ANNONS

Skräckpropaganda om aspartam sprids på nätet

Åsa Larsson · 2 Nov 2018
Uppdaterad 2 Nov 2018

Mat som stridsmedel”. Ett alarmistiskt inlägg om aspartam sprids på Facebook, men sötningsmedlet har undersökts mängder med gånger och är ofarligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Inlägget, som i skrivande stund delats kring 1800 gånger på Facebook, är en bild på olika light-produkter och texten ”Visste du att? Aspartam är kopplat till leukemi och lymfom”. Cancerpåståendena tillbakavisas av Lilianne Abramsson Zetterberg, professor i toxikologi vid Livsmedelsverket:

– Det är bedrövligt. Med den kunskap vi har idag finns absolut inget fog för att anta att det är hälsovådligt.

Texten fortsätter:

”Aspartam framställdes först som ett biokemiskt krigsmedel för militär användning, och var listat av Pentagon som en nervgiftig stridsgas.”

Men aspartam vare sig är eller framställdes som något ”biokemiskt stridsmedel” utan upptäcktes av en slump när kemisten Jim Schlatter 1965 höll på att ta fram en magsårsmedicin och råkade slicka på sina fingrar. Då upptäckte han att det smakade väldigt sött.

Vad är aspartam?

– Två aminosyror som vi människor har i kroppen som man har satt ihop. Så det är inga främmande ämnen, utan helt naturliga kroppsegna ämnen som man kommit på att om man sätter ihop dem så blir det väldigt sött, utan att det blir väldigt mycket kalorier, säger Lilianne Abramsson Zetterberg på Livsmedelsverket.

Oron för att sötningsmedlet ska vara farligt har funnits med länge. Att aspartam fått ett dåligt rykte märks nästan i vardagen. Människor kommer på att det var något med lightläsk, oron har satt sig. Ämnets rykte är oförtjänt dåligt, säger Lilianne Abramsson Zetterberg.

Livsmedelsverket, som har till uppgift att sätta stopp och varna för farliga produkter och ämnen, har inga invändningar mot aspartam. Det finns inga kända risker, om man inte har en ovanlig medfödd sjukdom som heter fenylketonuri, PKU.

Att de säger så beror på att aspartam har studerats – många gånger. Det amerikanska livs- och läkemedelsverket, FDA, skriver på sin hemsida att det är ett av de ämnen som studerats mest uttömmande av alla de mänskliga livsmedlen.

Hur kommer det sig då att folk hajar till när aspartam kommer på tal?

– Aspartam har diskuterat i så många år och tagits upp i många mer eller mindre dåliga studier. Men man har gjort ett flertal riskbedömningar och dragit slutsatser från den samlade kunskapen. Nu senast gjorde man det inom Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA. De konstaterade, precis som man gjort tidigare, att det finns inget fog för att aspartam i de mängder som vi får i oss skulle vara hälsovådligt. Det finns absolut ingenting som pekar på det, med den kunskap vi har idag, säger Lilianne Abramsson Zetterberg.

Det står i inlägget att det är kopplat till cancerformerna leukemi och lymfom?

– Det är fel.

Det florerar ständigt påståenden om aspartam på olika oseriösa sidor på nätet. Där plockar man lösryckta uppgifter och gör skräckpropaganda av det. Uppgifter från enskilda gamla studier lyfts fram och man nämner inte att det gjorts nya studier som visar annat. Man nämner framför allt inte de omfattande forskningsgenomgångarna som görs av till exempel världshälsoorganisationen WHO eller Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA.

Viralgranskaren har tidigare skrivit om inlägg om aspartam som snurrat runt bland svenska användare på sociala medier. I röran av rykten har aspartam påståtts leda till ett antal sjukdomar, vara stridsmedel, myrbekämpningsmedel och mycket annat, men inget av det stämmer. Myrmedels-historien har vår viralgranskarkollega Snopes undersökt och den härrör från en satirsajt.

1999 gjordes en rad grundlösa sjukdomspåståenden om aspartam i ett slags kedjebrev från en person som kallade sig för Nancy Markle, något som fick bland annat Time Magazine att ägna en hel artikel åt påståendena.

Vad vet vi om de som sprider den här typen av påståenden på nätet då? Ja, det är vår erfarenhet på Viralgranskaren att en del sprider konspirationsteorier för att de tror på dem, men en del utnyttjar bara ämnet för att få klick eller följare. De vet att det upprör och oroar och därför kan de garanterat få sina saker delade.

Vilket som gäller i det här fallet är oklart. Profilen som spridit den här bilden har ett mycket vanligt namn och pumpar ut konspiratoriska filmer eller bilder med slogans.

Professor Lilianne Abramsson Zetterberg tycker att det är oetiskt att skrämma människor på oriktiga grunder.

– Det kanske finns människor som oroar sig för att få leukemi nu för att de tänker på när de druckit läsk. Jag tycker att det är oförsvarbart.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro