ANNONS

Varning om skräckutmaningen "Momo" sprids – det här vet vi

David Peterson · 20 Sep 2018
Uppdaterad 24 Sep 2018

Foto: Skärmklipp


I somras började internationella medier rapporterat om fenomenet "Momo challenge" – en utmaning på nätet som påstås ha lett till självmord i flera länder. Nu har varningar om utmaningen börjat cirkulera i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Varning:

Den här texten innehåller skildringar av självmord och självskadebeteende.

En bild på en utmärglad docka med utstående ögon, stripigt hår och ett leende som går från kind till kind har använts av flera konton på meddelandeappen WhatsApp. Dockan har fått namnet ”Momo” i sociala medier och påstås skicka olika utmaningar till de personer som den kommer i kontakt med.

Exakt hur ”Momo” uppstod är omdiskuterat men många hävdar att fenomenet uppstått i en Facebook-grupp och sedan spridits vidare till WhatsApp. Där har det florerat flera nummer som använder sig av bilden på dockan.

Användare som hävdar att de varit i kontakt med något av numren påstår att de fått olika utmaningar från ”Momo”. Men trots att medier runt om i hela världen rapporterat om ”Momo” är det svårt att hitta skärmbilder på faktiska konversationer med någon av profilerna. Och vad utmaningar består av är oklart.

Det som däremot är klart är att den fysiska dockan skapades av Keisuke Aizawa som arbetar på det japanska företaget Link Factory som håller på med specialeffekter.

Varningar om ”Momo” sprids i Sverige

I Sverige cirkulerar nu främst två olika varningar om ”Momo”.

”Vi har fått information om att en ny utmaningslek på sociala medier så som WhatsApp, instagram och facebook förekommer bland barn i Stockholmsområdet,” inleds den ena texten som skickats ut av Värmdö kommun till vårdnadshavare till barn i kommunens skolor.

I texten står det också att: ”troligtvis är det även så att tanken från början med momo var att hacka telefoner, datorer mm för att komma åt känslig information. Vilket gör att ungdomarna även blir hotade med att ni vårdnadshavare kommer att bli kontaktade och att utmaningarna, som de uppger har blivit filmade, sänds vidare till er.”

Kommunen förklarar varningen med att ligger i skolans uppdrag att förebygga och förhindra kränkningar

”Det är alltid en avvägning med att gå ut med den här typen av information. Men när samtalsämnet börjat sprida sig bland eleverna och två av skolorna i Värmdö valt att gå ut med information, gjorde vi bedömningen att det var befogat att informera i preventivt syfte”, skriver kommunens skolchef Mats Lundström i ett mejl till Metro.

I den andra varningen är tonen mer uppjagande och det varnas för att barnen ” i rädsla, skam och skuld samt förtvivlan över de utmaningar man gjort fortsätter man ha kontakt med ”momo” eller i värsta fall, om vi tror på det vi finner på internet, tar LIVET AV SIG!”

Ursprunget till utmaningarna är oklart. Trots att flera dödsfall i olika länder kopplats till ”Momo” av myndigheter finns det bara indikationer och inga tydliga bevis på att de faktiskt är direkt kopplade till ”Momo challenge”.

Påstås ha lett till dödsfall i flera länder

Men det finns uppgifter från flera myndigheter och medier om att den sista utmaningen ska handla om att begå självmord. I Argentina, Columbia och Indien har myndigheter de senaste månaderna kopplat minderårigas självmord till ”Momo challenge”.

I juli hittades en 12-årig flicka död i en stad utanför Buenos Aires i Argentina, något bland annat Buenos Aires Times rapporterat om. Efter att polisutredning slagit fast att det handlade om självmord undersökte de kopplingarna till ”Momo”. Den lokala polisen uppger att en undersökning av flickans mobil visade tecken på att tolvåringen hade tänkt ladda upp en video på händelsen som en del av ”Momo challenge”.

I Colombia kopplas ytterligare två självmordsfall till utmaningen. Två minderåriga, som enligt den lokala polisen kände varandra, ska ha deltagit i utmaningen och sedan tagit livet av sig, rapporterar den lokala radiokanalen Caracol Radio.

– Unga människor kommer åt det och spelet har flera utmaningar till dem. I slutändan leder det till självmord för att spelet ska avslutas, säger Janier Londono, regeringssekreterare i Barbosa i Colombia, till radiokanalen.

Även mexikanska myndigheter har varnat för fenomenet. I ett pressmeddelande från den 1 september skriver åklagarmyndigheten i den mexikanska delstaten Tabasco att det bästa sätet att förhindra att barn deltar i den här typen av utmaningar är att prata med dem om vilka sajter de besöker och vilka personer de pratar med på nätet. De har även laddat upp ett informationsblad om ”Momo” på Twitter.

Prata med barnen

Det viktigaste vid den här typen av larm är att prata med barnen, enligt Elza Dunkels, barn- och internetforskare vid Umeå universitet.

– Barnen måste få berätta själva. Om det finns något som man oroar sig om så borde det första man göra vara att fråga barnet. Som vuxen är det viktigt att vara den som tröstar och lugnar i alla sammanhang, säger hon.

Att sätta upp förbud har däremot visat sig vara kontraproduktivt, enligt Dunkels. I stället bör man som förälder försöka komma överens om vad barnen ska undvika på nätet.

– Den typen av avtal kan man absolut ha med barnen men om man sätter upp förbud om att man absolut inte får ladda ned olika appar så tar man inte sitt ansvar.

”Momo challenge” påminner mycket om ”Blue whale challenge” som blev välkänd efter att en rysk flicka tog livet av sig i slutet av november 2015, något Viralgranskaren tidigare skrivit om.

Uppdatering 21 september:

Texten har uppdaterats med en kommentar från kommunen som skickade ut varningen till vårdnadshavare.

pil
Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Självmordslinjen: Har öppet 06-24 varje dag via telefon 90101 och chatt mind.se

Nationella hjälplinjen: Alla dagar klockan 13-22, tel 0771-22 00 60

Barnens rätt i samhället (BRIS)Barnens telefon: Alla dagar klockan14-21, tel 116 111Vuxnas telefon – om barn: Vardagar klockan 9-12. Tel 0771-50 50 50

Jourhavande Kompis (Röda Korset): Chatta vardagar klockan 18-22 och helger klockan 14-18

Jourhavande prästTelefonstöd, via 112: Alla dagar, klockan 21-06Chattstöd:  Måndag-torsdag, klockan 20-00.

Jourhavande Medmänniska: Alla dagar klockan 21-06, tel 08-702 16 80

SPES – för efterlevande anhöriga. Finns till för alla som mist en familjemedlem, släkting, partner eller god vän genom självmord. SPES har telefonjour alla dagar 19-22, på telefonnummer: 08-34 58 73

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro