ANNONS

Sprid inte misshandelsfilmer – du förlänger bara kränkningen

Jack Werner · 29 Aug 2014
Uppdaterad 29 Aug 2014
Bilden till höger är arrangerad.

Bilden till höger är arrangerad.


klar

Artikellänk är kopierad

"Sprid så mycket som möjligt för att straffa dessa bitches". Den svenske killen laddade upp filmsnutten den 26 augusti, och sedan dess har den fått över 1 800 delningar. På filmen syns två unga tjejer attackera en tredje, misshandla henne och med våld klippa av hennes hår. Hon skriker och gör motstånd, men stora tussar hår sprids på trottoaren under henne.

I delningarna av filmsnutten är ovissheten stor om var händelsen inträffat, och varför de två tjejerna misshandlar den tredje. Språket de skriker på är svårt att förstå. Men många utgår från att det utspelar sig i Sverige, och passar därför på att berätta vad de tycker om invandring.

"Sverige av i dag - tyvärr", skriver någon. "Parasitdjävlar, som vanligt. Och importen pågår fortfarande för fullt", tillägger en annan. "Det är sådana vi släpper in i Sverige", skriver en tredje.

Den svenske killen som laddade upp klippet kanske faktiskt bryr sig om vad som händer med tjejen som misshandlas. Eller så vill han bara att länken till hans musik – som han varit noga med att skriva in i posten, trots att den inte har något med filmen att göra – ska spridas. Oavsett så kommer hans Facebookpost förmodligen göra mer skada än nytta.

För det är mycket sällan det hjälper ett offer för någonting att den förnedrande kränkningen hen utsatts för sprids inför tusentals människors ögon. Mycket ofta är filmerna inspelade för flera år sedan, i helt andra länder, och brotten som begås i dem har redan lett till en fällande dom. Att själva brottet då får tusentals delningar är bara att återigen dra fram ett trauma, som offret nog helst lägger bakom sig, i ljuset.

Tänk dig själv. Du blir slagen, någon filmar medan folk omkring dig skrattar. Du lämnas liggande på marken. Långt senare har du kanske bearbetat händelsen, de som slog dig har förhoppningsvis ställts inför rätta, och du har fått upprättelse. Då dyker filmen plötsligt upp på Facebook – och ses av tiotusentals. "Dela filmen så hjälper vi stackaren", skriver de. Tror du att du skulle känna dig hjälpt?

Dessutom vet vi sällan vad det är som egentligen händer på korta klipp där bakgrundshistorien är utsuddad. Det blir bara ett sätt att servera folk möjligheterna att ta fram sina fulaste fördomar – en film där en kvinna är otrogen blir i kommentarsfältet till att "alla kvinnor är slampor", en film där en man misshandlar någon blir till att "alla män slåss", en film på en kriminell person med mörkt hår blir till förbannade svordomar över "invandrarna".

Som i fallet ovan. Det kommer bli svårt för någon i Sverige att hjälpa till där – för händelsen där tjejen blev misshandlad och fick sitt hår avklippt inträffade i Florianópolis i Brasilien. Enligt den brasilianska nyhetssajten Correio Do Estado hade tjejen som fick sitt hår avklippt – som bara är 14 år gammal – haft ihop det med en av angriparnas män i tron att han var frånskild. Det blir svårt för de främlingsfientliga kommentatorerna på Facebook att utvisa ett par flickor från Sverige, när de aldrig varit här.

Det är aldrig rätt att misshandla någon, och man kan förstå drivkraften att hjälpa offer genom att uppmärksamma deras fall. Men då glömmer man att man inte vet om offret vill få sin förnedring uppmärksammad. Man vet faktiskt nästan ingenting alls, frånsett det man tror sig ha sett på filmklippet.

Och när man vet så lite, då är det enda ansvarsfulla att inte fortsätta dela vidare en inspelad kränkning.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro