ANNONS

Varning om våtservetter sprids: "Alldeles för alarmistiskt"

Johan Wikén · 16 Jan 2019
Uppdaterad 16 Jan 2019
Viralsajten har tolkat studien fritt.

Viralsajten har tolkat studien fritt. Foto: Skärmdump Facebook


Den alarmistiska artikeln uppmanar föräldrar att omedelbart sluta använda våtservetter på sina barn – oavsett vad. Men artikeln är vinklad och missvisande. Enligt barnläkaren Natalia Ballardini kan de allra flesta föräldrar lugnt fortsätta med våtservetter. "Det är väldigt få beskrivna fall i världen", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

”Läkare varnar: Rengör aldrig ditt barn med våtservetter, oavsett vad!!”

Så lyder rubriken till en artikel som publicerades i oktober 2016 på ”Viralt idag”, en viralsajt som Viralgranskaren har rapporterat om tidigare. Sedan dess har artikeln delats upprepade gånger på Facebooksidorna ”Mysigast” och ”Direkt från hjärtat”. På den senare av sidorna delades den så sent som den 8 januari i år, vilket resulterade i runt 1 000 delningar. Totalt har artikeln över 20 000 interaktioner.

Budskapet som förs fram är att det är extremt riskfyllt att använda våtservetter på sina barn eftersom det kan leda till allvarliga hudirritationer. Enligt artikeln uppmanar läkare alla föräldrar att helt sluta använda våtservetter. En slutsats som inte Natalia Ballardini, barnläkare på Sachsska barnsjukhuset i Stockholm, håller med om.

– Det är alldeles för alarmistiskt utifrån den data vi har och den forskning som finns, säger hon.

Har kopierat artikeln från amerikansk sajt

En sökning visar att ”Viral idag” har översatt artikeln i princip ordagrant från sajten Healtheternally.com. Deras artikel bygger på en studie som publicerades i den amerikanska tidskriften Pediatrics 2014. Enligt Natalia Ballardini är det en seriös vetenskaplig studie.

Men i studien står det ingenting om att man i stort rekommenderar föräldrar att sluta med våtservetter på sina barn.

– I studien hittade de att det förekommer att barn kan utveckla en kontaktallergi mot ämnen som vissa våtservetter innehåller. Men det är väldigt få beskrivna fall i världen och de allra flesta barn tolererar våtservetter, säger Natalia Ballardini.

Ämnet som problematiserades i studien var metylisotiazolinon, MI. Enligt amerikanska faktagranskarna Snopes resulterade studien i att stora tillverkare av våtservetter tog bort ämnet ur sina produkter.

En av författarna till studien är läkaren och dermatologiprofessorn Mary Wu Chang. I artikeln på ”Viralt idag” framstår det som att hon säger så här:

”Jag säger alltid till föräldrar att inte under några omständigheter använda våtservetter. De har en hel del kemikalier i sig, och kan irritera huden som redan är känslig.”

Men det är inte alls professor Chang som säger så. ”Viralt idag” har klippt bort ett stycke ur originalartikeln där det framgår att det är en annan dermatolog vid namn Ellen Frankel, som inte har något med studien att göra, som uttalar sig på det sättet.

Däremot visar bilden på den såriga munnen som används i artikeln på ”Viralt idag” ett verkligt exempel som Mary Wu Chang stötte på i arbetet med studien och som publicerades av NBC News 2015.

Föräldrar kan vara lugna – men alternativ finns

Enligt barnläkaren Natalia Ballardini kan föräldrar lugnt fortsätta använda våtservetter så länge de inte upptäcker några symptom på barnet.

– Våtservetterna innehåller ofta rätt många olika ämnen. Men med tanke på hur väl använt våtservetter är så är det för de allra flesta en säker produkt. Har man ett barn med hudirritation är det troligast att det är ett vanligt eksem som inte hänger ihop med våtservetter, säger hon.

Samtidigt finns det alternativ för de som inte vill använda våtservetter eller som upptäcker att barnet får hudirritationer.

– Är man tveksam finns det jättebra alternativ, till exempel mild tvål och vatten. Man kan testa det under en period och se om det blir bättre, blir det inte det bör man uppsöka någon som kan hjälpa barnet att få rätt behandling, säger Natalia Ballardini.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro