ANNONS

Så uppmärksammas Källkritikens dag – från forskning till konspirationsteorier

David Peterson · 12 Mar 2018
Uppdaterad 13 Mar 2018
Källkritikens dag uppmärksammas på Kulturhuset i Stockholm.

Källkritikens dag uppmärksammas på Kulturhuset i Stockholm. Foto: Pressbild/Metro


Hur tar forskare och åklagare reda på vad som stämmer? Vad tror folk från andra länder om Sverige? Och vad stämmer egentligen om mat och hälsa? De frågorna och många fler kommer du att få svar på under Källkritikens dag den 13 mars.

klar

Artikellänk är kopierad

För andra året i rad uppmärksammas källkritik den 13 mars. På Kulturhuset i Stockholm pågår föreläsningar och utställningar under hela dagen. Från och med klockan 18 är Kulturhuset öppet för allmänheten – den som inte kan vara på plats kan följa evenemanget på Metros hemsida.

Den första programpunkten handlar om hur bland annat läkare, åklagare och forskare går till vägen när de vill ta reda på vad som är sant och vad som är falskt. Därefter föreläser Paul Rapacioli, som driver tidningen The Local, om vilka myter och rykten som cirkulerar kring Sverige utomlands.

Har du en vän som dykt ned alldeles för långt bland nätets konspirationsteorier? På Källkritikens dag kan du nämligen också lära dig hur man slår hål på en konspirationsteori.

På plats finns även Tekniska Museet och Ung Media som uppmärksammar och lär ut källkritik på olika sätt. Källkritikens dag avslutas med att kulturminister Alice Bah Kuhnke delar ut Viralgranskarens och Internetstiftelsen i Sveriges källkritiks pris Det gyllene förstoringsglaset.Statens mediaråd, 

pil
Källkritikens dag

När? 13 mars på Viralgranskarens 4-årsdag.

Var? Internet, skolor och på Kulturhuset i Stockholm.

I efterhand? Allt material laddas upp på Lilla Viralgranskaren, där även föreläsningarna från förra Källkritikens dag ligger.

Hur anmäler jag mig? Det är gratis att dyka upp på plats i Hörsalen. Programmet för allmänheten startar kl 18 med panelsamtal. För schema och andra detaljer, anmäl dig till evenemanget på Facebook! Vid frågor, kontakta [email protected].

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro