ANNONS

Tiggaren själv om det virala filmklippet: Han sparkade mig”

Per-Johan Thörn och Jack Werner · 5 Jun 2014
Uppdaterad 5 Jun 2014
Tiggaren själv om det virala filklippet: ”Han sparkade mig” Antoneta om mannen som filmade henne: "Jag tänkte att han kanske ville ”något annat” eftersom jag är kvinna"

Tiggaren själv om det virala filklippet: ”Han sparkade mig” Antoneta om mannen som filmade henne: "Jag tänkte att han kanske ville ”något annat” eftersom jag är kvinna" Foto: Skärmdump Facebook/Christina Blom


På ett filmklipp som fått över 4 000 delningar på Facebook syns en tiggare, som enligt beskrivningen attackerar filmaren. Men tiggaren själv, en kvinna som heter Antoneta, säger att mannen som filmade attackerade henne först.

klar

Artikellänk är kopierad

Blåmärket som Antoneta säger sig ha fått då mannen sparkade henne.
Blåmärket som Antoneta säger sig ha fått då mannen sparkade henne.

Igår när jag åkte upp till Göteborg och gick av tåget för att handla i nordstan så mötte jag en stackars kvinna som satt på marken. Då jag passerade sade hon ’money money’ varpå jag sade att jag inte hade kontanter och då sade hon ’fuck you’ till mig.

Jag blev jätteförvånad, stannade till och tog upp mobilen för att filma henne. Då blev hon våldsam och ställde sig upp och gick fram och spottade på mig.

Så beskrivs en filmsnutt som sedan den publicerades på Facebook under onsdagsförmiddagen fått över 4 300 delningar. Många som har delat den skriver upprört och hatiskt om tiggaren, och bloggen Avpixlat länkade under onsdagskvällen till klippet med beskrivningstexten ”aggressiv tiggare som spottar och agerar hotfullt”.

Dessutom har Sverigedemokraternas lokalförening i Sigtuna spritt vidare klippet via sin hemsida, berättar Nyheter24. Partiets kommunordförande, Sören Sundh, säger att han inte har några planer på att kolla vad som egentligen händer på klippet.

– Nej, nej. Det är inte 1800-talet alltså. Jag har inte tid längre, jag sitter och spelar schack, säger Sundh till Nyheter24.

Men andra som delat klippet är skeptiska. En kvinna skriver att hon blir illa till mods av filmen, och fortsätter: ”Vem är det som begår ett övergrepp i den här situationen?”

Det finns mycket riktigt flera konstigheter med Facebookkontot som laddat upp filmklippet. Personen ska bo i Mölndal, och är enligt sin profilbild en ung man. Men kontot registrerades bara timmar innan filmen laddades upp, och en bildsökning visar att profilbilden är stulen från användaren av en afghansk musiksajt. Användaren har nu bytt till en annan profilbild.

Och när Metro träffar tiggaren som filmats ger hon en helt annan bild av händelseförloppet än vad han i sin text påstår.

Hon heter Antoneta, och sitter med en pappmugg framför sig utanför tunneln mellan Centralstationen och Nordstan i Göteborg. Här ska inspelningen ha gjorts. Antoneta berättar att hon blev arg när mannen envisades med att filma henne trots att hon inte ville.

Antoneta visar ett blåmärke på sitt vänstra ben. Med hjälp av sin son, som kommer till platsen och kan en del svenska, berättar hon att mannen som filmade sparkade henne.

– Jag sa till honom att gå, och efter att ha filmat gjorde han det. Jag kunde inte tänka mig att någon i Sverige skulle sparka mig.

Gjorde det mycket ont?

– Ja, säger hon på engelska och nickar.

Händelsen på filmen ska ha utspelat sig i tisdags kväll mellan klockan 18 och 19. Mannen som filmade var mellan 20 och 25 år gammal, uppskattar Antoneta.

– Han kom hit och frågade om han kunde filma henne. Hon ville inte, men han kom tillbaka igen och igen i flera dagar. Hon kan inte prata svenska, men sa ”Inte fota”. Han fattade inte och ville göra film ändå. Det är därför hon reagerade så och kastade vatten på honom, förklarar sonen som vill vara anonym.

De två har inte sett filmen innan Metro spelar upp den för dem.

– Hon sa nej flera gånger och gick iväg på toaletten. Men han gick efter henne igen och gjorde filmen, säger sonen.

– Jag tänkte att han kanske ville ”något annat” eftersom jag är kvinna, säger Antoneta.

De två kom till Sverige från Bulgarien för några månader sedan. Han försöker försörja sig på att tvätta fönster. Hon ber människor om pengar.

– Jag hoppas att andra kvinnor inte får samma problem. Jag vet inte om han gör det för att tjäna pengar eller om han är rasist, säger sonen om mannen som filmade.

klar

Artikellänk är kopierad

Per-Johan Thörn och Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro