artiklar på olika språk. Vissa av sajterna ser mer professionella ut – men de är alla på turkiska.

De artiklar som är skrivna på svenska är i flera fall stulna rakt av från svenska viralsajter. Artikeln med rubriken ”Huset övergavs för mer än 30 år sedan, men det fotografen hittade på insidan är makalöst”, publicerad på homeideasclub.com är till exempel direkt kopierad från den svenska viralsajten Uppskattat. Artikeln ”Ingen tror att man kan bo i containern – men titta nu hur den se ut på insidan”, publicerad på theloppy.com, är direkt stulen från viralsajten Newsner.

Mannen som äger sajterna äger också en annan sajt. En sajt som heter ”Facebook poster” och som Metro lyckas skaffa ett konto på.

Foto: Skärmdump

Sajten är i praktiken ett verktyg för att spamma på Facebook. Du kan via sajten importera in stora mängder Facebookprofiler, och se till så att de alla publicerar samma länkar eller statusar i olika Facebookgrupper. Verktyget har också ett inbyggt verktyg som utifrån meningar skapar slumpmässiga statusar, för att alla Facebookprofiler inte ska publicera exakt samma sak.

Genom sajten kan du alltså skapa en mängd olika Facebookprofiler, få dem att gå med i stora mängder grupper och sedan se till att de med jämna mellanrum lägger upp olika länkar i dessa grupper. Det innebär väldigt lite manuellt arbete när man väl fått fart på profilerna, och om tillräckligt många klickar sig in på de reklamspäckade sidorna kan man tjäna en hel del pengar.

När Metro ringer upp mannen som står som ägare till sajterna för att få reda på mer lägger han på telefonen så fort han fått reda på vårt ärende. Metro har sökt mannen upprepade gånger via mail och sms.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro