ANNONS

Taharrush inte en "våldtäktslek som kommit till Europa"

Åsa Larsson · 13 Jan 2016
Uppdaterad 13 Jan 2016

Taharrush är ett uttryck som fått spridning på nätet i samband nyhetsrapporteringen om de sexuella trakasserierna av kvinnor på nyårsnatten i Tyskland och i Sverige. En arabisk våldtäktslek påstår en högerextrem sajt – men det stämmer inte, enligt experter som Viralgranskaren pratat med.

klar

Artikellänk är kopierad

I artiklar på högerextrema sajter beskrivs "taharrush gamea" som en våldtäktslek. På en sajt skriver man att leken går ut på att "en stor grupp arabiska män omringar sitt offer, för det mesta en västerländsk kvinna eller en kvinna som klär sig västerländskt, för att därefter utsätta henne för sexuella övergrepp".

Viralgranskaren har frågat Noora Flinkman, som jobbar på organisationen Harassmap i Egypten, och Senni Jyrkiäinen, forskare som studerar könsrelationer i Egypten vid Helsingfors universitet, om saken. 

Är det en våldtäktslek?

– Nej, det är inte en lek, det är orden för trakasserier i grupp, säger Senni Jyrkiäinen.

Noora Flinkman på Harassmap håller med.

– Att det skulle handla om någon slags specifik ritual eller "våldtäktslek" stämmer inte, säger hon.

Taharrush är arabiska för trakasserier. Om man lägger till "el-ginsy" så blir det sexuella trakasserier och ordet "gamea" betyder "grupp" (eller bara ginsy) (جماعي, kan skrivas game'i eller gama'i också).

►LÄS MER: Polisen: Förfärligt att vi inte lyckats skydda människor

Forskaren Senni Jyrkiäinen tror att missförståndet beror på ordet "gamea" som liknar engelskans "game", lek.

– Det är västerländska medier som missförstått, säger hon.

I artikeln står det att det är riktat specifikt mot västerländska kvinnor eller kvinnor som klär sig västerländskt – hur är det med det?

– I Egypten är det absolut inte sant. Västerländska medier skrev mycket om de två kvinnliga journalisterna som attackerades på Tahrir-torget, men hundratals egyptiska kvinnor blev utsatta på samma sätt på torget, säger Noora Flinkman.

►LÄS MER: Amerikanska utsatt för gruppvåldtäkt – mitt under vandring

Egypten har haft stora problem med att kvinnor blir sexuellt trakasserade, särskilt i de stora städerna.

– När du går på gatan med dina väninnor så kan män kommentera eller göra små ljud bakom ryggen på er. Ibland i folksamlingar kan folk tafsa och det finns en särskild vagn för kvinnor på tunnelbanan, berättar Senni Jyrkiä.

– Men det går långsamt framåt, säger Noora Flinkman, som bor och arbetar i Egypten.

►LÄS MER: Polisen: Massofredanden i Malmö ägde aldrig rum

Hennes grupp kartlägger trakasserier som kvinnor rapporterar in på en karta, Harassmap.

– När vi började 2010 så var det väldigt tabu att prata om sexuella trakasserier. Nu är det en mycket mer öppen diskussion om det i medierna och från statens sida.

Egypten är känt för problemen. Vid vissa högtider så beger sig många unga män och kvinnor ut på gatorna och då har det förekommit trakasserier, säger Senni Jyrkiäinen.

Hon har dock inte hört talas om att det skulle vara som något i förväg planerat eller organiserat.►LÄS MER: Debatt kretsade kring trakasserier Sexuella trakasserier uppmärksammades under revolutionen som startade 2011. Många olika politiska läger anklagades för sexuellt våld och trakasserier mot kvinnor på Tahrir-torget – exempelvis anklagades den sittande presidenten Mubaraka för att skicka sina "busar" på människor och armén grep kvinnor och utsatte dem för "oskuldstester".

– Det fanns massor av teorier om vem som låg bakom, säger Noora Flinkman.

Hon drar paralleller mellan hur attacker mot kvinnor blev en del av det politiska spelet runt torget och hur attackerna mot kvinnor nu används för att propagera för olika politiska ändamål.►LÄS MER: Efter övergreppen på nyår – polischefen i Köln slutar Båda experterna påpekar att sexuella trakasserier är ett globalt fenomen – ett stort problem som alla kvinnor lever med.

– Det är alla slags män, alla slags bakgrunder, säger Noora Flinkman.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro