ANNONS

Så hittar du Twittertrollen – fyra enkla steg

Hugo Ewald · 2 Nov 2015
Uppdaterad 2 Nov 2015

Foto: Metro


Twitter är fyllt av troll, spamrobotar och falska konton. Så här gör du för att hitta dem, och förhoppningsvis bli av med trollen.

klar

Artikellänk är kopierad

Vilken profilbild har kontot?

Lite skämtsamt kallas ofta internettroll för ”ägg”, eftersom standardprofilbilden hos ett nystartat twitterkonto är just en bild på ett ägg. Personer med ägg som profilbilder på Twitter är alltså människor som inte ens lagt ned tiden på att välja en profilbild. Att en twitterkonto har ett ägg som profilbild behöver inte per definition betyda att kontot är oseriöst, men är ofta ett tecken på det. Så är även fallet om kontot inte har någon form av beskrivning av sig själv i sin profil.

Du bör även passa dig för konton med tydligt ”sexiga” profilbilder, i synnerhet de som föreställer bilder på oidentifierbara lättklädda kvinnor, eftersom det är en vanlig taktik spamkonton använder sig av för att samla följare.

I vissa fall använder sig profiler som är falska eller enbart är ute efter att spamma sig av bilder som uppenbart inte föreställer personen som påstår sig vara bakom kontot. Du kan då använda dig av Google eller Tineye för att se om bilden förekommer på andra platser på nätet. Gör den det är det ofta lätt att ta reda på om bilden på något sätt är stulen. Hur du bildsöker på Google kan du läsa här!► LÄS MER: Guide: Så viralgranskar du bilder – fyra enkla steg

Hur är ration mellan "följare" och "följer"?

Typiskt för spammare och andra konton du vill undvika är att de följer väldigt många personer samtidigt som få följer dem tillbaka. Typiskt är också att de twittrar väldigt mycket.

Varför är det så? Jo, för att konton som bara twittrar spam eller liknande inte är särskilt intressanta att läsa och att det därför är få personer som följer kontona aktivt. Att de följer många handlar om att de vill att människor ska följa kontona tillbaka.

Det bör dock noteras att ett otaligt antal människor använder sig av Twitter för att läsa vad andra personer skriver, utan att skriva någonting själv. Att helt sakna följare behöver alltså inte betyda att personen är en spammare, men kan ofta vara ett tecken på det.  ► LÄS MER: Guide: så granskar du Facebookprofiler du misstänker är falska

Vilken sorts konversationer har kontot?

Konversationer på Twitter är ofta en salig blandning av diskussioner, självmarknadsföring, tyckande och länkar. Vilken sorts konversationer kontot har säger ofta mycket om vad det är för sorts konto.

Typiskt för spammare är att de är repetitiva och skickar ut meddelanden riktade till användare som inte verkar ha något tydligt sammanhang. Det kan handla om länkar och inlägg som är identiska och skickas till olika konton som inte verkar ha någonting med avsändaren att göra.

Typiskt för troll är att de skriver väldigt lite saker själv, utan enbart dyker upp för att opåkallat kommentera det andra, ofta kända personer, skriver på Twitter. Att kommentera någon Twitterinlägg är i sig inte särskilt konstigt, men om personen med sitt Twitterkonto enbart verkar använda det för att skriva arga, provocerande, rasistiska, sexistiska eller till och med hotande saker till personer rör det sig förmodligen om ett troll.► LÄS MER: Guide: Så viralgranskar du Youtubefilmer – fem enkla steg

Vad säger de tjänster som granskar Twitterkonton?

Det finns otaliga tjänster som granskar Twitterkonton. Några av dessa är Fakers app och Twitter audit. Båda tjänsterna låter dig skriva in ditt eller någon annans twitternamn för att sedan berätta för dig hur många av dina eller någon annans följare som tjänster uppfattar som falska eller spammare.

Tjänsterna analyserar i regel antalet tweets, datumet senaste tweeten skedde och andelen följare/följer. Resultatet är sällan perfekt, men skapar ofta en möjlighet att ta reda på huruvida dina följare är riktiga personer eller inte, och om andra personer köpt sig följare.► LÄS MER: Vad 19-kronorsskorna som sprids i Facebookgrupper egentligen kostar

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro