ANNONS

SD spred falskt påstående om våldtagna kvinnor – två dagar innan valet

Alexandra Andersson · 14 Sep 2018
Uppdaterad 14 Sep 2018
Två dagar innan valet spred Sverigedemokraterna ett påstående om våldtagna kvinnor som inte stämmer.

Två dagar innan valet spred Sverigedemokraterna ett påstående om våldtagna kvinnor som inte stämmer. Foto: Facebook


Mitt i valspurten publicerade Sverigedemokraterna ett Facebookinlägg där de hänvisade till en källa som vittnar om köer till avdelningen för våldtagna kvinnor i Stockholm. Men påståendet är falskt, enligt Anna Möller, medicinskt ansvarig läkare på akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset. “Vi har inga köer, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Twitterkontot YB Södermalm – med över 153 000 följare – drivs av polisen Viktor Adolphson, områdespolis i Trygghetsgruppen samt yttre befäl inom utryckningsverksamheten på Södermalm.

I en tweet från den 5 september skriver han:

”En kollega berättar att när hon nyligen skulle åka med en målsägande till avdelningen för våldtagna kvinnor på SÖS, var det sju målsägande på kö i väntan att komma in till avdelningen. Det är en hemsk siffra som sticker ut i den annars jämna rytmen av elände.”

Foto: Twitter

I skrivande stund har tweeten fått nästan 2 000 gillamarkeringar och över 700 delningar.

Men när Viralgranskaren kommer i kontakt med Anna Möller, medicinskt ansvarig läkare på Södersjukhusets Akutmottagningen för våldtagna, säger hon att Viktor Adolphsons påstående inte stämmer.

– Det verkar ha blivit ett missförstånd. Inte någon gång under sommaren har vi haft sju patienter under samma dygn, säger hon.

Enligt Anna Möller har antalet kvinnor som söker vård ökat under de senaste åren, men några problem med långa väntetider har avdelningen inte haft.

– Vi är en akutmottagning så det är klart att man kan få vänta tills man får träffa en läkare om det är så att många kommer samtidigt. Men vi har inga köer. Man kommer in när man behöver hjälp, säger hon.

– Vi upplever att vi klarar oss.

”Blev lite olyckligt”

När Viralgranskaren pratar med Viktor Adolphson är han osäker på exakt vilken dag hans kollega syftade på, men säger att han uppfattade det som att händelsen ska ha inträffat i juni eller juli.

– Det var inte meningen att det skulle bli någon kritik mot Akutmottagningen för våldtagna, eller att de skulle ha problem med kö. Det var mer att jag tyckte att det lät som en extrem engångsgrej. Det var därför jag lyfte fram det.

Enligt Akutmottagningen för våldtagna har man under sommaren inte haft sju patienter ens under samma dygn.

– Nej, då stämmer det förmodligen inte om de säger det. Det har de bättre koll på. Men jag har inte hunnit undersöka med min kollega var den siffran kommer ifrån. Hon har ju ingen anledning till att hitta på det heller.

Du har 156 000 följare på Twitter – tycker du att du har ett ansvar att kolla upp dina källor innan du twittrar ut den typen av påståenden?

– Jag skrev ju vad källan var, och att det är en uppgift från henne. Jag vet inte, det kanske man har. Men jag har inte haft någon anledning till att bli belagd med fel tidigare, jag litar på mina kollegor.

– Men absolut ska det vara korrekt information som går ut, det är viktigt. Så det blev lite olyckligt, det håller jag med om.

Victor Adolphson säger att han främst använder Twitter för att andra ska kunna få en inblick i en polis vardag.

– Siffran lät uppseendeväckande mycket, så på sätt och vis är det bra att det inte stämmer. Vi ser ganska mycket tokerier, och det är lätt att man blir blind för sådant där. I allt elände tyckte jag att det stack ut. I framtiden kommer jag givetvis försöka kolla upp det, om det går. Det får man lära sig av.

SD spred falskt påstående

Två dagar efter Victor Adolphons tweet – den 7 september – använde sig Sverigedemokraterna av en skärmdump på hans påstående och delade det på sin Facebooksida.

De skriver: ”Våldtäktsepidemin måste få ett slut! På söndag avgör du framtiden för våra kvinnor, flickor, mammor, döttrar och systrar. #SD2018”.

Foto: Facebook

Senare samma dag tog Victor Adolphson avstånd från att Sverigedemokraterna använt sig av hans tweet på sin Facebooksida.

”Jag ogillar att bli ett politiskt slagträ. Det finns inget partipolitiskt i min tweet. Jag är inte tillfrågad om detta. Mitt goda namn utnyttjas. Men vad värre är, dessa sju kvinnor, som ingen vet något om, utnyttjas igen. Skamligt!”, skriver han.

Foto: Twitter

Enligt Victor Adolphson frågade Sverigedemokraterna inte honom om lov innan de använde sig av hans tweet – två dagar innan valet den 9 september.

–Jag blev förvånad och irriterad. Sverigedemokraterna använde min tweet på sin Facebook-sida och kopplade det till migration såklart. Det kanske man kunde ha genomskådat, men jag tyckte verkligen inte att det var något partipolitiskt i den tweeten jag skrev. Jag såg faktiskt inte det hända, att det skulle kidnappas så. Annars hade jag förmodligen omformulerat på något sätt, säger han.

Fler söker vård

Enligt Nationella trygghetsundersökningen från 2017 uppger 2,4 procent av befolkningen mellan 16–79 år att de har utsatts för sexualbrott under 2016, vilket motsvarar cirka 181 000 personer. Det är en ökning jämfört med 2015, då 1,7 procent uppgav att de hade blivit utsatta. Under perioden 2005–2012 låg sexualbrotten på en relativt stabil nivå kring en procent utsatta, därefter har det skett en ökning.

I rapporten går det att läsa att sexualbrotten innefattar ett brett spektrum av brott – allt från blottning till våldtäkt.

Anna Möller på Södersjukhusets Akutmottagningen för våldtagna säger att det inte är helt enkelt att veta vad ökningen beror på.

­– D­et är en jättesvår diskussion. Under de senaste åren är det fler som polisanmäler våldtäkter och fler som söker vård. Men om det är våldtäkterna som ökar eller mörkertalet som minskar finns inget snabbt och enkelt svar på, säger hon.

Viralgranskaren har sökt Sverigedemokraterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Andersson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro