ANNONS

Snowboardåkare jagas av björn i videoklipp: Filmen är inte på riktigt”

Åsa Larsson · 12 Apr 2016
Uppdaterad 24 Maj 2016
Studenten Kelly från Sydney har döpt filmen på Youtube till ""Snowboarder girl chased by bear – I was singing Rihanna Work and didn't know it was behind me!".

Studenten Kelly från Sydney har döpt filmen på Youtube till ""Snowboarder girl chased by bear – I was singing Rihanna Work and didn't know it was behind me!". Foto: Kelly


Har du sett den makalösa filmen där en snowboardåkare inte märker björnen som jagar henne nerför backen? Debatten pågår på nätet om filmens äkthet. Men enligt skidanläggningen i Japan är filmen fejk.

klar

Artikellänk är kopierad

19-åriga snowboardåkaren Kelly upptäckte att hon undkommit döden när hon kollade på vad hennes kamera fångat på bild – i bakgrunden syns en björn i full karriär som jagar Kelly nerför backen.

Händelsen ska ha inträffat på skidorten Hakuba i Japan och Kelly, som kommer från Sydney, säger till australiska tv-kanalen 9news att hon var själv när det hände. 

– Jag blev jätterädd när jag kollade på filmen, säger hon till tv-kanalen.

Hon har laddat upp tre filmsnuttar på sitt Youtube-konto, men det är också allt. Det är alltså inte ett etablerat konto och det, tillsammans med påpekanden om hur björnen ser ut och låter, har fått många att misstänka att den är fejkad. Dock har ingen helt kunnat bevisa detta.►LÄS MER: Här är Viralgranskarens alla granskningar 2015

Den sista videon "Snowboarder girl chased by bear – I was singing Rihanna Work and didn't know it was behind me!" är uppladdad 10 april och har visats nära två miljoner gånger. Samtliga av filmerna har även reklam i sig och har fått spridning genom bland annat snowboard-magasin

Kelly säger även till 9news att hon meddelade personalen på plats om händelsen.

Men när Viralgranskaren kontaktar skidanläggningen Hakuba 47 så avfärdas det hela.

– Filmen är skräp, den är inte på riktigt, säger Takanori Maeda, försäljningschef på Hakuba 47.

– Det är inte Hakuba 47 och det finns dessutom inga grizzlybjörnar här i Hakuba, de lever på Hokkaido.

Maeda har inte hört talas om att någon i personalen skulle ha blivit kontaktad av Kelly heller.►LÄS MER: Gammalt aprilskämt om vithajar i Bohuslän sprids på nyttI Sverige har exempelvis Expressens sajt Omtalat skrivit om klippet. Trots att filmen spridits av flera internationella medier så har skidanläggningen hittills bara blivit kontaktade av japansk tv.

– Du är den första som hör av dig från utlandet, säger Takanori Maeda.

Viralgranskaren har sökt Kelly.

Här kan du se filmen (och här är andra Youtube-klipp som försökt avslöja att filmen är fejk):

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro