ANNONS

Vandringssägen om nekrofil sprids av stora tidningar – men saknar belägg

Hugo Ewald · 23 Feb 2017
Uppdaterad 23 Feb 2017
Omtalat kom under torsdagen att uppdatera sin artikel med information om att det är just en vandringssägen.

Omtalat kom under torsdagen att uppdatera sin artikel med information om att det är just en vandringssägen. Foto: Skärmdump/Metro


Flera stora Viralsajter, däribland Expressens Omtalat, sprider just nu en historia om en kvinna som enligt hennes vän ska ha råkat ha sex med en nekrofil. Men det finns inga belägg för att berättelsen skulle vara sann, och liknande vandringssägner har spridits på nätet sedan åtminstone 2001.

klar

Artikellänk är kopierad

”Girl’s ‘Dead People’ Rash From Morgue Worker Tinder Date Will Haunt Your Dreams”, ”Jacquelines berättelse om ett one night stand kommer ge dig mardrömmar i flera år”.  Just nu sprider flera stora sajter som Elite Daily och Uniladen berättelse som baseras på en serie twitterinlägg som publicerades av en privatperson tidigare under februari.

Enligt berättelsen, som bland annat publicerades men senare korrigerades av Expressens Omtalat, ska en kvinna ha haft sex med en man för att sedan upptäcka konstiga utslag på sin kropp. När hon senare besöker en hudläkare får hon veta att det endast går att få sådana utslag genom att ha sex med en person som har haft sex med ett djur eller ett lik. Kvinnan får sedan, till stora chock, reda på att mannen jobbar på ett bårhus.

Det är dock bara en vandringssägen, någonting som först uppmärksammades av den före detta Viralgranskar-medarbetaren Jack Werner på Twitter.

Liknande berättelser har funnits länge, och dokumenterats av bland annat Snopes som sett berättelser av den här typen spridas på nätet sedan åtminstone 2001. Folklivsforskaren Bengt af Klintberg skriver i boken ”Glitterspray” att variationer av berättelsen spridits i Sverige så tidigt som 1998. Inga belägg för att sådana berättelser ska ha varit sanna har dock återfunnits.

Som Snopes skriver finns det inga speciella maskar eller dylikt som går att direkt koppla samman en person med nekrofili. Fluglarver återfinns ofta på döda kroppar eftersom flugor attraheras av lukten av föruttnelse, men för att fluglarver ska återfinnas på en död kropp måste kroppen varit i kontakt med en gravid fluga.

Omtalat kom under torsdagen att uppdatera sin artikel med information om att det är just en vandringssägen. Innan dess hann dock artikeln få över 5 000 interaktioner på sociala medier.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro