ANNONS

Så ledde en rysk flickas självmord till en världspanik

Hugo Ewald · 5 Nov 2017
Uppdaterad 5 Nov 2017
Ett antal kriminalfall på olika platser i världen har på olika sätt kunnat kopplas samman till "Blue whale challenge".

Ett antal kriminalfall på olika platser i världen har på olika sätt kunnat kopplas samman till "Blue whale challenge". Foto: Michael L. Baird/Flickr


En rysk flicka tar livet av sig. Efter att hon påståtts delta i självskadegrupper på sociala medier sprids en global panik som varnar för ett påstått spel där ungdomar uppmanas att skada sig själva. Men vad finns det egentligen för sanning bakom "Blue whale challenge"?

klar

Artikellänk är kopierad

pil
Varning:

Den här texten innehåller skildringar av självmord och självskadebeteende.

Bakgrunden

I slutet av november 2015 lägger den då 16-åriga Renata Kambolina, som på internet kallade sig Rina Palenkova, upp en serie bilder på sociala medier. Det rör sig framför allt om Instagram och Vkontakte, VK, som ungefär motsvarar ett ryskt Facebook. På bilderna syns hon stå med hörlurar, en rosa mössa och en sjal runt munnen. Bredvid henne syns ett järnvägsspår. I bildserien visar hon upp hur hon blöder från ena fingret. I bildtexten står det ”hejdå”. Kort efteråt var Rina död – hon hade tagit livet av sig genom att hoppa framför ett tåg i staden Ussuriysk.

– Det hela ägde rum vid 10:30. Klockan 11:00 fanns allt på nätet, och jag visste inte ens att min dotter var borta, säger mamman till ryska Life.

I Ryssland tar 20,1 personer per 100 000 invånare livet av sig, enligt de senaste siffrorna från WHO. Det är den lägsta siffran på 54 år, men fortfarande en relativt sett hög. Sveriges motsvarande siffra 15,4. Rina Palenkovas självmord kom att bli starten för en diskussion i Ryssland om självmord bland unga, i synnerhet eftersom Palenkova innan sin död delat inlägg från flera grupper på VK som på olika sätt behandlade hälsa, våld och döden. I dag är en stor del av dessa sidor borttagna.

Rina Palenkova kom efter sin död att bli en närmast mytologisk karaktär, särskilt efter att en bild som påstods visa hennes döda kropp snabbt började spridas på sociala medier. Människor började att göra tribute-videorom henne, andra skrev fan fiction och otaliga grupper som uppmärksammade Rina skapades på just VK. Under en period gick det till och med rykten om att Palenkova skulle ha fejkat sin död.

Historien slutar inte där.

Ryssland drabbas av panik

Ett halvår senare, i maj 2016, publicerade den stor ryska oppositionella tidningen Novaja Gazeta en lång artikel med rubriken ”Dödsgrupperna” . Ingressen i artikeln lyder: ”Vi räknade till att 130 självmord begåtts bland minderåriga mellan november 2015 och april 2016. Nästan alla var medlemmar i samma grupp på Facebook”. Artikeln beskriver vidare hur ungdomar uppmuntras till självmord och självskadebeteende i grupper som det, enligt Novaja Gazeta, finns minst tusen stycken av.

I grupperna spelas det enligt tidningen olika former av spel, spel med namn som ”Väck mig klockan 4:20” och ”Blåval”. Lekarna ska ha bland annat ha gått ut på att måla blåvalar, att leka med knivar, att gå upp klockan 04:20 och att chatta med andra på VK. Men lekarna ska också ha gått ut på att skada sig själv, och i vissa fall alltså också lett till att ungdomar tagit livet av sig.

Artikeln blev genast hårt kritiserad. Sajten Meduza skrev i samband med publiceringen att det egentligen inte fanns några belägg för att ungdomarna som tagit sina liv gjort det på grund av gruppernas ”lekar”, och att det mycket väl lika gärna kunde vara så att ungdomar som redan har problem med självmordstankar och självskadebeteende samlas i samma grupper. Sajten menade också att statistik från Ryssland visade att ungdomar framför allt begår självmord på grund av familjekonflikter, oro och relationsproblem snarare än på grund av internet. Meduza kritiserar också faktumet att den enda experten som intervjuats i Novaja Gazetas artikel är artikelförfattarens son, som är psykolog.

Novaja Gazeta försvarade sig och menade att de hade belägg för att det faktiskt var grupperna som lett till självmorden, och att de försökt men inte lyckats få tag på administratörerna i grupperna för kommentarer. Bara dagar efter publiceringen fick två chefer på Novaja Gazeta sparken, på grund av att de, som Buzzfeeduttrycker det, använt sig av ”påstått oacceptabla” tillvägagångssätt i sin research.

”Dödsgrupperna” började nästan bli mytologiska efter Rina Palenkovas självmord och Novaja Gazetas spridda artikel. Och grupperna utnyttjade detta genom att sprida inlägg som var kryptiska och i vissa fall helt oförståeliga.

Gruppen som sägs ha varit den första av sitt slag, F57, gjorde sig känd för att sprida chockerande material som i vissa fall kunde tolkas som att den uppmuntrade till självskadebeteende. Gruppen stängdes ned av VK, men kort därefter dök otaliga kloner upp med namn som #f57Terminal5751 och f57#источник. Där framställdes den nedstängda gruppen F57 som en sekt, där alla medlemmar fick varsitt nummer och medlemmar som lämnade grupperna påstods ha tagit livet av sig. Rina Palenkova påstods ha varit gruppens första offer.

Det finns dock inget belägg för att Palenkova ska ha varit medlem i F57-gruppen. Till tidningen Lenta.ru, som också granskat ”dödsgrupperna”, säger en ung man som administrerar flera av grupperna att han bara var intresserad av att få likes och att sälja plats i gruppen för pengar. En annan administratör menade att han snarare aktivt försökte stävja suicidala tankar och självskadebeteende. Enligt Lenta finns det inget som direkt tyder på att det hundratal ungdomar som Novaja Gazeta beskrivit påstår ska ha tagit livet av sig gjort det som ett resultat av grupperna, dock kunde Lenta.ru visa hur administratörer i grupperna faktiskt uppmuntrat människor till att självskada eller att ta sina liv.

I november 2016 greps en av männen som administrerat grupperna av rysk polis efter att en polisutredning startats tidigare i maj samma år. Mannen misstänks ha uppmuntrat 15 ungdomar att ta livet av sig. Åtta av dessa händelser ska ha ägt rum i ”dödsgrupper” på VK. Mannen är för närvarande häktad i väntan på rättegång. Till Viralgranskaren uppger tingsrätten att mannen ska ha erkänt brottet.

”Det är sant, han erkänner brottet”, skriver en talesperson för domstolen i ett mail. Den 17 juli 2017 kom domen – tre år och fyra månaders fängelse. Åtminstone en annan man ska ha gripits misstänkt för att ha administrerat dödsgrupper på sociala medier.

Senare, i februari 2017, började grupperna på VK återigen väcka uppmärksamhet, bland annat efter en seriebrottsmål som går att koppla till personer som anklagats för att ha uppmanat till självmord i grupperna. I en artikelsom publicerades den 13 februari beskriver Meduza hur sökningarna efter de påstådda självmordsgrupperna ökat lavinartat på Google, bland annat med hjälp av botar som regelbundet publicerade inlägg med relaterade hashtags på Instagram och VK. Nu beskrevs självmordsgrupperna som att de administrerade ett spel där du under 50 dagar gjorde uppgifter som avslutades med att du tar livet av dig. Det återuppväckta intresset verkar delvis ha kommit av via onlinetjänsten The Question, en sajt där vem som helst kan ställa frågor och svara. ”Vad är spelet ‘Blue Whale’?”, skrev en anonym person där den 1 februari i ett inlägg som lästs 1,7 miljoner gånger.

Vilka de 50 påstådda reglerna för spelet är skiljer sig något åt. En lista som publicerades och översattes till engelska på Reddit i februari har spridits i bland annat Litauen, Ukraina, Ryssland och Kirgizistan. Vissa av de påstådda uppgifterna är ganska vardagliga, som att ”komma över en rädsla”. Mellan dag 30-49 ska du gå upp klockan 04:20 varje dag, kolla på skräckfilmer och skära dig själv. Dag 50 tar du livet av dig, enligt reglerna i listan.

Den 21 februari publicerade RFE/RL, ett amerikanskt statligt ägt medieföretag med syfte att sprida vad som de menar är fri information till vad de menar är icke-fria länder, en artikel som dök djupare ned i frågan. Detta efter att ett antal självmord bland unga i bland annat ryska St. Petersburg och kazakiska Karaganda tillskrivits de påstådda dödsgrupperna av lokal media. Självmord som alltså ägt rum samma månad som personer i bland annat Altajrepubliken i södra Sibirien gripits misstänkta för att ha uppmanat ungdomar att ta livet av sig. När en reporter på RFE/RL försökte infiltrera en grupp på VK genom att låtsas vara en 15-årig flicka uppmanades han till självskada av en person som sedan plötsligt slutade svara.

Enligt RFE/RL verkar det onekligen finnas grupper som åtminstone utåt uppmanar till den här typen av dödslekar och uppmuntrar ungdomar till att måla valar på sina kroppar och självskada. Men det finns få bevis för att självmord som kopplas till grupperna faktiskt är orsakade av dem, och närstående till de döda har i flera fall förnekat någon koppling till grupperna.

Den oroliga stämningen i Ryssland och flera andra forna sovjetrepubliker fortsatte efter att att inlägg och kedjebrev som påstods komma från polisen spreds vilt, och som påstod att ett stort massjälvmord skulle äga rum den 12 mars 2017. Polis nekade till att meddelandena skulle komma från dem och menade att det rörde sig om medveten desinformation, rapporterar Tjournal. Parallellt med detta godkändes den 7 mars ett lagförslag som gjorde det olagligt att med hjälp av press eller spel få människor att ta livet av sig. Tidigare var det bara olagligt att få människor att ta livet av sig med hjälp av ”hot, grym behandling eller systematisk förnedring”.

Även Europa påverkas

Ungefär samtidigt började historierna om ”Blue whale challenge” att bli virala i väst. Bland annat Daily Mail, världens kanske största nyhetswebbsida, publicerade i mars artiklar om den påstådda ”leken”. Som källa användes Siberian Times, en anonymt registrerad och engelskspråkig nyhetssida. Det var Siberian times som tidigare under 2017 låg till grund för artiklar i internationell press om en reality show som skulle likna bokserien ”Hunger Games”, där våldtäkter var tillåtna, och som senare visade sig vara en bluff.

I Siberian times artikel kopplades två flickors självmord ihop med VK:s dödsgrupper. Flickorna, 15 respektive 16, ska ha hoppat från skyskrapor i staden Ust-Ilimsk. Viralgranskaren kan bekräfta att ett konto på VK med den ena flickans namn faktiskt visar just texten ”End”, formuleringen som först användes av Rina Palenkova. Detta kan dock röra sig om en efterhandskonstruktion. Viralgranskaren har inte kunnat inte bekräfta att självmorden faktiskt ägt rum eller att de kan kopplas till grupperna på VK.

Rapporteringen om de påstådda dödsgrupperna nådde Norden i april 2017. Då kunde finska Yleberätta om ungdomar som ska ha kommit i kontakt med ”spelet”.

– Det fick min kompis att skära upp sina handleder, säger en av dem.

I artikeln beskrivs ”Blue whale” som ett utmaningsspel där deltagaren under 50 dagars tid ska klara av olika uppgifter, som att skära sig, se på skräckfilmer, hoppa ned från byggnader och lägga sig mitt på bilvägar. Polisen i Östra Nyland gick ut med en varning på sin Facebooksida och Nationella audiovisuella institutet Kavi gick ut med ett pressmeddelandetillsammans med Mannerheims barnskyddsförbund och Rädda Barnen.

Enligt finsk polis hade man dock bara fått ett konkret tips om ”spelet”, och polisen hade inte någon kännedom om att någon faktiskt deltagit i ett sådant spel.

Sprids även i Sverige

Även i Sverige har man spridit varningar, för vad till exempel Expressen kallat för ”den uppmärksammade självmordsleken”, som enligt tidningen befaras ha kommit till Sverige.

”Spelet går ut på att den som utsätts får femtio uppgifter – alltifrån att inte prata på ett dygn till att se råa skräckfilmer och att skada sig själv. Den sista uppgiften är att begå självmord på ett specifikt vis”, skriver Expressen i artikelndaterad 22 maj 2017.

I artikeln intervjuas en 27-årig kvinna som varnat för spelet på Facebook, där hon delat skärmdumpar som sägs föreställa spelets regler och bilder på självskador från människor som påstås deltagit i spelet.

Viralgranskaren har skickat ut en enkät till Sveriges alla gymnasieskolor om man känner till de påstådda självmordslekarna, och om man känner till att någon på deras skola deltagit i sådana aktiviteter. Totalt har 120 rektorer, lärare, kuratorer, administratörer och skolsjuksköterskor svarat.

Knappt en fjärdedel av de som svarat på enkäten känner till ”Blue whale challenge” och liknande fenomen, totalt fyra personer känner till att någon på deras skola ska ha deltagit i sådana aktiviter. De flesta som känner till fenomenet beskriver att de fått kännedom om det via media och via sociala medier. Ett fåtal har fått information via till exempel närpolis. Flera är kritiska till att man överhuvudtaget rapporterar om den här typen av nätrykten då detta just kan spä på sådant beteende, och menar att de flesta ungdomar som självskadar gör det oberoende av påstådda spel.

”Det är märkligt att man gör stora rubriker på vad som inte kan vara något annat än ett rykte. Självskadebeteende och suicid är ett påtagligt problem. Särskilt bland barn och unga som lever med psykisk sjukdom eller socialt utsatta situationer. Om vi ägnade en en bråkdel av tiden på den utmaningen istället för internetrykten så kanske man kunde bli relevant som tidning igen.”, skriver en rektor.

Flera som svarat i enkäten menar att sociala medier kan komma att trigga olika former av skadligt beteende bland unga.

Fortsätter spridas över världen

Ett antal kriminalfall på olika platser i världen har på olika sätt kunnat kopplas samman till ”Blue whale challenge”. Under juni och juli kunde indisk media rapportera om flera självmord eller försök till självmord, som i åtminstone sju fall kopplades till spelet. I flera fall sa polis uttryckligen att ungdomarna spelat ”spelet”, som i ett fall när polis stoppade en 14-årig pojke på en buss på väg till staden Pune. I andra fall kunde inte polis hitta några kopplingar, trots tidigare påståenden om att så var fallet. Den 16 augusti krävde Indiens regering att Google, Facebook, Microsoft och Yahoo skulle ta bort länkar kopplade till ”Blue whale challenge”. I augusti kom även en 11-åring i amerikanska Oklahoma att kopplas samman med de påstådda självsmordsspelen, någonting som fick lokal polis att gå ut med en varning. Och i oktober kom högsta domstolen i Bangladesh att införa ett sexmånadersförbudmot särskilda nattliga mobildatapaket, med syfte att begränsa självmord man tror kan kopplas till ”spelet”. Myndigheter i landet har satt upp en särskilt nödlinje för människor som hittar ”spelet” på nätet , och Bangladesh inrikesminister har bett landets motsvarighet till Post- och telestyrelsen undersöka frågan.

Den som i dag söker efter Blue whale challenge på Facebook och andra sociala medier, som Tumblr, får som första resultat upp en varning, med tips för den som har självmordstankar eller känner någon som har det. Och som Buzzfeed skriver har VK allt mer kommit att präglas av budskap och grupper som kan kallas anti-”blue whale”, och som istället publicerar positiva budskap. VK har dessutom utvecklat verktyg som man menar kan upptäcka och ta bort budskap kopplade till ”Blue whale challenge.” Sedan åtminstone februari 2017 har VK blockerat inlägg och kommentarer med vissa hashtags och användare som sökt efter detta har erbjudits psykologisk hjälp.

Uppdatering: I en tidigare version av den här artikeln var tidningen Novaja Gazetas namn feltranslittererat.

pil
Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Självmordslinjen: Öppet dygnet runt alla dagar, tel 90101 och chatt

Nationella hjälplinjen: Alla dagar klockan 13-22, tel 0771-22 00 60

Barnens rätt i samhället (BRIS)Barnens telefon: Alla dagar klockan14-21, tel 116 111Vuxnas telefon – om barn: Vardagar klockan 9-12. Tel 0771-50 50 50

Jourhavande Kompis (Röda Korset): Chatta vardagar klockan 18-22 och helger klockan 14-18

Jourhavande prästTelefonstöd, via 112: Alla dagar, klockan 21-06Chattstöd:  Måndag-torsdag, klockan 20-00.

Jourhavande Medmänniska: Alla dagar klockan 21-06, tel 08-702 16 80

SPES – för efterlevande anhöriga. Finns till för alla som mist en familjemedlem, släkting, partner eller god vän genom självmord. SPES har telefonjour alla dagar 19-22, på telefonnummer: 08-34 58 73

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro