ANNONS

Sverigebilden allt mörkare i de nordiska kommentarsfälten

Johan Wikén · 23 Jan 2019
Uppdaterad 24 Jan 2019

Foto: TT


Sverige har många gånger använts som ett slagträ i den politiska debatten utomlands. Inte minst när det kommer till migrationspolitik. Viralgranskaren har låtit faktagranskare från Norge, Danmark och Finland beskriva vilken bild som sprids om Sverige i de nordiska kommentarsfälten.

klar

Artikellänk är kopierad

Donald Trumps utspel om ”last night in Sweden” för två år sedan gav eko världen över och skapade debatt om Sverigebilden utomlands. Och inom den högerpopulistiska nätmiljön i Europa lyfts Sverige gång på gång fram som ett varnande exempel. Med ett stundande EU-val är det inte alls otroligt att det kommer att fortsätta och möjligtvis intensifieras.

Viralgranskaren har kontaktat kollegor från våra nordiska grannländer för att höra vad de upplever att det sprids för bild av Sverige i respektive lands sociala medier-flöden.

Danmark

– Det är ingen hemligt att danskar alltid har sett svenskar som nästan alltför politiskt korrekta och konflikträdda, samtidigt som det har funnits någon sorts beundran av svenskarna, säger Thomas Hedin, redaktör på den danska faktagranskningssajten Tjekdet.

Under de senaste åren upplever han att det har skett en attitydförändring mot Sverige i kommentarer i sociala medier.

– Det finns en uppfattning om att den politiska korrektheten nu har slagit tillbaka mot svenskarna. Ibland ser vi till och med en slags skadeglädje, säger Thomas Hedin.

LÄS MER
Nej, EU planerar inte att placera 440 miljoner flyktingar i Sverige

Samtidigt vill han understryka att de allra flesta danskarna, enligt hans uppfattning, inser att bilden som målas upp av ett Sverige i kaos ofta kan var överdriven och missvisande.

Thomas Hedin, redaktör på danska Tjekdet.
Thomas Hedin, redaktör på danska Tjekdet.

Ett exempel på ett felaktigt påstående som fick spridning i Danmark handlade om de omfattande bilbränderna i Västsverige i augusti förra året. Danska TV2 rapporterade då att bilbränderna inte nämndes ”med ett ord” under en partiledardebatt som hölls kort efter bränderna. Något som inte alls stämde.

– Den danska journalisten förklarade att han inte hade sett början av tv-debatten. Men samtidigt tror jag nog att många danskar inte skulle bli förvånade om ämnet faktiskt inte diskuterades, säger Thomas Hedin.

Rubriken till danska TV2:s artikel innan den ändrades.
Rubriken till danska TV2:s artikel innan den ändrades.

Enligt honom har den invandringspolitiska diskussionen troligtvis förändrat den danska bilden av Sverige på många sätt.

– Självklart måste vi också komma ihåg att kommentarsektioner på sociala medier inte nödvändigtvis representerar befolkningens uppfattning på ett större plan.

Norge

– Sverige framställs som ett land där mycket har gått snett på grund av en liberal politik, särskilt invandringspolitik. ”Det svenska tillståndet” var ett väl använt begrepp i samband med valet i Norge 2017, säger Mina Liavik Karlsen, faktagranskare och sociala medier-ansvarig på norska Faktisk.no.

Bland annat gjorde den dåvarande norska invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug, Fremskrittspartiet, ett omtalat besök i Rinkeby inför norska valet 2017. Stockholmsförorten pekades ut som ett skräckexempel när det kommer till ”det svenska tillståndet”.

Sylvi Listhaug, Fremskrittspartiet, på besök i Rinkeby i augusti 2017. Foto: TT
Sylvi Listhaug, Fremskrittspartiet, på besök i Rinkeby i augusti 2017. Foto: TT

I norska medier ökade användningen av begreppet ”svenska tilstander” från 338 gånger 2016 till 1 226 gånger 2017, enligt mediearkivet Retriever.

Faktisk.no får många tips om påståenden och händelser som rör Sverige. Ett exempel på ett påstående som fick spridning i Norge 2017 handlade om att Svenska kyrkan skulle kalla Gud för ”hen” i den nya kyrkohandboken. Ett påstående som tillbakavisades av Svenska kyrkan och som Faktisk.no skrev om.

Mina Liavik Karlsen jobbar på norska Faktisk.no. Foto: Privat
Mina Liavik Karlsen jobbar på norska Faktisk.no. Foto: Privat

Enligt Mina Liavik Karlsens upplevelse är det sällan Sverige lyfts fram som ett positivt exempel i sociala medier.

– Brottsligheten i Sverige har blivit en normal del av den norska mediebevakningen. Samtidigt är det möjligt att vi bevakar svensk politik i större grad än tidigare eftersom det har varit ett speciellt år i svensk politik, säger Mina Liavik Karlsen på Faktisk.no.

Finland

– Det är en tudelad bild. Å ena sidan har det alltid funnits en beundran av Sverige och vi har alltid haft lite av ett lillebrorskomplex. Sverige har ofta varit föregångare med nya trender, musik, populärkultur och sådant, säger Jonas Jungar, chef på Svenska Yle som är en del av finska public service.

– Men de senaste åren har det i sociala medier blivit vanligt med åsikter om att man inte ska göra samma misstag som Sverige har gjort. Framför allt när det kommer till invandringspolitik.

Enligt Jonas Jungar finns det mer självsäkerhet och stolthet i förhållandet till Sverige i dag.

– Hade du frågat mig för 10-15 år sedan så var den här motvilliga beundran mycket tydligare. Nu finns det mer en bild av att vi inte alltid behöver se upp till Sverige och se landet som någon slags förebild, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro