ANNONS

Toblerone har blivit halalcertifierat – men innehållet har inte ändrats

Johan Wikén · 21 Dec 2018
Uppdaterad 22 Dec 2018
I april 2018 fick Tobleronefabriken i Bern sin halalcertifiering.

I april 2018 fick Tobleronefabriken i Bern sin halalcertifiering. Foto: Montage/Alamy/Halal Control


Toblerone är numera halalcertifierat. Det har rört upp starka känslor på vissa delar av nätet – där många ropar bojkott. Men ingenting i receptet eller i produktionen har ändrats. Så vad innebär det egentligen?

klar

Artikellänk är kopierad

Den schweiziska tidningen Blick var först med att rapportera om Toblerones halalcertifiering. Efter publiceringen i söndags fick nyheten snabbt spridning, framför allt inom den högerpopulistiska nätmiljön i Europa.

Den 17 december publicerade Samhällsnytt en artikel med rubriken: ”Toblerone blir halal – all tillverkning sker under islamisk övervakning”. Artikeln har i skrivande stund resulterat i över 10 000 interaktioner på Facebook.

I kommentarsfält där nyheten diskuteras är det många som uppmanar till bojkott av Toblerone. Men det finns också en hel del som ifrågasätter om det verkligen stämmer.

”En riktig första april-nyhet” och ”detta är med största sannolikhet fakenews”, är exempel på kommentarer. Viralgranskaren har även fått flera frågor om vad som är korrekt.

Toblerone ägs av företaget Mondelez international, som även äger varumärken som Marabou, O´boy och Daim.

Ägarna: Viktigt att möta behov världen över

Det stämmer att Toblerone blev halalcertifierat i april 2018 av det tyska företaget Halal Control. Det bekräftar Celin Huseby, nordisk kommunikationschef för Mondelez international, till Viralgranskaren.

– Vi vill göra produkter som alla kan äta, och Toblerone är ett internationellt varumärke som säljs i över 120 länder och på nästan alla flygplatser runt om i världen. Därför är det viktigt för oss att möta konsumenternas olika preferenser och behov världen över. Vår fabrik i Bern (Schweiz) är den enda Tobleronefabriken i världen, och den är halalcertifierad, säger hon.

Det betyder inte på något sätt att den dagliga produktionen kommer att övervakas av religiösa kontrollanter, enligt Mondelez nordiska kommunikationschef. Däremot kan det bli aktuellt med uppföljande inspektioner från Halal Control för att förlänga certifieringen.

Artikeln delades på Samhällsnytts Facebooksida den 17 december.
Artikeln delades på Samhällsnytts Facebooksida den 17 december.

Samhällsnytt skriver att ”företaget ändrat ingredienser och produktionen för att uppnå halalstandard”. Något som inte stämmer, enligt Mondelez.

– Certifieringen säkerställer att ingredienserna och produktionsprocessen uppnår halalstandard. Men den har ingen inverkan på vare sig receptet eller produktionsprocessen av Toblerone, eftersom dessa redan nådde upp till kraven för halalcertifiering, säger Celin Huseby.

Halal är inom islam benämningen på vad som är tillåtet, motsatsen till halal är haram.

– När det handlar om mat är halal det som är tillåtet att äta, motsvarande det judiska kosher, säger Jonas Svensson, professor i religionsvetenskap med islamologisk inriktning vid Linnéuniversitetet.

Professorn: Handlar om negativa attityder till islam

För att företag på ett tydligt sätt ska kunna visa för konsumenter att deras produkt är halal har det blivit populärt med certifieringar som utförs av ett externt företag eller organisation. Under processen säkerställs att produktionen och ingredienserna i produkten är i enlighet med islamiska regler.

Så här säger Umar al-Qadri, från Irlandbaserade Department of Halal Certification EU, till CNN:

– De flesta multinationella företagen har produkter som är halalcertifierade. Företagen vill tjäna mer pengar och det finns två miljarder muslimer i världen som endast äter halal.

Även professor Jonas Svensson tror att halalcertifiering är en växande trend.

– En certifiering skapar en större marknad för företagen.

Varför tror du att det väcker starka reaktioner hos vissa?

– Det handlar i grund och botten om att det finns negativa attityder till islam och muslimer. Vissa vill inte ha med det att göra och än mindre stoppa något förknippat med det i munnen. Trots att det alltså är samma Toblerone så verkar det finnas en närmast religiös föreställning om att certifieringen förändrar chokladen och gör den ”islamisk”, säger Jonas Svensson.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro