ANNONS

Zlatans jättebetalning till vägförening – en vandringssägen

Jack Werner · 31 Jul 2014
Uppdaterad 4 Aug 2014

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT/Skärmdump Aftonbladet, DI, SVT


Nej, Zlatan har inte betalat en halv miljon till en vägförening på Resarö. Åtminstone inte enligt Lars-Johan Jarnheimer, mannen som enligt Veckans Affärer ska ha varit den som ringt och påmint honom om räkningen.

klar

Artikellänk är kopierad

”Våren 2010 köpte Zlatan Ibrahimovic ett stort hus på Resarö”. Så inleds en stor artikel som publicerades i dag i Veckans Affärer (VA), där reportern Emanuel Sidea på djupet går igenom miljardären Zlatans affärer.

I artikeln berättas att det fanns en vägförening på Resarö, i vars styrelse finansmannen och styrelseproffset Lars-Johan Jarnheimer ingick. När Zlatan tycktes ha glömt att betala föreningsavgiften föll det på honom att ringa och påminna.

VA återger hur samtalet skulle ha gått till:

"Hur mycket är den på", frågade Zlatan. "Femhundra", sade Lars-Johan Jarnheimer.

Kort därefter fick föreningen en inbetalning – som istället låg på hela 500 000 kronor. Zlatan hade betalat sin avgift för tusen år framöver, och som VA skriver: ”Att markera för direktör Jarnheimer om vem som bestämmer i grannskapet hade kostat.”

En riktigt bra anekdot, minsann. Så bra att den hastigt och lustigt blev omskriven av såväl SVT Sport, Aftonbladet och Dagens Industri.

Men den som blir nyfiken och ger sig ut på nätet för att hitta mer information om händelsen blir snabbt misstänksam. I ett blogginlägg som publicerades så tidigt som 2008 återkommer den nämligen, men då utan att nämna Resarö. Och enligt uppgift cirkulerar samma historia även om andra fotbollsspelare, samt om hockeylegendaren Peter Forsberg. Kan det vara en modern vandringssägen?

I Resarö vägförening är det inte många som vill prata med media. Viralgranskaren når Ingemar Jakobsson, boende på Resarö, som 2010 var mötesordförande för föreningen. Och han är mycket tveksam till storyns autencitet.

– Jernheimer bor på Resarö, och Zlatan bor granne med Mellberg, det är väl det enda som stämmer där. Vägavgiften var inte 500 kronor, utan var då i storleksordningen 2 000 kronor. Jag har suttit med som ordförande på årsmötena ett antal vändor, och hade vi fått in en halv miljon borde det ha synts på räkenskaperna.

Även författaren David Lagercrantz, som skrev Zlatans biografi, tycker storyn låter otypisk för fotbollsspelaren.

– Jag kan inte säga något annat än att den låter som en urban legend. Den typen av extravagans finns inte i Zlatan, han har kommit från enkla omständigheter och är noga med sina pengar.

Den enda som dock säkert kan bekräfta eller dementera att anekdoten om den halva miljonen är sann är Lars-Johan Jarnheimer, finanskändisen som ska ha ringt Zlatan. Och i ett mejl skriver han till Viralgranskaren att det är en vandringssägen.

– Nä, detta är verkligen en "råttan i pizzan", skriver Lars-Johan Jarnheimer.

– Det enda gemensamma är att vi båda har sommarhus på Resarö. Jag tror att det var Veckans Affärer som ringde och frågade i våras om denna historia var sann, vilket jag dementerade, men det verkar inte ha hjälpt.

Jarnheimer har faktiskt hört den här anekdoten själv förut, kring tiden då Zlatan flyttade in på Resarö, men då utan att den inbegrep hans eget namn.

– Att mitt namn lagts till ingår väl i hela "vandringssägensupplägget", att addera någon halvkändis för att skapa trovärdighet, skriver han.

Veckans Affärers reporter Emanuel Sidea säger att han fick uppgifterna från andra källor, som han bedömde som trovärdiga.

– Men om han (Lars-Johan Jarnheimer) nekar till det så får man anta att den delen inte stämmer, i alla fall. Jag bedömde de uppgifter jag fick som så pass tillförlitliga att jag ville ha med dem i artikeln, även om jag inte fick tag på Lars-Johan, säger Sidea och fortsätter:

– Jag har inte pratat med redaktörerna, men man får väl se vad vi gör utifrån vad du kommit fram till i din rundringning.

Viralgranskaren har utan framgång försökt nå Zlatans varumärkeschef Mika Lepistö.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro