ANNONS

Sex saker som alla på Facebook borde tänka på

David Peterson · 21 Mar 2018
Uppdaterad 21 Mar 2018

Foto: IBL


Cambridge Analytica anklagas för att skaffat information om 50 miljoner Facebook-användare och sedan använt den för att påverka demokratiska val. Här är sex tips på hur du skyddar dina uppgifter och undviker att bli lurad.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Rensa upp bland apparna på Facebook

När du gör ett test på Facebook får du inte bara reda på vilken tv-kändis du är lik eller hur du gammal du egentligen är – ofta ger du också företaget bakom testet tillgång till en rad uppgifter om dig och om dina vänner. De uppgifterna används sedan för exempelvis riktad reklam eller politiska budskap som någon tror att du är mottaglig för.

Men det går att stoppa företagens applikationer från att samla information om dig. Här kan du läsa hur du gör.

2. Var skeptiskt mot tävlingar på sociala medier

Har du blivit erbjuden ett gratis presentkort eller en dyr mobil för en billig peng via sociala medier? Då har du troligtvis råkat ut för en blufftävling.

De senaste åren har det vid flera tillfällen spridits olika typer av blufflänkar med erbjudanden. Men det enda som egentligen händer när du deltar i den här typen av tävlingar är att du ger bort dina personuppgifter till en stor samling svenska företag som ges rätt att kontakta dig. I värsta fall kan du också luras till att skriva upp dig på dyra abonnemang.

3. Sätt stopp för vänförfrågningar från okända

Det är många svenska Facebook-användare som dagligen får vänförfrågningar från okända, ofta lättklädda, personer. De falska profilerna leder nästan alltid till olika typer av tvivelaktiga dejtingsajter.

I videon nedan ser du hur du sätter stopp för förfrågningarna och här kan du läsa mer om fenomenet.

4. Se upp med skumma länkar från vänner

I perioder sprids olika typer av virus via Facebooks chattfunktion. Ett virus som återkommer är det som ser ut att vara en länk till ett Youtubeklipp följt av texten ”kolla här”. Men länken leder inte till en Youtubevideo utan till en Facebookkommentar som i sin tur leder till en video – och sedan till en sida som vill att man ska logga in på Facebook.  Där  blir man ombedd att skriva sitt Facebooklösenord som sedan kan kapas.

Den som ofrivilligt börjat sprida länken bör ändra sitt lösenord på Facebook, någonting du kan göra här.

Här kan du läsa mer om vad som är sant och falsk om virus på Facebook.

5. Byt till ett säkrare lösenord

För att göra dina sociala medier-konton säkrare är det ett bra tips att använda tvåfaktorsautentisering, någonting som gör ditt konto både starkare och säkrare. Så här gör du det.

6. Var källkritisk innan du delar

När du delar vidare ett Facebook-inlägg eller sprider ett påstående så blir du själv en avsändare. Dina vänner tror mer på det som sägs eftersom det är du som säger det. Därför är det viktigt att ta ansvar för sånt du delar på nätet och kolla upp om det stämmer eller inte.

Här är fem olika typer av inlägg som du aldrig ska dela och här är en guide som hjälper dig bli bättre på källkritik. 

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro