ANNONS

Viralgranskaren vann Sociala medier-priset

Staffan Erfors · 5 Jul 2017
Uppdaterad 5 Jul 2017
Hugo Ewald (andra från vänster) och Åsa Larssons fina arbete med Viralgranskaren prisas. Åsa Larsson kunde inte närvara vid prisutdelningen.

Hugo Ewald (andra från vänster) och Åsa Larssons fina arbete med Viralgranskaren prisas. Åsa Larsson kunde inte närvara vid prisutdelningen. Foto: Privat


VISBY. Metros Viralgranskaren är årets vinnare av Sociala medier-priset. Det är redaktörerna Åsa Larsson och Hugo Ewald som tilldelas stipendiet på 100 000 kronor. – Wow, det känns hedrande och kul med tanke på det hårda jobb vi lägger ner, säger Hugo Ewald.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är Sparabanksstiftelsen Sjuhärad som delar ut Sociala medier-priset.– Viralgranskaren spelar en viktig roll i dagens samhälle. Vi söker i allt högre grad vår information via sociala medier. Åsa Larsson och Hugo Ewald har på ett flertal innovativa sätt deltagit i kampen mot falska nyheter, säger Jan Norlin, professor vid Högskolan i Borås och medlem i juryn för Sociala medier-priset.

Priset är ett stipendium på 100 000 kronor som finansieras av Sparbanksstiftelsen Sjuhärad och delas ut av Borås stad och Högskolan i Borås. Priset delas ut till personer eller grupper som gjort “väsentliga insatser inom sociala medier sett ur ett samhällsutvecklingsperspektiv”.

– Det känns extra glädjande att Viralgranskaren vinner under ett år som präglats av desinformation. Vi vill fortsätta bidra till att förhindra spridningen av falska nyheter och upplysa om de problem som finns med falsk information, säger Hugo Ewald som var på plats i Almedalen för att ta emot priset.

Den andra pristagaren Åsa Larsson kunde inte närvara då hon just nu är på en faktagranskningskonferens i Madrid.

Viralgranskaren är en avdelning i Metro som startades 2014 för att granska nyheter som sprids online.

klar

Artikellänk är kopierad

Staffan Erfors
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro