ANNONS

Tiggarvarningen i småstaden blev viral – men är full av lögner

Jack Werner · 9 Apr 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014
Lappen som satts upp i Sävja, Uppsala, och Facebookinlägget där den publicerades på nätet.

Lappen som satts upp i Sävja, Uppsala, och Facebookinlägget där den publicerades på nätet.


En lapp som satts upp på anslagstavlan i Sävja, en förort till Uppsala, har skapat uppståndelse med sina påståenden på Facebook. Men Viralgranskaren kan konstatera att de är helt uppåt väggarna.

klar

Artikellänk är kopierad

En vanlig dag på stan blir en typisk svensk utsatt för reklam, gatuförsäljare, högt buller, trängsel, förseningar i lokaltrafiken, luftföroreningar och – om landets temperaturer är som de brukar – regn. I vissa gathörn och busskurer sitter det också tiggare och blickar upp på en från gatan, med pappmuggen i hand. Och enligt vissa svenskar övertrumfar ett av dessa störningsmoment alla andra. 

Nämligen tiggarna.

Detta märks på ett fotografi som den tredje april publicerades av en privatperson på Facebook, och som sedan dess fått drygt 3 000 delningar. Det är en bild på en lapp, uppsatt på en anslagstavla i en Icabutik i Sävja utanför Uppsala, där påståenden om den tiggarflicka som ska sitta utanför butiken radas upp. Och det ena är märkligare än det andra.

För att få någon ordning på lappen bemöter vi dem en och en nedan:

Påstående: En tiggarliga som består av cirka 6-7 personer ska härja i området. Pengarna de drar in går till ”en rumän från Bukarest som är polisanmäld”. Enligt lappen drar han in mellan 700 000 och 900 000 kronor i månaden, och ”lever flott på sina obildade och aningslösa landsmän” med ”dyra märkesjeans och solglasögon, mobiltelefoner och bilar, fotbollsmatcher och badorter”.

Svar: På polisen känner varken vakthavande eller hans befäl till anmälan som avses. Den pressansvariga för polisen i Uppsala, Christer Nordström, har inte hunnit sätta sig in i lappens påståenden men säger att han inte heller hört talas om någon anmälan eller rumänsk tiggarliga.

Vad gäller påståendet om en tiggarliga är det en ofta återkommande fördom om tiggarna att de skulle vara organiserade, men som gång på gång tillbakavisats. 2012 gjorde Göteborgs Räddningsmission en kartläggning av tiggeriet i Göteborgs kommun, och hittade då varken ligor eller kriminella nätverk bakom tiggarna. Inte heller kunde DN i sin omfattande och Stora journalistpriset-belönade rapportering om tiggare i Stockholm hitta någon organiserad kriminalitet bakom tiggeriet. Bara fattiga människor. 

►Polisen: ”Irritationen över tiggarna växer”

Resten kan tillbakavisas med hjälp av enkel matematik. En enkel huvudräkning ger vid handen att om en person ska kvittera ut 700 000 kronor i månaden på sju personers arbete ska var och en få in 100 000 kronor i månaden eller drygt 3 300 kronor per dag.

Detta i Sävja, en förort med 9 684 invånare.

Hur står denna siffra sig mot verkligheten? Jo, i en kartläggning som P4 Uppland gjorde av hur mycket tiggare får Uppsala landade man på timlönen 80 kronor, det vill säga nätt och jämnt tusen kronor en dag då man tiggt i tolv timmar. Polisens uppskattning av hur mycket tiggarna får in är mellan 300-500 kronor per dag. Det är ganska långt från 3 300 kronor per dag.

►Ungdomsgäng attackerade tiggare i Kista

Påstående: Flickan har ”ljugit och visat falskt pass för polisen”. Dessutom smyger hon ”i skydd av mörkret” till ”närmaste mörka gränd för att hämtas och lämnas”, och till råga på allt ska hon ”visa tänderna och morra om hon granskas med allvarlig min”. Mot de som ”hon vet känner till fakta om affärerna ler hon hånfullt”.

Svar: Detta påstående är omöjligt att kontrollera av det enkla skälet att det är helt lösryckta uppgifter som någon skrivit på ett papper, som sedan fått spridning på Internet. Att lita på vad som står där är som att lita på vad som står skrivet på dörren till en bartoalett.

Påstående: ”Flickan har antagligen TBC. Får du TBC, kanske först om några år, har du antagligen smittats av en rumänsk tiggare.”

Svar: För det första: ”antagligen”? Författaren av lappen har uppenbarligen bara gissat. Men ens om det hade stämt så krävs det enligt Vårdguiden ”upprepad och nära kontakt med en person som har smittsam tbc i lungorna för att man ska bli infekterad med tuberkelbakterier”. Mellan 600 och 700 personer per år får tuberkulos i Sverige – färre än var tio tusende person.

– Det ligger absolut ingenting i det där. Alltihop låter helt absurt. Tuberkulos smittar inte på det viset. Risken för att man ska smittas utomhus är i princip noll. Och dessutom har vi inte massa fall av rumäner som har tuberkulos i Sverige, säger tuberkulosexperten Jerker Jonsson till Expressen.

Påstående: ”Denna ICA-butik är särskilt inkomstbringande med ovanligt många godtrogna och givmilda kunder.”

Svar: Butikschefen Robert Börjesson på Ica i Sävja säger att lappen är uppsatt på deras anslagstavla av en okänd person, men att den nu är borttagen. Han kan varken kommentera påståendet om huruvida de är särskilt inkomstbringande, eller om de har ovanligt många ”godtrogna och givmilda kunder”.

– Helt enkelt för att jag inte vet det, säger han.

Med stor sannolikhet vet inte författaren av lappen något om Ica-butikens omsättning, eller godtrogenheten hos dess kunder, heller.

►Vill kasta ut tiggare ”för myntskramlet”

Påstående: Genom att ge pengar till flickan ”gör du henne en stor otjänst”, eftersom hon då fortsätter utnyttjas i ”förödmjukande tiggeri”. Lappen råder att ”ge pengar till organisationer i Rumänien som arbetar mot fattigdomen, inte till rumänska bedragare som utnyttjar fattiga, okunniga landsmän.”

Svar: Om lappens författare faktiskt hade brytt sig om tiggarens välmående hade nog en ambulans varit ett mer realistiskt alternativ än en arg lapp. Hon såg ju ut att ha tuberkulos.

Påståendet om att tiggarna förmodligen skulle vara en del av en liga har tillbakavisats ovan. Rumänska staten visar själva, enligt vad svenska EU-ministern Birgitta Ohlsson sagt till Ekot, ”politisk ovilja, oförmåga, ointresse” att hjälpa de egna tiggande medborgarna.  Att ge pengar till hjälporganisationer kan säkert vara en bra idé – men det leder inte nödvändigtvis till att de som tigger ihop till sitt uppehälle på Sveriges gator får någon vidare tillvaro.

Så besvarar Viralgranskaren de påståenden som skrivs på lappen i Sävja. Medan detta skrivs har den gått från 3 300 till nästan 3 700 delningar.

►Butiksägare hällde vatten på tiggare

I kommentarsfältet till den länkar någon till en debattartikel, skriven av Feministiskt initiativs talesperson Gudrun Schyman, om att pengar till tiggare är av godo. ”Rätten att finnas här och att vädja till vår medmänsklighet är just en rättighet. Det vi skänker förvandlas till nödvändighetsvaror för behövande familjer”, skriver Schyman tillsammans med partikollegan Kenneth Hermele.

”Nu kanske inte vi pratar om samma tiggare”, svarar kvinnan som laddat upp fotot med lappen.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro