ANNONS

Så här följer du Källkritikens dag med din skola

Metro · 17 Feb 2017
Uppdaterad 6 Mar 2017

Viralgranskaren firar sin treårsdag med den nyinrättade Källkritikens dag. Skoldagen blev snabbt fullbokad, men om du är lärare eller elev – eller helt enkelt intresserad – så kan du delta ändå.

klar

Artikellänk är kopierad

13 mars startar en direktsändning kl 12.30 från Kulturhuset där hundratals elever kommer att höra Viralgranskarens journalister Åsa Larsson och Hugo Ewald berätta om sitt arbete. Därefter kommer journalisten Jack Werner, en av grundarna till Viralgranskaren, och Peter Forsman, it-säkerhetsexpert på Internetstiftelsen i Sverige, att prata källkritik och vad som kan och inte kan hända på nätet.

För de skolor som inte kan vara med på plats går det alltså dels att följa direktsändningen och dels kan man gå in på Metro.se och pröva på att viralgranska.

– Alla sätt att uppmärksamma Källkritikens dag välkomnas, det är bara att haka på, säger Åsa Larsson, redaktör och medgrundare av Viralgranskaren.

Här är programmet för dagen. När det första passet sänts så kommer det att läggas upp på Metro.se. Även föreläsningarna och kvällens panelsamtal kommer att finnas tillgängliga att se på i efterhand.

Pass 1

12.30 – Intro

Journalister från Viralgranskaren berättar kort om sitt arbete med att faktakolla påståenden som sprids i sociala medier. Vi visar filmer om hur du själv kan viralgranska och de problem brist på källkritik kan leda till.

12.45 – Jack Werner, en av grundarna till Viralgranskaren, håller föredrag om vikten av källkritik på nätet.

13.15 – Paus

13.45 – Peter Forsman, it-säkerhetsexpert på Internetstiftelsen i Sverige, håller föredrag om vad som kan och inte kan hända på nätet.

14.30 – Slut på pass 1

Pass 2

14.45 – Intro med Viralgranskaren

15.00 – Jack Werner, en av grundarna till Viralgranskaren, håller föredrag om vikten av källkritik på nätet.

15.30 – Paus

16.00 – Peter Forsman, it-säkerhetsexpert på Internetstiftelsen i Sverige, håller föredrag om vad som kan och inte kan hända på nätet.

16.45 – Slut på pass 2

I pauserna finns stationer i Foajé 3 med bland annat quiz och ”Google-skola”.

För kvällens program finns mer information på Kulturhusetshemsida här!Facebook-evenemangetfinns här! 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro