ANNONS

Så här gör du en egen viralgranskning – steg för steg

Åsa Larsson · 22 Nov 2015
Uppdaterad 22 Nov 2015

Konstiga påståenden, häftiga bilder, skumma artiklar – nätet är fullt av fallgropar. Här är Viralgranskarens lathund för dig som vill kolla upp om något är sant eller inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Grundprincipen är att vara kritisk mot allt du läser och kollar på. Även pålitliga källor kan ha fel och det finns gott om människor som vill luras på nätet. Så här gör du en viralgranskning.

Facebook. En kompis har delat en för dig främmande persons Facebook-inlägg med hundratals delningar – du undrar om det är sant:

1. Gå in på inläggsskribentens Facebook-sida.

2. Ser det ut att vara en riktig person eller finns det en möjlighet att det är en fejkprofil?

3. Sträcker sig kontot en längre tid tillbaka och hur fyllig är informationen?

4. Har personen en profilbild med ett ansikte på? I Google chrome kan du högerklicka på bilden och söka på nätet efter den. Ibland stjäl fejkanvändare foton från nätet.

5. Du kan också fråga din kompis om hen känner personen.

6. Läs igenom hela inlägget. Finns det några uppgifter som du kan söka på nätet efter så gör det. Ställ frågor till inläggets författare om du undrar något.

7. Om du fortfarande inte är övertygad – dela inte inlägget.►LÄS MER: Så känner du igen Twitter-trollen – fyra enkla steg►LÄS MER: Åtta tweets som visar varför du inte ska lita på historiebildskontonTwitter. Din svägerska har retweetat en bild på Twitter:

1. Kolla upp Twitterkontot som först lade ut bilden. Vad har personen twittrat i övrigt? Om personen har få följare och många tweets så kan du ha stött på en spammare, troll eller fejkprofil. Läs mer om det här!

2. Fråga personen om bakgrunden till bilden.

3. Om du har Google chrome, högerklicka på bilden och sök på nätet efter den. Var har bilden funnits mer?

4. Försök identifiera ursprungsbilden – det är oftare en av de största versionerna.

Är bilden ihopklippt av flera bilder? Klipp ut en del av bilden och sök på delarna.►LÄS MER: Guide: Så viralgranskar du bilder

►LÄS MER: Guide: Så viralgranskar du YoutubefilmerInternet i allmänhet. En kollega tipsar om en artikel på nätet – du undrar om den stämmer:

1. Läs hela artikeln.

2.. Hänvisar artikelförfattaren till en annan källa? Gå till den artikeln i stället.

3. Upprepa tills dess att du hittar ursprungskällan.

4. Är ursprungsartikeln skriven på ett annat språk? Ta hjälp av någon som kan språket och i sista hand kan du översätta med hjälpa av översättningstjänster på nätet. Kom ihåg att det sällan blir bra översättningar och att de flesta tjänster översätter bättre till engelska än till svenska.

5. Är ursprungsartikeln skriven nu eller för länge sedan? En del sajter plockar upp gamla nyheter och ”återvinner” dem. I så fall bör du kolla om nåt mer hänt sedan dess.

6. Kolla på andra artiklar på samma sajt. Verkar de trovärdiga eller skumma?

7. Läs vad andra medier har skrivit om samma sak. Du kan söka på uppgifter som platser och namn.►LÄS MER: Fejknyheter och satir – här är Viralgranskarens varningslista►LÄS MER: Här är Storken – Jakob, 20, lurade hela Sverige Om du går tillväga så här kommer du att utveckla en känsla för vilka källor som ofta sprider tveksamheter och vilka källor som vanligen går att lita på. Den kunskapen är i behov av ständig utvärdering och uppdatering.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro