ANNONS

Viralgranskaren: Mitt i krisen var människor källkritiska

Åsa Larsson · 9 Apr 2017
Uppdaterad 10 Apr 2017
Många varnade för att dela obekräftade uppgifter.

Många varnade för att dela obekräftade uppgifter. Foto: Jessica Gow/TT


Det är först när krissituationer sker som vi får veta hur vi klarar av att hantera dem och stockholmarna visade i helgen värme, lugn och styrka. Det var också en annan sak som visade sig – allt fler har en mycket god förståelse för riskerna kring hur information sprids i krislägen.

klar

Artikellänk är kopierad

Uppmaningarna i sociala medier var föredömliga: sprid inte obekräftade uppgifter, sprid inte bilder på offren, tänk dig för när du delar efterlysningar – helt enkelt tänk dig för innan du delar. Var varsam med andra människor och vad du sprider om dem.

De fyra dödsoffren är nu identifierade och ett av dem var ett barn, enligt Sveriges radio Ekot. I sociala medier började det i lördags spridas bilder på en flicka med uppgifter om att hon var försvunnen. Tillsammans med efterlysningen delade somliga bild på flickan intill fruktansvärda bilder på en sargad kropp på gatan, exempelvis via en bildsajt där inlägget på söndagen hade över 150 000 visningar.

Vad en sådan publicering gör för skada är omöjligt att avgöra, men föreställ dig själv att se liknande bilder på en nära vän eller familjemedlem snurra runt på nätet. Det finns fog att tro att varje delare inte har kollat upp om alla uppgifter stämmer eller frågat barnets närstående om de uppskattar spridningen. Det här var också något som de som spred bilden fick höra. I kommentarsfälten till bilder och efterlysningar syns många som ställer frågor och varnar: sprid inte uppgifter du inte vet stämmer, var försiktig med bilder och namn. “Jag vet att ni menar väl men tänk på att bara för en anhörig gjort sorgen offentlig så betyder det inte att alla anhöriga vill det”, skriver en person.

VIDEO: Här är problemen med att dela efterlysningar på nätet

Det har också funnits starka reaktioner över hur rykten orsakade oro i stan under fredagen, uppgifter som spridits av bland andra nyhetsförmedlare som senare meddelat att informationen inte var korrekt. Behovet av korrekt information märks när folk försöker avgöra hur de ska agera. Att undvika Fridhemsplan är rationellt om det pågår skottlossning på Fridhemsplan, till exempel. Återigen visade väldigt många att de hade god insikt i riskerna. I det inledande nyhetsskedet handlade vart och varannat inlägg i sociala medier om att inte sprida obekräftade uppgifter, dra förhastade slutsatser eller sprida onödig oro.

Ur ett viralgranskarperspektiv är det här en utveckling åt rätt håll: Allt fler människor söker sig till sociala medier för att hitta snabb information – och allt fler hanterar den information de får där kritiskt och vaket.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro