ANNONS

Sarah kämpar mot den egyptiska regimens lögner – "Jag kan bli arresterad när som helst"

Hugo Ewald · 22 Okt 2015
Uppdaterad 28 Nov 2016

Foto: Hugo Ewald


Efter regimskiftet i Egypten 2014 har situationen för medierna blivit allt hårdare. Viralgranskaren har träffat journalisten Sarah Othman som arbetar med att avslöja falska nyheter som sprids av regimtrogna medier.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter 25 januari-revolutionen 2011 skulle allt bli bättre i Egypten, och det blev det också ett tag. Sedan kom Abdul Fatah al-Sisi till makten. Den bilden målar den egyptiska grävande journalisten Sarah Othman upp när Viralgranskaren träffar henne på Münchenbryggeriet i Stockholm.

– Det var dåligt förut, men inte som nu. Nur är det blodigt allvar. Runt 30 journalister har blivit fängslade utan att ha begått något brott, och situationen är särskilt svår för självständig media, säger hon.

Sarah Othman började som bloggare, och gick via Yahoo news till den icke-vinstdrivande organisationen Meedan som arbetar med att bekräfta och avslöja påståenden som sprids i Egyptens medier.

– Egypten är full av falska artiklar. Både mainstream- och onlinemedia sprider dem för att blidka regimen. Mitt kall är att avslöja artiklarna, bilderna och ibland till och med videoklippen som falska.► LÄS MER: Hans jobb är att avslöja den ryska propagandan

Det är ett farligt uppdrag. Sarah och hennes kollegor riskerar ständigt att arresteras. Bara det faktumet att de befinner sig i Sverige och pratar kritiskt om Egypten skulle kunna innebära att de arresteras.

– Vi gör det här på vår egen risk. Om de är på bra humör låter de dig hållas, men har de dåligt humör just den dagen kan de arrestera oss när de vill.

Många av artiklarna Sarah avslöjat har spridits okritiskt i stora publikationer i Egypten, bland annat en historia om att stora företag som Nestlé skulle flytta ur från Egypten på grund av den ekonomiska situationen.

►LÄS MER: Nej, den här virala bilden föreställer inte flyktingar i upplopp

– Syftet var egentligen för att andra företag skulle kunna ta över. Jag kontaktade Nestlé som sa att det bara var lösa rykten. Jag tror den sortens historier används av regimen för att främja dess intressen, säger Sarah.

Sarahs avslöjanden möts i regel med tystnad, de regimtrogna medierna går aldrig ut med rättelser eller klargörande – oavsett om det rör sig om falska historier. Men Sarah ger inte upp hoppet.

– Någon måste göra något. Vi har fortfarande hoppet kvar om att en förändring ska äga rum.  

Sarah ska åka tillbaka till Egypten dagen efter Viralgranskaren träffar henne. Hon berättar att den dagen kanske blir den dagen hon arresteras.

– Jag förväntar mig att det händer när som helst. Jag känner av att jag kanske kommer bli arresterad på flygplatsen. Men jag har inga andra val, säger hon.► LÄS MER: Jo, Saudiarabien tar emot syrier på flykt – men bara vissa

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro