ANNONS

Var öppna för granskning och prata med oss, Facebook

Åsa Larsson · 29 Feb 2016
Uppdaterad 29 Feb 2016

Facebook borde jobba på sin öppenhet gentemot journalister, skriver Åsa Larsson, journalist och redaktör på Viralgranskaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Facebook är notoriskt svåra att få tag på, vare sig du är användare eller journalist som vill ställa frågor.

Jack Werner, gammal kollega och medgrundare till Viralgranskaren, skriver i Svenska dagbladet om hur grova hot får ligga kvar på Facebook. Det gäller bland annat uttalanden om att "döda horan" eller "skjuta apan" och hur Facebook låter kommentarer vara kvar trots anmälningar.

I samma granskning visas som kontrast inlägg som har stoppats av Facebook, till exempel en bild på statyn Den lille havfrue i Danmark. Den kända sagofiguren visade nämligen ”för mycket naken hud”.

Svd:s chefredaktör Fredric Karén berättar om hur Facebook backat ur en intervju när de fått veta att det var just Jack som skulle skickas, en journalist som är väl insatt i ämnet. Anmärkningsvärt, tycker chefredaktören, och anser att hela historien befäster bilden av företaget som svåråtkomligt och "med ett stort behov av att styra och kontrollera all kommunikation". 

Detta har även vi på Viralgranskaren fått vara med om – att plötsligt nekas uppgjord intervju när vi skickat frågorna.

Det skedde exempelvis i höstas när vi gjorde en tv-serie tillsammans med Utbildningsradion (UR). Vi riktade oss till unga och barn eftersom vi tycker att det är extra viktigt att de lär sig att ha ett källkritiskt tänk när de är ute på nätet. (Vuxna har haft fler chanser att lära sig att andra människor kan ljuga och luras.)►LÄS MER: Facebook tar inte ner sida som uppmanar till slakt av svarta Under arbetet med avsnittet Partiska röster hörde vi av oss till Facebook för att prata lite om fejkprofiler och vad man kan göra åt hot och hat och falska påståenden som florerar på Facebook, bra saker att veta för unga tittare. Intervjun var bokad. men när de fick frågorna så fick vi beskedet att det blivit ett missförstånd och att intervjun inte skulle bli av.

Facebook är som en global sandlåda med väldigt få skötare – det flyger sand men ingen gör någonting. Genom vårt arbete med Viralgranskaren så vet vi att detta utnyttjas av lurendrejare som vill locka godtrogna med blufftävlingar, människor som sprider propaganda och ogrundade påståenden under falskt namn och de som hatar och hotar sina medmänniskor.►LÄS MER: Tävlingssidorna på Facebook är en bluff Att det är svårt att få tag på ett stort företag är inte konstigt, men det är konstigt att intervjuer med kritiska journalister ställs in. Facebook gör sig själva en otjänst och det här är inte öppenhet, det är ödslighet.

Här kan du se avsnittet på UR:s Youtube-kanal Tänk till:

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro