ANNONS

Så lite krävdes för en internationell hatstorm

Jack Werner · 23 Apr 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014
Så lite krävdes för en internationell hatstorm

Så lite krävdes för en internationell hatstorm Foto: Skärmdumpar Instagram


En varning för ett visst konto på Instagram cirkulerar just nu – och tiotusentals ungdomar reagerar på den. Men i botten finns märkligt lite substans.

klar

Artikellänk är kopierad

”Det är en kille på instagram som skär av öronen på olika hundar och lägger ut bild på det, både under tiden han gör det och efter. Snabba dig och sprid detta. Djurplågeri på allra högsta grad.” 

Så lyder en uppmaning som sedan i mitten av april varit i centrum för en internationell hatstorm bland ungdomar, riktad mot ett enskilt konto på Instagram. Kring den 15 april började uppmaningar att anmäla kontot tidigast dyka upp på tyska och engelska, och senare spridde de sig till de nordiska länderna.

Skönhetsingrepp som plågar

Ingreppet som påstås vara avbildade kallas kupering på svenska, och går ut på att av mestadels estetiska skäl beskära hundars öron och svansar. I flera länder i Mellanöstern, Sydamerika och Asien är det lagligt, men i Sverige är det förbjudet sedan flera decennier. Christina Lindgren, veterinär på Jordbruksverket, säger att djuren far illa av ingreppen.

– Vid själva ingreppet känner hundarna det, och det kan göra ont efter själva ingreppet tills det läkt. Hur länge det håller i sig exakt vet man inte, säger hon.

Har fått 6 000 följare

Varningen återfinns i dag på exempelvis franska, finska, norska och svenska, och de olika versionerna har cirkulerat på Twitter, Instagram och Facebook. De har lett till att bilderna på Instagramkontot, som mestadels föreställer olika hundar, översvämmats av allt från hatiska till desperata kommentarer. Kontots tidigare dryga tusental följare har nu stigit till över 6 000.

”PLEASE DON'T CUT THIS INNOCENT DOGS EARS OFF!”, ”DU FATTAR VÄL ATT DU ÄR HELT HATAD O ALLA HATAR DIG!! Kan du bara lägga av din idiot har du ens några vänner?” och ”Geh verrecken du arsch” (ungefär ”gå och dö ditt rövhål”) är exempel på vad som skrivs under bilderna.

Kommentatorerna ofta minderåriga

I kommentarsfältet florerar också rykten om att personen bakom kontot ska vara allt från veterinär till djurplågare. Den mest kommenterade bilden har över 4300 kommentarer, och de andra snittar kring 400-600 kommentarer. De som kommenterat och spritt länkar om kontot är i många fall minderåriga, och inte sällan inte ens i tonåren.

Facebooks svenska presskontakt Jan Fredriksson har inga uppgifter om hur många gånger kontot anmälts, och Instagrams presstjänst har inte återkommit med ett svar på frågan.

Borttagna bilder visade ingreppen

Bilderna som i skrivande stund finns på kontot är rätt beskedliga, men enligt skärmdumpar som går runt bland de arga ungdomarna har där tidigare funnits bilder på de blodiga ingreppen på hundarnas öron och svansar, bilder som nu har tagits bort.

Enligt den beskrivningstext på arabiska som kontot tidigare använde sysslade personen bakom med handel och skötsel av Grand danois-hundar, nu har den presentationen bytts ut till en märklig engelsk text med liknande betydelse.

Från Argentina – eller Kuwait?

Nyheter24 påstår i sin artikel om incidenten att kontots ägare verkar vara från Argentina, medan våra efterforskningar snarare pekar på Kuwait. Men vem som egentligen ligger bakom kontot – och om ens bilderna tillhör vederbörande – är helt okänt.

Flera av kontots bilder visar sig vara ursprungligen publicerade långt innan, på helt andra sajter. De bilder som tycks föreställa kontots ägare tillhör i själva verket en kennel i Kuwait som verkar sakna koppling till kontot.

Svaga grunder

Den internationella hatstormen som på bara en dryg vecka fått tiotusentals ungdomar i uppåt ett dussin länder att skriva horder av kommentarer och sätta igång en ännu levande kedja med larmande inlägg tycks helt enkelt ha sin upprinnelse i ett gäng stulna bilder och en gissning om vem som äger dem.

Det är en oerhörd kraft, som mobiliserats med en imponerande hastighet. Och som utlösts på skrämmande svaga grunder.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro