ANNONS

Tv-avgift för avlidna – det här gäller

Johan Wikén · 16 Nov 2018
Uppdaterad 16 Nov 2018
Skattejuristen: "Det blir väldigt många rykten som sprids".

Skattejuristen: "Det blir väldigt många rykten som sprids". Foto: Pixabay/Skärmdump Facebook


I veckan klubbade riksdagen igenom den nya tv-avgiften. En detalj som har lyfts fram och väckt reaktioner i sociala medier är att inte ens avlidna kommer undan betalning. Men stämmer det? Vi låter Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket, reda ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 1 januari 2019 ersätts den gamla tv-licensen med den nya public service-avgiften. Den stora skillnaden är att det handlar om en individuell avgift som tas ut via skattesedeln.

Alla över 18 år med en beskattningsbar förvärvsinkomst ska betala för public service. Avgiften ligger på en procent av den beskattningsbara inkomsten. Maxavgiften kommer att hamna på drygt 1 300 kronor per person och år.

I sociala medier finns det en detalj som har upprört en del. Nämligen att det i den nya lagen står att tv-avgiften ska betalas av dödsboet till den avlidne hela det år som dödsfallet inträffar.

”Politikens idioti når nya höjder!!! Dör du i januari – ska dina anhöriga betala tv-avgiften t.o.m december”, står det i ett inlägg som har närmare 400 delningar på Facebook.

Ovanligt med stora inkomster för avlidna

Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket, bekräftar att det stämmer i teorin men att det i praktiken inte kommer att handla om några stora summor i de allra flesta fall.

– Oftast tar ju förvärvsinkomster och pensioner slut i samband med att man inte finns mer. Det ska dessutom upp i en beskattningsbar förvärvsinkomst, säger hon.

Exempel:

För att en person över 65 år ska ha en beskattningsbar inkomst måste personen ha fått in över 50 600 kronor, enligt 2018 års nivå. Vi säger att en person över 65 år avlider i april och har haft pension på sammanlagt 60 000 kronor det året. Med grundavdraget blir den beskattningsbara inkomsten 7 100 kronor. Public service-avgiften blir en procent av det, alltså 71 kronor som dödsboet måste stå för.

– Skatter och avgifter räknas ut på året, systemet är uppbyggt så. Det går inte att ha ett system där Skatteverket ska proportionera avgifterna för alla som dör under ett år och då måsta skriva till alla dödsbon och fråga exakt när vilken inkomst kom in, säger Pia Blank Thörnroos.

”Väldigt många rykten som sprids”

För att sammanfatta:

Om en person under 65 år avlider i januari och får en lön på 20 000 kronor utbetald samma år så blir public service-avgiften sju kronor.

Om en person över 65 år avlider i januari och får en pension på 20 000 kronor utbetald samma år så blir public service-avgiften noll kronor.

För att en person över 65 år ska behöva betala avgiften krävs en inkomst på över 50 600 kronor.

– Det blir väldigt många rykten som sprids. Man är skatt- och avgiftsskyldig hela året men det betyder inte att man har arbetsinkomster eller pension hela året, säger Pia Blank Thörnroos.

pil
Så står det i lagtexten

När upphör skyldigheten att betala public service-avgift?

6 § Public service-avgiften ska betalas till och med det år den avgiftsskyldige avlider. Det som skulle ha gällt för den avlidne ska för dödsåret tillämpas för dödsboet.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro