ANNONS

Vittnen om påstått kaos vid klädutdelning: "Rasistiskt vinklat"

Jack Werner, Åsa Larsson, Karolina SKOGlund · 2 Dec 2014
Uppdaterad 2 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Kvinnans Facebookinlägg och artikeln på sajten nyheteridag.se.
Kvinnans Facebookinlägg och artikeln på sajten nyheteridag.se.Foto: Skärmdump/Facebook/Nyheter idag

”När vi kom till city var där FULLT med uteliggare , rumänier , zigenare och andra utländska människor. Dom stod och roffade åt sej allt dom kunde få tag i (…) och så mycket av allt som dom bara kunde få tag på.”

Så skrev en kvinna från Göteborg i en Facebookpost i helgen. Hon hade deltagit som volontär i ett hjälpevenemang för hemlösa, som gick ut på att samla ihop och dela ut kläder, mat och hygienartiklar till stadens mindre bemedlade.

I hennes status på Facebook beskrev hon i efterhand evenemanget som kaosartat, att det plundrades av EU-migranter som skrek ”fitta” och ”hora”. Hon avslutade med att fråga sig om det var ”kontentan av ett mångkulturellt Sverige”.

Hennes bild av situationen fick brett genomslag. Innan hon tog bort sin status hade den fått 17 000 delningar, och flera främlingsfientliga bloggar citerade henne i egna, välspridda inlägg.

Flera SD-kopplingar

En av sajterna som skrivit om händelsen är nyheteridag.se, startad och driven av den före detta kommunfullmäktigeledamoten för Sverigedemokraterna Chang Frick. De publicerade först en intervju med kvinnan, vars Facebookpost blev viral.

Därefter pratade de med Victor Reis, en av arrangörerna. I en intervju med sajten nyheteridag.se ger han sitt intryck av händelserna under rubriken ”Arrangören om kaoset”. Den artikeln har fått 5 800 interaktioner på Facebook.

– Enda anledningen till att jag pratade med dem, Nyheter Idag, var för att de pratat med (kvinnan vars Facebookpost blev viral), och jag kände att hela bilden av eventet var att det var kaos och att allt gick åt helvete. Jag ville inte att det skulle se så ut, för vi är ändå nöjda med det här, säger Reis.

Han berättar även att bilden av att hjälpinsatsen skulle ha plundrats och tömts av EU-migranterna var osann. I själva verket återstod åtta vanliga billaster och tre minibusslaster med skänkta kläder och saker, som kördes ut till härbärgen.

– Ja, vi fick en hel del över, säger Reis.

SD i Göteborg: "Vill inte ha dem här"

Även Victor Reis har kopplingar till SD. Han skrev på Twitter några veckor innan evenemanget att han gått med i SDU. I en rundringning som Göteborgs-Posten gjorde i augusti är SD det enda partiet i Göteborg som vill förbjuda tiggeri.

– Vi ska inte ha tiggare på gatorna, det sänker välmående i samhället. Alla partier har arbetat hårt för att utrota fattigdom och sjukdom. Det ska inte få komma tillbaka. Om vi inte inför ett förbud när Danmark, Norge har det så får vi snart alla tiggare hit. Jag vill inte ha dem här, sade Arne Steen, gruppledare för SD i Göteborg, till Göteborgs-Posten då.

När Victor Reis får frågan om han är politiskt engagerad svarar han ”eventet för hemlösa hade ingenting med politik att göra." En fjärde arrangör , vän med Reis , har inte velat uttala sig till Viralgranskaren sedan han förstått att vi ställt frågor om SDU .

Få delar bilden av kaos

Viralgranskaren har pratat med fem personer som var på plats på Brunnsparken i helgen, varav två kvinnor som tillsammans med Reis hade varit med och arrangerat evenemanget. Ingen av dem delar bilden av ett urspårat kaos. Tvärtom tycker flera att artiklarna och Facebookstatusarna som cirkulerat kraftigt överdriver händelserna.

I grunden finns ett gemensamt intryck av att personerna bakom hjälpinsatsen inte riktigt vetat vad de gett sig in på.

En 55-årig kvinna med lång erfarenhet av att jobba med kriminella och missbrukare var, med undantag för en timmes lunch var, på plats mellan klockan elva och halv fyra på eftermiddagen. Hon säger att de som anordnat tillställningen inte var förberedda på hur människorna som behövde hjälp faktiskt mådde.

– Man kan inte förvänta sig att de ska bocka och niga, de här människorna. De är nere på en nivå i samhället vi aldrig kan fatta, de är ju inte ens skiten under dörrmattan, säger hon.

"Svårt att vara snäll"

Henrik Enarsson är kommunikatör på Göteborgs kyrkliga stadsmission, och de blev kontaktade av personerna bakom evenemanget en tid innan det skulle inträffa. De avböjde då att medverka – eftersom de tyckte det verkade vara oseriöst arrangerat.

– Man vill vara snäll, men det kan vara svårt att vara snäll när man inte vet vad man ger sig in på, säger han.

Ben Amri var köksansvarig för evenemanget, och deltog som volontär på plats. Han har över två års erfarenhet av liknande saker, och säger att det till och från var stökigt, men att det å andra sidan brukar vara det.

– Har man anmält sig och varit beredd att offra en dag så måste du förstå att det kommer hända saker. Det är inga änglar som kommer för att ta kläder eller mat och hygienartiklar. Det blir bråk ibland, men det är bara tjafs, och sedan kommer de fram och säger tack och sticker, säger han.

"Rapporteringen rasistiskt vinklad"

Tillsammans med Victor Reis var Mahlea Therese Hellertz och Elisabeth Bergh med och arrangerade hjälpinsatsen. Hellertz och Bergh menar, precis som Ben Amri, att det som skrivits i efterhand är missvisande.

– Jag tycker att rapporteringen om vad som hände är överdriven och rasistiskt vinklad, säger Hellertz och fortsätter:

– Alla som vi ansåg behövde varma kläder fick det. Det var en klick som gärna kom tillbaka och ville ha mer. Så vi fick kommunicera mellan oss för att hålla koll på vem som redan fått. I artikeln framstår som att ”romerna snodde allt vi hade”, men så var det ju inte.

Hon får medhåll av Elisabeth Bergh.

– Jag blev så varm av all kärlek och kommer absolut att göra det igen. Därför blir jag så ledsen för att det blivit så snedvridet. Jag kände att bara det negativa kom fram.

"Hade en helt annan bild"

Även den 55-åriga kvinnan som var med mellan klockan elva och halv fyra anser att rapporteringen varit vinklad och överdriven. Hon fick syn på artikeln om händelsen som nyheteridag.se publicerat när den började spridas på Facebook.

– Jag tänkte ”vad tråkigt, undrar var det var någonstans”. När jag förstod att det var där jag varit blev jag arg, för jag insåg att jag satt och läste om något jag hade en helt annan bild av, säger hon och fortsätter:

– Att det här skulle vara ett så kaotiskt evenemang håller jag inte med om. Det är mycket värre när de släpper något nytt plagg på H&M, och då är det ändå normalt fungerande välbärgade människor som är där, säger hon.

Hon får medhåll av en annan kvinna som deltog som volontär.

– Jag får panik när folk sprider det här, och det går in i våra svenska hem att de roffar åt sig och skriker. Vi alla var väl där för att hjälpa, och då hjälper vi inte bara vissa.

Båda de anonyma kvinnorna vill dock understryka att de tyckte evenemanget i sin helhet var fint, lyckat och byggde på en god tanke.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner, Åsa Larsson, Karolina SKOGlund
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro