ANNONS

Viralsajtens ägare har låtit missvisande film ligga kvar i åratal: "Drar besökare"

Åsa Larsson · 24 Nov 2018
Uppdaterad 6 Dec 2018

Klick, klick, klick – en film som Viralgranskaren granskat för flera år sedan sprids fortfarande. Skaparens förklaring? Den drar så många klick.

klar

Artikellänk är kopierad

För två år sedan granskade vi på Viralgranskaren en man som spred falska påståenden på nätet. Han stod bland annat bakom en film om Sveriges utveckling där han använde ett klipp som felaktigt påståtts föreställa asylsökande flyktingar i upplopp. Filmen som var gjord för att dra in upprörda klick ligger fortfarande kvar idag och fortsätter att kommenteras och delas.

Den nu tre år gamla filmen ligger på Facebook-sidan ViralValley.com och har titeln ”What happened to Sweden?”. Skaparen av filmen är en man i 35-årsåldern som vi på Viralgranskaren uppmärksammade för två år sedan. Han drev en rad sajter, men blev mest känd för att han slog mynt av att sprida fejkade eller vinklade artiklar om invandrare på sajten Satiren.se.

När vi frågade honom om hans fokus på att vinkla saker negativt om invandring sade han:

– Jag personligen skulle hellre vilja skriva vanliga artiklar, men det är de här artiklarna som verkligen drar läsare.

Han mixade mellan att skämta och skriva om verkliga fenomen, men då utelämna relevanta uppgifter eller ha lite sant och lite falskt blandat. Inte så bra, konstaterade mannen bakom Satiren.se när Viralgranskaren ringde.

– Men om man skriver nåt som försöker lära folk något om att det inte är så svartvitt så är det ingen som läser, sade han.

Satiren.se är nedtagen sedan länge, men en av mannens skapelser ligger alltså fortfarande kvar på Facebook och ger visningar. Filmen är ett ihopklipp av idylliska bilder av Sverige och en våldsam filmsekvens från den urartade protesten mot en tennismatch mellan Sverige och Israel 2009. Till de idylliska bilderna står det ”Sweden as it used to be” (Sverige förr) och till klippet från upploppet där svartklädda människor attackerar polisbilar står det ”Sweden today” (Sverige nu).

Viralgranskaren har tidigare skrivit om inslaget från protesten mot tennismatchen eftersom det vid upprepade tillfällen påståtts vara kopplad till asylsökande, terrorism och invandrare. När vi berättade det för mannen så sa han att det var bra att sanningen om videon kommit fram.

– Den var egentligen ett skämt och togs väldigt fel. Men eftersom den drar in så många besökare så har vi haft den kvar, sade mannen då.

Då hade klippet 1,8 miljoner visningar – idag har den siffran stigit till 2,5 miljoner och filmen kommenteras kontinuerligt av både svenskar och människor från olika delar av världen.

På frågan ”vad hände med Sverige?” svarare en man i Kalifornien: ”ISLAM IS WHAT HAPPENED!!” (”Islam är det som hände”.) ”The plague of illegals arrived and ruined the county”, skriver en brittisk man. (Ungefär ”en flodvåg av illegala invandrare anlände och förstörde landet”.)

När Viralgranskaren nu når mannen så tycker han inte att filmens spridning eller eventuella skadeverkan är nog stor för att ta ner den.

– Jag tycker inte att den har tillräckligt allvarlig påverkan på samhället.

Men om man ser till kommentarerna så är det ju människor från andra länder som reagerar upprört – hur tänker du kring Sverige-bilden som de får då?

– Jag tror inte att det är särskilt många som baserar hela sin Sverige-bild på just den här videon utan jag tror att de allra flesta förstår att inte hela Sverige ser ut som i videon. Om det är folk som tror att det är så Sverige ser ut så är jag övertygad om att det är många andra videor, artiklar och källor som de tagit del av vid andra tillfällen som de baserat sin uppfattning på och att den här videon eventuellt endast bekräftar en bild de redan byggt upp utifrån andra källor.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro