ANNONS

Utestängd från krogen efter bråk om tiggargåva

Åsa Larsson · 9 Jun 2014
Uppdaterad 9 Jun 2014

Många har upprörts över att en kvinna nekats att komma in på ett uteställe på Södermalm i Stockholm sedan hon givit pengar till en tiggare – Twitter-inläggen har delats nära tusen gånger. Metro har talat med kvinnan och företrädare för baren.

klar

Artikellänk är kopierad

I helgen nekades en kvinna att komma in på utestället Underbara bar i Stockholm sedan hon gett pengar till en tiggare. Men enligt vakten var det inte det som var skälet.
I helgen nekades en kvinna att komma in på utestället Underbara bar i Stockholm sedan hon gett pengar till en tiggare. Men enligt vakten var det inte det som var skälet.Foto: Montage/Google Maps/Facebook

Historien om 30-åriga Sara Ohlin som nekades att komma in på utestället Underbara bar i Stockholm sedan hon gett pengar till en förbipasserande tiggare har fått stor uppmärksamhet i sociala medier under helgen. Men uppgifterna går i sär om vad som hände.

”Vart är det här samhället på väg? Min kompis nekades att komma in på ett ställe för att hon gav en romsk kvinna pengar.”

Så skriver en av Saras kompisar på Twitter.

Själv berättar Sara för Metro att hon varit på möhippa i lördags och tillsammans med åtta kompisar avslutat kvällen med att gå på stand-up på Underbara bar. I en paus gick hon ut och rökte. Då passerade den romska kvinnan förbi på trottoaren och sträckte fram en pappersmugg.

”Jag var precis på väg att ge pengar när en vakt kom fram och sa åt mig att inte ge några pengar till henne”, berättar Sara över mejl.

Det bestämmer inte han, svarade hon vakten.

►LÄS MER: Tiggaren själv om det virala filmklippet: ”Han sparkade mig”

Samtidigt som Sara la mynt i muggen så ska han, enligt henne, sagt att hon i så fall inte var välkommen tillbaka in.

Förklaringen Sara fick var att den romska kvinnan vid ett tidigare tillfälle mordhotat vakten.

Där tog kvällen slut och Sara fick inte komma in för att hämta sin väska eller säga till väninnorna vad som hänt.

►Vakt sparkade på tiggares saker – åtalas

Sara Ohlin ser ett växande problem med rasism och antiziganism i samhället och skrev själv om det inträffade på Facebook, och även om hur de andra bargästerna som stått i närheten reagerat.

Så här berättar Sara för Metro:

”En person som stod bredvid sa till sina vänner: ”Såg ni det där, hon får inte komma in för att hon gav pengar till en tiggare”

Då ska en annan svarat: ”Jag förstår det, jag hade inte heller släppt in henne”.

►Vill kasta ut tiggare på grund av myntskrammel

Sedan dess har historien fått spridning tillsammans med uppmaningar om att bojkotta Underbara bar. Kompisens Twitter-inlägg om det inträffade har under helgen fått nära tusen retweets.

Men enligt David Seaton, en delägare till Underbara bar, så stämmer inte uppgifterna helt.

– Jag ringde upp till vaktbolaget för att kolla vad som hade hänt. Han hade vänligt sagt till henne att hon inte skulle ge pengar till den här kvinnan eftersom hon hade mordhotat honom, säger han till Metro.

Enligt David Seaton, som själv inte var på plats, hade gästen som gav den tiggande kvinnan pengar höjt rösten mot vakten under diskussionen som följde. Enligt honom var skälet att gästen inte fick komma tillbaka in ”den tumultartad situation” som uppstått.

Så upplevde inte Sara Ohlin det och berättar för Metro:

”Även om vi hade olika åsikter, jag och vakten, vill jag bara säga att jag absolut inte var otrevlig eller ens höjde rösten.”

Enligt henne uppstod heller ingen diskussion, utan när vakten för andra gången sa att hon inte fick komma tillbaka in så gick hon hem.

Metro har sökt vakten.

►Polisen: Irritationen över tiggarna växer

Enligt David Seaton har uteserveringarna som tillhör Baras-koncernen i Stockholm problem med tiggare.

– De går upp på vår uteservering Baras backe och tar mobiltelefoner. Det är samma gäng, eller vad man ska säga.

Enligt honom har det hänt förut att människor kommer förbi uteställena och tigger pengar.

Och hur ser ni på det?

– Det har vi absolut inga problem med, folk får göra som de vill. Det är ett fritt land.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro