ANNONS

Streckkoden säger ingenting om en varas ursprungsland

Hugo Ewald · 17 Aug 2016
Uppdaterad 17 Aug 2016
Landskoden säger bara vilket land streckkoden är utfärdad i.

Landskoden säger bara vilket land streckkoden är utfärdad i. Foto: Skärmdump/Metro


I ett spritt Facebookinlägg uppmanas de som vill bojkotta Turkiet att kolla efter siffrorna i varornas streckkod. Men siffrorna i en varas streckkod säger ingenting om varans ursprungsland, vilket kan uppfattas av bilden.

klar

Artikellänk är kopierad

"Bojkotta Turkiet. Undvik produkter där streckkoden börjar på 869.".

Så lyder ett inlägg som just nu sprids på Facebook och i skrivande stund fått över 11 000 delningar. Bilden kan tolkas som att du som konsument enkelt kan se en varas ursprungsland genom att kolla på de tre första siffrorna i en varas streckkod. En facebookanvändare kommenterar till exempel inlägget och skriver att hen är med och ”bojkottar Turkiets produkter”.

I Sverige används det globala streckodssystemet EAN för att märka konsumentvaror. Målet med streckkodssystemet är att konsumenten och företaget ska kunna ta reda på vem som tillverkat en vara och visa att varan är äkta. I Sverige administreras EAN-systemet av GS1 Sweden, som är del av den internationella icke-vinstdrivande organisationen GS1.► LÄS MER: Tre falska påståenden som sprids om Donald Trump

Det finns ingen lag som tvingar ett företag att använda sig av en streckkod utan streckkoder är en överenskommelse mellan producent och den som sedan säljer vidare varorna. I Sverige är det nästan undantagslöst så att alla konsumentvaror har streckkoder.

Den vanligaste typen av streckkoder i Sverige har 13 siffror och kallas EAN-13. De första 2 eller 3 siffrorna i koden är ett landnummer, de följande 5 berättar vem tillverkaren eller importören är och de följande 4 eller 5 siffrorna är det varunummer företaget tillverkat varan. Den sista siffran är en kontrollsiffra.

Det är landnumret det spridda Facebookinlägget menar skulle göra att du ”bojkottar Turkiet”. Men de första siffrorna visar inte vilket land varan är tillverkad i, någonting som bekräftas av GS1 Sveriges kundtjänst.

– Nej, du kan inte se vilket land produkten är tillverkad i. Landnumret har att göra med vilket GS1-kontor som administrerar nummersystemen. Det kan vara ett företag i Sverige som producerar i Sverige men levererar till ett annat land.► LÄS MER: Experten: Nej, Turkiet har inte legaliserat sex med barn

För att använda sig av streckkoder inom EAN-systemet måste du som företag abonnera på ett företagsprefix, det vill säga den unika sifferkombination som identifierar ditt specifika företag och som sedan används för att ta fram nummer för att streckkodsmärka dina produkter.

Då får du också ett landnummer, men det säger inte vilket land din produkt är tillverkad i utan vilket av de 111 land som har en lokal GS1-organisation som administrerar koden där du har abonnemanget.

Att en produkt har de första siffrorna 868 eller 869 i sin streckkod innebär alltså inte per definition att produkten är tillverkad i Turkiet, utan att företag har ett abonnemang hos GS1 i Turkiet och att streckkoden utfärdats i Turkiet.► LÄS MER: Är det farligt är det att låta din hund slicka dig? Nej, bara ohygieniskt

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro