ANNONS

Vad 19-kronorsskorna som sprids i Facebookgrupper egentligen kostar

Hugo Ewald · 14 Jul 2015
Uppdaterad 15 Jul 2015

Foto: Skärmdump


I Facebookgrupper har det blivit vanligare med fejkade profiler som uppmuntrar dig att till exempel köpa billiga skor. Viralgranskaren kan visa att det enda du kan vara säker på är att bli uppringd av försäljare.

klar

Artikellänk är kopierad

De dyker upp i Facebookgrupper, med påhittade profiler som just skapats och med bilder stulna från o skyldiga människors sociala medier-konton . Inläggen de postar kan se ut som ett som under tisdagen postades i en stor Facebookgrupp innan det snabbt raderades. "Förra veckan såg jag en tjej som skrev i den här gruppen att hon fick ett par Nikeskor för 19 kronor, för att hon var med i en undersökning <3 Efter det testade jag också undersökningen, och kan bekräfta att det är sant. Jag fick mina skor i går och de är jättesköna. Du kan beställa dem här", skriver den falska profilen och bifogar en länk.

I fallet ovan var profilen skapad samma datum som länken postades och togs bort kort efter det. Profilen hade inte heller några Facebook-vänner och namnet som profilen uppgav finns heller inte i folkbokföringen eller på några andra platser på internet utöver en nu avliden amerikansk person som föddes 1915.

Klickar du dig in på länken möts du av en webbplats där du ombeds uppge dina personuppgifter och gå med på ett långt användarvillkor för att få dina 19-kronorssneakers.► LÄS MER:  Det här händer med dina uppgifter när du deltar i Facebooktävlingarna Som Viralgranskarentidigare skriviti samband med de så kallade Facebook-tävlingarna går du i dessa användarvillkor med på bli kontaktad av ett antal företag som dessutom får tillgång till dina personuppgifter. I det här fallet är det bland annat Bonnier Publications, Barnens bokklubb, Tidningen Land och Svea Energi som ”kan komma att kontakta dig via telefon, sms eller e-post”, som användarvillkoren lyder.

Företaget bakom webbsidan är ett danskt enmansföretag vars nummer inte uppges. När Viralgranskaren ringer ägarens privata nummer får vi höra att abonnenten inte finns. Företaget är förmodligen ett så kallat affiliate-företag, som tjänar pengar på att locka kunder till ett annat företag. Men får du dina 19-kronorssneakers? Det är tveksamt.

I användaravtalet skriver företaget: ”Efter undersökningen erbjuds du en produkt från Quizonaut. Du betalar introduktionspris för medlemskapet och får en välkomstgåva utan extra kostnad”. Företaget Quizonaut är ett företag som med hjälp av enkla tävlingar lottar ut varor men samtidigt får användaren att förbinda sig till en prenumeration som kostar 399 kronor i månaden men som ska innebära att du kan vinna ”100 vinster”.

Flera personer på till exempel Flashback forum berättar hur de plötsligt fått fakturor från företaget och undrar hur de ska bli av med dem. Enligt Quizonaut själva ska du dock kunna bryta ”prenumerationen”.

Anser du som konsument att du fått en faktura du inte beställt ska du bestrida fakturan, alltså vägra betala den. Du ska då meddela företaget skriftligt att du vägrar betala fakturan samt spara eventuella kvitton och liknande. Mallar för att bestrida fakturor tillhandahålls bland annat av tjänsten Hallå konsument. Mer information går dessutom att läsa på polisens hemsida.

► LÄS MER:  Dela inte Facebooktävlingarna – de kan vara olagliga

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro