ANNONS

Viral bild på pensionsprognosen visar inte hela bilden

David Peterson, Åsa Larsson · 24 Jan 2018
Uppdaterad 4 Feb 2019
Bilden på pensionsprognosen som sprids.

Bilden på pensionsprognosen som sprids. Foto: TT/Skärmklipp


En bild som visar hur en persons allmänna pensionsprognos sjunkit mellan 2016 och 2017 sprids på sociala medier. Enligt Pensionsmyndigheten är bilden inte generaliserbar för hela det allmänna pensionssystemet.

klar

Artikellänk är kopierad

”Det här är vad Sverige borde gå helt jävla crazy över. Men för få verkar fatta.” Så står det som beskrivning till bilden på de två årsprognoserna från Pensionsmyndigheten som en person lagt upp på Twitter. Beskrivningen och bilden har fått rejäl spridning på sociala medier. Flera så kallade ”viralkonton” har också plockat upp bilden.

Men att pensionsprognoserna skulle sjunka på bred front i Sverige stämmer inte, enligt Jimmy Larsson Hagberg, presstalesperson på Pensionsmyndigheten.

– Det går inte att dra några generella slutsater av den bilden, säger han.

Den allmänna pensionsprognosen kan gå ned från det ena året till det andra men i så fall beror det på att personen exempelvis gått ned på deltid eller varit ledig mycket. Den som jobbar på som vanligt och följer lönekurvan kommer däremot se hur den allmänna pensionsprognosen tickar uppåt, enligt Jimmy Larsson Hagberg.

– Prognosen framåt baseras på det du betalade i skatt för två år sedan, säger han.

I kommentarsfälten hänvisar många till att den negativa pensionsprognos är invandringens fel. En användare skriver bland annat att: ”Det är dyrt med lyxturister”. En annan att: ”Sosse invandring kostar”. Enligt Jimmy Larsson Hagberg finns det inga sådana samband.

– Det finns inga sådana kopplingar alls. Det har noll koppling, säger han och fortsätter:

– Pensionssystemet är skiljt från statsbudgeten, det vill säga om man lägger mycket mer på något annat område så påverkas inte pensionerna för det är ett slutet system. Om fler kommer till landet och börjar jobba är det bra för pensionssystemet.

Flera användare på sociala medier har ifrågasatt bilden och laddat upp bilder på sina egna pensionsprognoser, i flera fall visar de hur prognosen gått upp istället för ned.

Uppdatering: Ett år senare sprids bilden på pensionsprognoserna fortfarande på nätet. Vi på Viralgranskaren tog ny kontakt med Pensionsmyndigheten för att fråga om bilden och hur det skulle bli om en person tjänat lika mycket de två aktuella åren. Enligt Johan Andersson, pressekreterare på Pensionsmyndigheten, innebär de två mest rimliga förklaringarna att det som påstås inte stämmer.

– Den ena förklaringen är att bilden visar prognoser för två olika personer. Den andra är att prognosen avser samma person men att inkomsten minskat drastiskt mellan de två prognoserna, säger han.

Mannen som lade ut bilden hävdar själv på Twitter att han tjänat lika mycket de två åren, vilket stöds av en kontroll av hans taxerade inkomst för de år som legat till grund för pensionsprognoserna på bilden.

På Twitter uppmanades mannen att kontakta kundtjänst på Pensionsmyndigheten för att reda ut saken, men verkar inte ha gjort det.

– Ingen kund vad vi vet har hört av sig till oss med liknande förutsättningar för bilden och tillhörande förklaring om oförändrad inkomst, säger pressekreterare Johan Andersson.

Viralgranskaren har sökt mannen, men inte fått något svar.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro