ANNONS

Se allt från Källkritikens dag

Åsa Larsson · 14 Mar 2017
Uppdaterad 11 Jan 2018
Metros Viralgranskaren instiftade Källkritikens dag 13 mars och dagen firades för första gången i år.

Metros Viralgranskaren instiftade Källkritikens dag 13 mars och dagen firades för första gången i år. Foto: Siri Amram


Här kan du hitta alla föreläsningar och programpunkter från Källkritikens dag-firandet på Kulturhuset i Stockholm. "En grymt fin födelsedagsfest för Viralgranskaren", kommenterar Åsa Larsson, Viralgranskarens redaktör och ansvarig för Källkritikens dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Över 900 skolelever kom till Kulturhuset för att ta del av Källkritikens dag 13 mars. På programmet stod bland annat föreläsningar med frilansjournalisten och en av Viralgranskarens grundare Jack Werner och bedrägeriexperten Peter Forsman från Internetstiftelsen i Sverige. Här kan du se de föreläsningarna i efterhand:

Jack Werner

Peter Forsman

På kvällen hölls tre panelsamtal om vilka problem som kan uppstå på grund av brist på källkritik.

Först ut: Konspirationsteorier och propaganda – så är läget på nätet i dag, med gästerna DN-journalisten Clas Svahn, som är expert på konspirationsteorier och att undersöka mystiska fenomen, Karin Noomi Karlsson, från organisationen Vetenskap och folkbildning, Jesper Strömbäck, journalistikprofessor och expert på politisk kommunikation, bildretorikexperten Mika Hietanen, och Fredrik Konnander, analytiker på MSB och expert på Sveriges psykologiska försvar. Här kan du se panelsamtalet:

Varför går vi på bluffar på nätet? Det svarade psykologen Mattias Lundberg, som bland annat skrivit boken ”Det är sant – det stod ju i tidningen!” på tillsammans med panelisterna Bengt af Klintberg, folklivsforskare och expert på vandringssägner, Armita Golkar, forskare i psykologi, Jens von Reis, journalist, Janna Holmqvist, som grundade Omtalat.se och är nu sociala medier-chef och nyhetschef på Sörmlands media, samt Jack Werner. Här kan du se det samtalet:

Sista panelsamtalet var Myter och missförstånd om mat och hälsa med fysioterapeuten Jacob Gudiol, Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, Emma Frans, forskare i epidemiologi, Mats Ingelström, vetenskapsteoretiker och en av författarna till boken ”Kritiskt tänkande – i teori och praktik” och Lena Runius, som var en av eldsjälarna och grundarna till vårdguiden 1177. Här kan du se det scensamtalet:

Under kvällen delades Det gyllene förstoringsglaset ut, ett pris som delades ut av Viralgranskaren och Internetstiftelsen i Sverige. De första pristagarna var Facebook-sidan Bluffakuten och Årstaskolan i Stockholm och prisutdelare var kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.  Här kan du se prisutdelningen:

Evenemanget innehöll även en internationell gäst, journalisten Bethania Palma från Viralgranskarens amerikanska kollega Snopes. Intervjun på scen med henne kan du se här:

Avslutningsvis hölls också en Publicistklubben-diskussion på scen med Mathias Ståhle, reportern bakom Eskilstuna-Kurirens granskning av Granskning Sverige, Helena Giertta, chefredaktör på tidningen Journalisten, Martin Wicklin, frilansjournalist, tidigare programledare för Medierna i P1 och Åsa Larsson, redaktör och en av Viralgranskarens grundare. Se hela diskussionen här:

– Det känns jättebra, en grymt fin födelsedagsfest för Viralgranskaren. Vi har haft fullt med besökare hela dagen och fått en enormt positiv respons från folk, säger Åsa Larsson, Viralgranskarens redaktör och ansvarig för Källkritikens dag.

Gå till Lilla Viralgranskaren för mer skolmaterial!

Ladda ner Lilla Viralgranskaren – lärarhandledning i källkritik

Här kan du också se de video-klipp som Viralgranskaren publicerat för att uppmärksamma vikten av bättre källkritiskt tänkande på nätet:

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro