ANNONS

Vaccinskräck och giftlarm – här är myterna myndigheterna brottas med

David Peterson · 24 Jan 2018
Uppdaterad 24 Jan 2018
Ekologiska varor är inte giftfria.

Ekologiska varor är inte giftfria. Foto: TT


Vissa myter är ständigt återkommande hos svenska myndigheter. Och när bollen väl satts i rullning är den svår att stoppa. "Ju mer myten sprids desto sannare blir den, fast den inte alls är sann," säger Charlotta Bergquist på Läkemedelsverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Vaccin ökar risken för autism, det påstod en studie för tjugo år sedan. Men resultaten kunde inte upprepas i andra studier, och forskningsfusk uppdagades. Tolv år senare, 2010, drogs studien tillbaka.

– Det har inte spelat någon roll. Påståendet fortsätter att dyka upp i olika sammanhang, och många är rädda. Mässlingsutbrottet i Västra Götaland kan vara en varningsklocka, då det visar att barnsjukdomar kan få spridning i samhället om vaccinationstäckningen sjunker, säger Charlotta Bergquist, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Även kring HPV-vaccinet, som skyddar mot livmoderhalscancer, har det florerat en hel del rykten, enligt Charlotta Bergquist.

– Alla vacciner har biverkningar, och dessa finns listade i respektive produktinformation. Det finns rapporter om allvarliga biverkningar inrapporterade för HPV-vaccinerna, men ofta finns inget som talar för orsakssamband till vaccinet, säger hon.

Säkerheten för HPV-vaccinerna övervakas noggrant hela tiden och det finns inga belägg för att riskerna på något sätt överväger nyttan med vaccinationerna, enligt Bergquist.

För att förhindra att myterna fortsätter spridas utbildar myndigheten vårdpersonal som ofta kommer i kontakt med påståendena.

– Vi ser till att vårdpersonalen har bra och uppdaterad information. Det är inte alltid lätt att värja sig om någon kommer och säger att man läst det ena eller andra, säger Charlotta Bergquist.

Hos Livsmedelsverket handlar myterna som myndigheten behöver slå hål på ofta om att frukt och grönt blivit mindre näringsrika, om e-nummer och om att ekologiska produkter skulle vara giftfria, enligt Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Hon upplever att svenskarna har blivit mer oroliga och skeptiska kring vad de stoppar i sig.

– Man är rädd för att äta mat och tror att det blir mer och mer kemikalier. Men maten har aldrig varit så säker som den är i dag. Generellt skulle jag säga att folk är rädda för fel saker, säger hon.

Till exempel är många skeptiska till e-nummer och tycker att tillsatserna är läskiga, enligt Emma Halldin Ankarberg.  Men numret innebär att ett ämne blivit testat och godkänt.

– Sedan tror folk att det finns giftfria saker. Framför allt tror man att ekologiskt är giftfritt, då har man missat att det också innehåller gifter helt naturligt samt att man får använda bekämpningsmedel där också. Det enda som avgör om något är giftigt eller inte är dosen, det går att förgifta sig med allt, säger hon.

pil
Källkritikens dag

När? 13 mars på Viralgranskarens 4-årsdag.

Var? Internet, skolor och på Kulturhuset i Stockholm.

I efterhand? Allt material laddas upp på Lilla Viralgranskaren, där även föreläsningarna från förra Källkritikens dag ligger.

Hur anmäler jag mig? Det är gratis att dyka upp på plats i Hörsalen. Programmet för allmänheten startar kl 18 med panelsamtal. För schema och andra detaljer, anmäl dig till evenemanget på Facebook! Vid frågor, kontakta [email protected].

• Har du frågor om mat och hälsa? Det är inte alltid självklart hur saker ligger till kring kroppen och dess funktioner och det finns många frågetecken och föreställningar ute på nätet. Nu har du chansen att få reda på vad som gäller. Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket finns på plats för att reda ut vanliga missförstånd och myter. Ställ din fråga till [email protected] så kan den får ett svar på scen på Kulturhuset 13 mars!

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro