ANNONS

Varningen för Håkans nya nummer har 70 000 delningar: "Känns inte så roligt"

Johan Wikén · 4 Mar 2019
Uppdaterad 5 Mar 2019
En påminnelse om varför man ska tänka till innan man delar vidare gamla inlägg i sociala medier.

En påminnelse om varför man ska tänka till innan man delar vidare gamla inlägg i sociala medier. Foto: Skärmdump Facebook/TT


Nästan 70 000 personer har delat vidare varningen om det påstådda bedragarnumret. Men inlägget är flera år gammalt och numret tillhör numera Håkan, 64. Det känns ju inte så roligt”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett varningsmeddelande från 2016 har fått ny spridning på Facebook. Totalt har inlägget runt 70 000 delningar.

Det varnas för ett specifikt mobilnummer som påstås användas av bedragare från andra länder. ”Dom drar mer än 50kr på ditt abonnemang om du ringer upp”, står det i inlägget.

Det stämmer att numret användes av bedragare under en period runt 2016. Problemet är att varningsmeddelandet är flera år gammalt och att numret nu används av 64-årige Håkan från Uppsala.

– Det känns ju inte så roligt, säger Håkan om inlägget som sprids.

Förra veckan jobbade han sin sista dag, nu väntar ett liv som pensionär. Eftersom han då måste lämna ifrån sig firmatelefonen så passade han på att köpa en ny privat mobil för ett par veckor sedan. Håkan hade ingen aning om att numret han fick via Telia hade en bedrägerihistoria.

– Det var tråkigt att jag fick veta det nu. För härom dagen började jag lämna ut numret till före detta kollegor, barn och föräldrar. Det känns lite jobbigt att behöva byta igen, säger han.

Telia blockerar bedrägerinummer

Googlar man på Håkans mobilnummer kommer det upp en rad varningar från människor som blivit uppringda. Även Telia kan, när Viralgranskaren kontaktar dem, se att numret tidigare har använts av bedragare.

– Kortet var stängt under hösten 2016 och fram till februari 2017 och användes inte av någon kund hos oss. Däremot kan vi se att det då nyttjades av internationella kriminella ligor i ett syfte att lura människor, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia.

Den som googlar på Håkans nummer möts av varningar.
Den som googlar på Håkans nummer möts av varningar.

Hon berättar att Telia brukar blockera nummer som de upptäcker används i bedrägerisyfte.

– Då ligger numret vilande ett tag. Men tyvärr är det brist på nummer, så är det för alla operatörer, och det går därför inte att plocka bort för evigt. Det är beklagligt att numret nu tillhör en av våra kunder, säger Inger Gunterberg.

Hon säger att Telia självklart kan erbjuda Håkan att byta nummer utan kostnad om han vill det.

Svårt att stoppa samtalen

Det är ett vanligt tillvägagångssätt att internationella bedragare kapar svenska nummer med hjälp av olika sorters tjänster. Vi har tidigare skrivit om så kallade Microsoftbedragare som lurade svenskar med hjälp av en privatpersons mobilnummer. Den verkliga ägaren av numret blev nedringd av arga människor och tvingades byta nummer.

Både polisen och operatörerna står relativt maktlösa inför problemet.

– De använder så pass raffinerade metoder så de tar bara fram nya nummer hela tiden. Det är en utmaning att stävja det här, säger Inger Gunterberg.

Så undviker du att bli lurad

Du kan aldrig debiteras bara för att du svarar på ett samtal. Bara om det handlar om ett ”mottagaren betalar”-samtal, men då krävs det att du godkänner det på förhand. Det säger Camilla Brogren, kommunikationsansvarig på Telekområdgivarna.

– Det som kan bli dyrt är att ringa tillbaka på utländska nummer som ofta är kopplade till betaltjänstnummer. Tidigare var det en jättevåg av samtal från Somalia men nu är det mer från Tunisien.

– Vill man vara helt säker är rekommendationen att inte ringa tillbaka på ett nummer som man inte känner igen, säger Camilla Brogren.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro