ANNONS

Spamstatus sprids på sociala medier – leder till blufftävling

Hugo Ewald · 19 Dec 2017
Uppdaterad 26 Sep 2018
Spridningen av blufferbjudandena kommer med största sannolikhet inte direkt från företagen, utan från så kallade affiliates.

Spridningen av blufferbjudandena kommer med största sannolikhet inte direkt från företagen, utan från så kallade affiliates. Foto: Skärmdump/Shell/Metro


Under de senaste dagarna har en rad svenska Facebookprofiler lagt upp en status som påstår sig känna till ett nytt sätt att tanka gratis på. Men Google-sökningen som bensinsugna privatpersoner uppmanas att utföra leder till en blufftävling där du skriver upp dig på ett dyrt abonnemang.

klar

Artikellänk är kopierad

”Det finns ett nytt sätt att tanka gratis på SHELLS bensinstationer! 💛💛💛Idag meddelades det på radion. Endast den här veckan kan du beställa dina presentkort och tanka upp gratis! Mitt kort anlände med posten efter 2 dagar. Skriv bara ”SHELL99PP” i Googles sökfält och klicka på det första resultatet för att beställa ditt.”

Så lyder en spamstatus som många svenska Facebookprofiler börjat att lägga upp under tisdagen. Genom inlägget uppmanas privatpersoner att söka efter ett visst ord i sökmotorn Google för att ta del av ett påstått erbjudande.

Den här typen av spamstatusar, som inte innehåller en faktiskt länk, har som syfte att ta sig förbi Facebooks spamfilter och blockering av bedrägliga webbsidor, och har spridits i olika varianter under hösten och vintern 2017. Flera personer som har hört av sig till Viralgranskaren har berättat att deras närstående lagt upp statusarna ofrivilligt genom att deras konton på något sätt kapats. Viralgranskaren har ännu inte kunnat bekräfta hur denna kapning ska ha gått till.

4 tips: Så avslöjar du blufftävlingar

Den som söker efter bokstavskombinationen som statusen nämner leds in till en webbsida där besökaren uppmanas svara på tre frågor. Vad du faktiskt svarar spelar ingen roll, oavsett dina svar får du höra att du är ”godkänd” och kan hämta ut dina presentkort.

Undersökningen du uppmanas att fylla i.

När du väl ska hämta ut ditt påstådda presentkort uppmanas du att fylla i dina personuppgifter och sedan betala 5 kronor för att få ta del av det.

I villkoren framgår det dock att du skriver upp dig på ett dyrt abonnemang hos ett företag, ibland ett företag som heter Pointworld, ibland en tjänst med namnet Shiporam och ibland även andra tjänster. Vilket abonnemang du får tillgång till verkar vara närmast slumpartat, men den gemensamma nämnaren är att de uppbär en månadskostnad på runt 500 svenska kronor. Abonnemangen påstår att de ger användaren tillgång till en tjänst där användaren kan köpa produkter för att vinna poäng, som de sedan kan använda för att ta del av andra produkter eller att användarens abonnemang varje månad omvandlas till krediter användaren kan handla varor för. Men något gratis presentkort på Shell verkar det alltså inte röra sig om. Shell bekräftar själva att de inte står bakom det påstådda erbjudandet.

”Tyvärr är bland annat bensinstationskedjor liksom livsmedelskedjor hårt utsatta av blufftävlingar på grund av den breda och stora kundgruppen. Vi har varningar utlagda på Shells hemsida för att kunder som har fått dessa lätt ska kunna bli uppmärksammade på att det är bluff. Vi uppmanar de kunder som hör av sig till oss att polisanmäla blufftävlingen.”, skriver Erica Samuelsson, marknad- och informationschef vid St1 Sverige, i ett mejl till Viralgranskaren.

Faksimil från villkoren.

De två danska företagen bakom erbjudandena, Pointworld och Forbrugerpost är kontroversiella. Båda företagen har tillsammans anmälts till Konsument Europa flera hundragångeroch på sociala medier och internetforum varnar privatpersoner för företagens metoder. Ofta rör det sig om kunder som undrar hur de ska säga upp de abonnemang de inte visste att de skrivit upp sig för. Företagen är båda skrivna på samma adress och verkar formellt vara del av en koncern som drivs av företaget CM Network.

Spridningen av blufferbjudandena kommer med största sannolikhet inte direkt från företagen, utan från så kallade affiliates, oberoende frilansare som får pengar av företaget för varje kund som skriver upp sig för ett abonnemang. På sajten Offervault listas flera av erbjudandena för potentiella affiliates, där man beskriver att en affiliate kan få motsvarande 300 kronor för varje kund som företaget får via till exempel ”IKEA voucher” och ”Iphone 7”.

Pointworld uppmärksammades tidigare i år av Expressen, efter att SMS från avsändaren ”IKEA Family” visat sig lura konsumenter att skriva på dyra abonnemang.  Samma sajt uppmärksammade även Sveriges radios Plånboken så tidigt som 2015.

Viralgranskaren har sökt representanter för CM Network, Forburgerpost och Pointworld.

Texten har uppdaterats med en kommentar från St1, som äger Shells bensinstationer i Sverige.

Så gör du om du råkat skriva upp dig på ett abonnemang du inte vill ha

1. Kontakta företaget, det är upp till de att bevisa att du ingått ett abonnemangsavtal med dem.2. Du har rätt att ångra köp i 14 dagar om företaget är registrerat inom EU, Norge eller Island och du kan utnyttja denna ångerrätt om företaget kan bevisa att du ingått ett abonnemangsavtal.3. Bestrid fakturan.4. Om inget annat fungerar: Kontakta din bank. De kan ibland hjälpa dig att stoppa dragningarna av pengarna eller se till så att du får dina pengar tillbaka.

Källa: Konsument Europa

Har du upptäckt att ditt Facebookkonto skickar spam? Så här tar du bort det

1. Öppna din webbläsare och välj ”tillägg” i menyn.2. Leta efter webbläsartillägg du vet att du inte installerat, och ta bort dessa.3. Byt lösenord på ditt Facebookkonto.4. Gå in på Facebooks applikationsinställningaroch välj bort de applikationer du inte ska ha tillgång till ditt konto.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro