ANNONS

The Guardian erkänner att de lurades av nätaliaset Veronika

Aron Andersson · 20 Okt 2013
Uppdaterad 21 Okt 2013

Jakten på det fejkade nätaliaset Veronika Larsson började med en artikel i brittiska The Guardian. Nu erkänner tidningen att de lät sig luras av den påhittade kvinnan.

klar

Artikellänk är kopierad

När Metro först började nysta i historien om Veronika Larsson, nätaliaset som visade sig vara fejk, var det på grund av ett blogginlägg hos The Guardian. Den brittiska tidningen citerade en kvinna från sajtens kommentarsfält, ”TheIneffableSwede”, som påstod sig ha blivit utsatt för sexism i dataspelsvärlden.

Vad The Guardians reporter och redaktörer inte visste då, var att kommentarskvinnan var påhittad. Detta visade sig först när Metro försökte leta rätt på henne för en intervju. Efter Metros avslöjande reportage togs blogginlägget först bort, och nu ber alltså The Guardian om ursäkt.

”Det hade varit bättre om vi hade försökt fastställa fler detaljer”, säger Charles Arthur, som skrev artikeln där Veronika lyftes upp, till The Guardian.

”Upptäckten att hon inte existerar både förvirrar och förringar de seriösa frågor som finns kring sexism och kvinnofientlighet på nätet och vi är skyldiga en ursäkt åt dem som verkligen utsatts för övergrepp”, skriver Chris Elliott, läsarombudsman hos The Guardian. – Min avsikt var aldrig att nedvärdera erfarenheter av sexism i spelvärlden, även om jag förstår att det upplevs som en tråkig följd av avslöjandet att Veronika var påhittad. Vi måste kunna diskutera användandet av falska identiteter på nätet, även om de råkar driva viktiga frågor, säger Jack Werner, som gjorde avslöjandet i Metro.

Inte heller The Guardian har lyckats lista ut vem som egentligen ligger bakom namnet ”TheIneffableSwede” och vem som under sex års tid utgett sig för att vara Veronika Larsson. Men jakten fortsätter. – Vi har ett spår som vi jobbar efter, säger Jack Werner.

► LÄS MER: Följ jakten på Veronika

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro