ANNONS

Sanningen bakom julbråken 2018

Åsa Larsson, Johan Wikén · 20 Dec 2018
Uppdaterad 20 Dec 2018

​Ett säkert tecken på att julen närmar sig är de årliga påståendena om förbjudna pepparkaksgubbar, inställda luciafiranden och censurerade jullåtar. Viralgranskaren reder ut de mest uppmärksammade bråken 2018.

klar

Artikellänk är kopierad

Viralgranskaren går igenom vad som stämmer och inte stämmer kring årets skörd av julgräl på nätet. Var står ord mot ord? Vad går att bekräfta? Vad är rena påhitt?

Vinterfirande i Malmö

Uppfattningen att Malmö skulle ha bytt namn på sitt julfirande till vinterfirande har spridits i lite olika former på nätet. På Twitter har en australisk man hävdat att Sverige nu kallar jul för ”vinterfirande” för att undvika att förarga alla de muslimska extremister som man importerat – ​en tweet som fått tiotusentals interaktioner.

Ordet vinterfirande kommer från en artikel i Sydsvenskan som handlar om att olika evenemang flyttats från Gustav Adolfs torg till Stortorget i Malmö.

Evenemangen som flyttar är till exempel Vinterspelen, en festival med speltema för barn och unga som pågår 28 december-6 januari, och aktiviteter kopplade till Steve Angellos välgörenhetsprojekt ”För vårt Malmö”. Kvar på Gustav Adolfs torg blir julmarknaden som anordnas av en extern aktör.

– För att visa att det var olika saker och skilja det från julmarknaden så använde jag ordet vinterfirande som ett samlingsnamn för de här arrangemangen och det har tydligen tagit hus i helvete. Folk verkar inte ha läst artikeln utan bara rubriken, säger Lotta Satz, den reporter som skrev artikeln i Sydsvenskan.

På Malmö stads hemsida finns julfirande med, det är alltså bara tidningen som använt ordet vinterfirande.

– Jag tänkte: vet folk vad Vinterspelen är? Och de här andra arrangemangen? Nej, så jag hittade på vinterfirande för att jag tyckte att det var ett bra ord för det här och för att skilja det från julfirandet, säger Lotta Satz.

Debattören, författaren och kommunpolitikern Ann Heberlein (M) uppmärksammade Sydsvenskans artikel på Twitter:

Malmö stad svarade henne på Twitter:

Elev nekades vara pepparkaksgubbe

I andra av fall står ord mot ord, så det är svårt att helt veta vad som hänt. Det här är vad vi vet:

Den 28 november publicerade lokalsajten 24Kalmar en artikel med rubriken: ”Pepparkaksfigurer förbjuds i luciatåg: ’Spårat ur fullständigt’”. Enligt artikeln skulle pepparkaksgubbar ha förbjudits i luciatåget på Lindöskolan i Kalmar. Anledningen skulle vara att ”det kan uppfattas som rasistiskt”. Källan till 24Kalmars artikel är anonyma föräldrar. 24Kalmars artikel har fått tusentals delningar och plockats upp av flera högerpopulistiska medier.​

Skolans rektor Karin Berggren förklarade det så här för Viralgranskaren:

– De i årskurs 5 går i luciatåg varje år och i det tåget har det, av ingen anledning alls, bara varit lucia, tärnor, stjärngossar och tomtar. När en elev hade frågat om den fick vara pepparkaksgubbe, så sa läraren att vi brukar inte ha det. Som jag förstod det så var det ingen fråga sen, utan rätt så avklarat.

Enligt en av föräldrarna i artikeln från 24Kalmar berodde det på att det kunde anses vara rasistiskt. Viralgranskaren frågade rektorn om läraren sagt så.

– Jo, men det tror jag att läraren sa, att någon skulle kunna uppfatta det som stötande.

Men något förbud har inte införts från skolans sida.

– Det är absolut inget ställningstagande utan vill man gärna vara pepparkaksgubbe så får man, sade Karin Berggren.

Men att det är så trodde inte 24Kalmars ansvarige utgivare Andreas Norinder på:

– Det säger de bara. De försöker pudla lite och det är inte så konstigt med tanke på gensvaret. Vi har väldigt bra källor på att man inte fått klä ut sig till pepparkaksgubbar. Det finns ingen anledning att ifrågasätta de uppgifterna.

Det har alltså enligt skolan inte varit ett formellt förbud, men däremot så fick en elev svaret att luciatåget inte brukar innehålla pepparkaksgubbar i samma diskussion där en lärare ska ha sagt att det kan upplevas som stötande med pepparkaksgubbar.

Bluff om Tommy Körbergs ”O Helga natt”

En van julskojare är mannen bakom satirsidan Storkens Nyheter. Han har bland annat skrivit fejkade artiklar om Kalle Ankas jul och valde att kasta sig in leken i år igen. Tänkte se om jag ”still had it”, skrev han i ett sms till Dagens nyheter.

Han publicerade 28 november en fejkad artikel med rubriken: ”Tommy Körbergs ’O’ Helga Natt’ förbjuds från att spelas på Sveriges Radio – ’Vi har fått nog av skrålande vita män’”. Storken fick den uppmärksamhet han sökte. Artikeln delades i flera stora Facebookgrupper inom den högerpopulistiska nätmiljön och har samlat på sig ilskna kommentarer och över 12 000 interaktioner på Facebook.

Aftonbladet ringde till och med Tommy Körberg själv som skrattade och kallade det larvigt.

Storm runt luciafiranden

Debattören Joakim Lamotte skrev i slutet av november att Åsens skola i Mellerud väljer att ”bojkotta Lucia helt och hållet”, enligt uppgifter till honom från föräldrar på skolan. Men något förbud var det inte frågan om, enligt skolan, och Melleruds kommun gick ut med en dementi.

Reaktionerna på sociala medier var upprörda och det slutade med hot och trakasserier mot skolans rektor. De inblandade beskriver upplevelsen som chockartad och kommunen har polisanmält trakasserierna.

– Alla mår bra idag. De hade haft ett jättelugnt och fint luciafirande på skolan, sade kommunchefen Sophia Vikström, dagen efter Lucia.

Att skolans företrädare sade att det inte rört sig om något förbud mottogs som en efterhandskonstruktion av Joakim Lamotte och hans följare. Bland annat hänvisade Lamotte till ett utskick om olika aktiviteter på skolan där Lucia inte nämns.

Kommunchefen Sophia Vikström berättar att firandet var att de vuxna skulle lussa för barnen och att det skulle vara en överraskning, att det var anledningen till att man inte pratat så mycket om Lucia i förväg.

– Det är ingen efterhandskonstruktion, jag vet att personalen har tränat från november.

I Joakim Lamottes första inlägg om Mellerud intervjuade han en förälder som menar att skolan har ställt in luciafirandet och hon trodde att det handlat om religion.

– Jag misstänker det. Alla skulle inte känna sig välkomna med Luciafirande enligt skolan. Men i förra veckan firade skolan Muhammeds resa till himmelriket utan att ens informera oss, sade hon till Lamotte.

Viralgranskaren frågar kommunchefen Sophia Vikström om det: Firades Muhammeds resa till himmelriket på Åsens skola?

– De hade en lektion på 20 minuter om Mohammeds födelse och språkstödjarna hade för egna pengar köpt syriskt godis, för att visa så här firar vi, men det var ju inget firande så sett, utan en vanlig lektion. Det ingår att man ska ha undervisning om andra religioner.

Föräldrafria firanden irriterar

Under ett föräldramöte i Motala meddelades att det inte skulle bli något luciatåg och missnöjda föräldrar hörde av sig till medier. Det uppmärksammades vitt och brett, här av KD-politikern Aday Bethkinne:

Enligt Yvonne Larsen, verksamhetschef för förskolorna i Motala, berodde det på en miss i kommunikationen:

– Det är olyckligt. Det var aldrig frågan om att det inte skulle firas. Det som är förändringen är att man inte firar traditionsenligt med vårdnadshavare.

I kommentarsfälten drogs slutsatser om att lucia som svensk tradition var i fara.

Frågan om föräldrar ska vara med eller inte när förskolebarn ska lussa har lett till spekulationer på nätet på fler håll i landet. Exempelvis drev Sverigedemokraterna på Ekerö den tesen när de skrev att öns förskolor ställer in årets luciafirande.

Påståendet visade sig inte stämma, men ryktet ledde ändå till ilskna och rasistiska kommentarer i sociala medier. Du kan läsa mer detaljerat om detta här!

Skämt om inbrottstjuvar

Inte alla bluffar handlar om klick och osämja. En varning med över 10 000 delningar som fått många skratt är det här:

Bilden föreställer skådespelarna Joe Pesci och Daniel Stern som spelade de inkompetenta skurkarna Harry och Marv i Ensam hemma-filmerna. Ett bra skämt som på sin höjd kan oroa den som inte tittat på tv under julloven de senaste decennierna. God jul!

via GIPHY

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Åsa Larsson
Johan Wikén
Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro