ANNONS

Val, bluffar och traditionskrig – så var Viralgranskarens 2018

Johan Wikén, Åsa Larsson · 31 Dec 2018
Uppdaterad 31 Dec 2018
Redaktörerna Åsa Larsson och Johan Wikén om vad som spridits under 2018.

Redaktörerna Åsa Larsson och Johan Wikén om vad som spridits under 2018. Foto: Metro/Pixabay


Viralgranskarens redaktörer Åsa Larsson och Johan Wikén tar er traditionsenligt igenom året som gått – och siar om vad som kan vänta oss 2019.

klar

Artikellänk är kopierad

Valåret och den politiska propagandan

Riksdagsvalet i september 2018 satte inte helt oväntat sin prägel på vad som spreds under året.

På sajter och i sociala medier-grupper där vi vanligen stöter på grovt vinklade och felaktiga påståenden märktes en tydligt ökad aktivitet och ett uppskruvat tonläge.

I anslutning till valdagen gick många rykten om påstått valfusk. Bland annat spreds felaktiga påståenden om att utlandssvenskar hade fått alla partiers valsedlar utom SD:s och att Valmyndighetens sajtkrasch skulle ha påverkat valresultatet.

– Jag har förstått att det förekommer en hel del ryktesspridning i sociala medier som garanterat påverkar antalet inkomna anmälningar, sa chefsåklagare Alf Johansson, vid Riksenheten mot korruption, till Viralgranskaren några dagar efter valdagen.

En bild som påstods bevisa fusk under valkvällen. Men diagrammet i vänstra hörnet är från Sentios augustimätning 2017.
En bild som påstods bevisa fusk under valkvällen. Men diagrammet i vänstra hörnet är från Sentios augustimätning 2017.

Av de 90 anmälningar som kom in handlade de flesta om hanteringen av valsedlar, förfalskade namnteckningar och att personer påverkat andra vid rösttillfället. I slutet av november hade myndigheten runt 30 pågående förundersökningar.

Kedjebreven som vägrar försvinna

2018 har på många sätt varit kedjebrevens år. Det bevisas inte minst av att årets mest lästa artikel på Viralgranskaren handlade om just ett kedjebrev: ”Nej, Facebook visar inte bara inlägg från 25 av dina vänner”.

Det är också en kategori som har resulterat i hundratals frågor och tips till oss.

Ett annat kedjebrev som har fortsatt spridas under året är långköraren om Fabrizio Brambilla, Anwar Jitou och en svensk namngiven person som påstås kunna hacka ditt Facebookkonto om du blir vän med dem på Facebook. Det stämmer inte.

Står det att du ska kopiera, klistra in och sprida vidare en text är det ofta ett tecken på att du bör låta bli. Men det finns ingen anledning att tro att kedjebreven kommer att upphöra att delas vidare, även om det skulle vara skönt.

Blufftävlingarna fortsätter skörda sina offer

Gilla, kommentera, dela – och vinn. Blufftävlingarna på Facebook har verkligen varit ett omfattande problem det gångna året, framför allt under hösten.

Med hjälp av en attraktiv produkt lockas du till att skriva in dina personuppgifter och betala en liten fraktsumma. Men bakom det fantastiska erbjudandet döljer sig ett dyrt abonnemang.

Enligt en rapport från Konsument Europa 2017 hade över 200 000 svenskar fastnat i abonnemangsfällor på tre år. Och det finns indikationer på att antalet offer är betydligt högre nu.

Varumärken som Red Bull, Ikea, Mediamarkt, Shell, Apple är bara några som har utnyttjats av bedragare för att lura människor.

Tävlingen om det lyxiga minihuset på hjul var en bluff.
Tävlingen om det lyxiga minihuset på hjul var en bluff.

Den kanske mest spridda blufftävlingen i år delades av de nyskapade Facebooksidorna ”Experten für kleine Häuser” och ”Mitt lilla hem” i november. I potten påstods det finnas ett lyxigt minihus på hjul. Men bilderna var stulna och allting var en bluff.

Konspirationsteorier om FN och EU

De som är flyktingmotståndare har börjat intressera sig mer och mer för världens överstatliga organisationer och uppmärksamma de ofta ganska snåriga dokument som kommer därifrån.

Det är inte alltid lätt att tyda juridiska texter och det här har varit ett år där komplexa dokument, diagram och tabeller har lyfts ur sina sammanhang och använts för att sprida grovt vinklade påståenden.

Det har till exempel spridits konspirationsteorier om det så kallade ”Barcelonaavtalet” och om FN:s migrationsramverk. I vissa fall har statistik använts fel, och ibland har till och med källan själv haft fel som när IMF använde fel siffror i en prognos över Sveriges BNP-tillväxt per capita.

Kriget om traditionerna

Det som händer i skolans värld verkar vara politiskt sprängstoff i landets Facebookgrupper. Vid skolavslutningen eller andra högtider är det många som har synpunkter på hur skolan ska göra och en del påståenden, särskilt de om att något skulle ha förbjudits, får vingar.

När julen närmar sig tar en viss typ av rykten fart.
När julen närmar sig tar en viss typ av rykten fart.

I maj spreds traditionsenligt påståendet att nationalsången inte får sjungas i svenska skolor och kring jul var upprördheten stor över hur förskolebarns lussande skulle se ut.

…och vad tror vi om 2019?

I maj 2019 är det val till Europaparlamentet. Det är ingen vild gissning att tro att det kommer att påverka vad som sprids i sociala medier. En komplex union med en byråkrati som är svår att förstå gör att saker lätt kan missförstås eller lyftas ur sitt sammanhang.

Källkritiken kommer att sättas på prov.

Hittills har mycket handlat om flyktingar i Europa, sannolikt kommer det att fortsätta vara den mest brännande frågan. Till alla stora samhällsdiskussioner dras både troll, lurendrejare som vill tjäna snabba pengar på klick och de som på ett ohederligt sätt vill sprida sin politiska agenda. Se upp.

En annan sak att hålla utkik efter är så kallade ”deepfakes”, manipulerade filmer och pålagda röster. Hittills har manipulerade filmer ofta handlat om att man lagt till enstaka detaljer, men tekniken för att få det att framstå som att en person gör eller säger något på film blir bara bättre och bättre. Risken är stor att det blir väldigt svårt att upptäcka.

Det är alltså viktigare än någonsin att försöka vara skeptisk till allt – särskilt om det är något du själv vill dela vidare.

Exempel på deepfake. Till vänster i bild sitter skådespelaren Nicolas Cage. Till höger sitter komikern Andy Samberg men med Cages ansikte.
Exempel på deepfake. Till vänster i bild sitter skådespelaren Nicolas Cage. Till höger sitter komikern Andy Samberg men med Cages ansikte.

Tidigare årssammanfattningar:

Påhittade hackare och falska bilder – så var Viralgranskarens år 2017

”Fake news” och clownrykten – så var Viralgranskarens år 2016

Facebooktävlingar, flyktingmyter och matlarm – så var Viralgranskarens år 2015

Satir, infokrig och hälsobluffar – så var 2014 enligt Viralgranskaren

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Johan Wikén
Åsa Larsson
Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro